ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, AB'nin müzakere tarihini vermesinin ardından Türkiye'nin uluslararası sermaye için çok daha cazip bir hale geleceğini belirterek, "Akıllı olan parasını kazanacak" dedi.
Devlet Bakanı Tüzmen, DHL Türkiye tarafından Hilton Otel'de gerçekleştirilen toplantıya katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Tüzmen, Türkiye ekonomisi ve ihracatındaki gelişmeleri değerlendirdi. "Biz dış ticarette sektörle beraberiz" diyen Tüzmen, geçen yıl 30 milyar dolarlık dış ticaret hedeflediklerini açıkladıkları zaman insanların kafasında soru işareti oluşurken, bu yıl 60 milyar dolarlık hedef açıklanmasına rağmen insanların şaşırmadığını ifade etti. Türkiye'nin 90 milyar dolarlık ithalat, 150 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile yeni bir dünya devi olduğunu vurgulayan Tüzmen, en yakın zamanda dünyanın en büyük 20 dev ülkesi ile yarışacak duruma geleceğini kaydetti. Tüzmen, "İhracatta yavaş yavaş katma değeri yüksek sektörlerde sıçramalar oluşuyor. Tarım ürünleri ihracatı yüzde 28, sanayi yüzde 36 olarak gerçekleşti. Otomotiv, seramik, demir çelik, elektrik-elektronik ürünlerinin ihracatı ise beklediğimizden daha büyük oranda artış gösterdi" diye konuştu. İhracatçı il sayısını artırmak için 81 ilde kampanya düzenlediklerini vurgulayan Tüzmen, katma değeri yüksek ürünlerin ihracatını artırmak için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Tüzmen, artan dış ticaret hacmine göre Gümrük Müsteşarlıklarının da yüzde 99.9 oranında otomasyona geçtiklerini vurgulayarak, "Eksiklerimiz var ancak 20 milyar dolarlık ihracat hacminden 150 milyar dolara çıkış yapılmasına rağmen gümrüklerde çalışan personel sayısında değişiklik olmadı" şeklinde konuştu.
Türkiye'deki gümrüklerin tamamını AB standardında olduğunu ifade eden Tüzmen, konuşmasına şöyle devam etti:
"Türkiye'nin AB'ye geçiş döneminde mevzuat açısından en hazır kurum Türk gümrükleridir. Dış Ticaret Müsteşarlığı da aynı şekilde mevzuat çalışmaları hızla devam ediyor. Müzakere tarihini almamızla beraber yabancı sermaye girişi artacak."
Lojistik ve ekspres taşımacılık sektöründe Türkiye'de 1981 yılından bu yana faaliyet gösteren DHL firmasının ise Türkiye'nin geleceğine güvendiğini kaydeden Tüzmen, "Akıllı olan parasını da kazanacak" diye yabancı sermayeye mesaj verdi. DHL firmasının faaliyetlerini sadece taşımacılık ile sınırlandırmanın yanlış olacağını vurgulayan Tüzmen, dünya ticaretinin nasıl hareketlendiğini DHL gibi taşımacılık firmaların mal sevkıyatlarından anlaşılabileceğini kaydetti. Tüzmen, AB'nin müzakere tarihi vermesinin ardından DHL gibi uluslararası firmaların sayısının artacağını inandığını söyledi.
DHL Türkiye Genel Müdürü Michel Akavi ise, Türkiye'nin AB'den müzakere tarihi alması konusunun artık ülke gündemine iyice yerleşmiş duruma geldiğini belirterek, AB'ye giren ülkelerde lojistik ve taşımacılık sektörünün yaklaşık yüzde 15'lik ek büyüme gerçekleştirdiğini ifade etti.