ANKARA (ANKA)- Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, mart ayında ihracat rakamının 9 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, Türkiye'nin üst üste büyümesinin nedeninin ihracat olduğunu söyledi.
Gümrük Müsteşarlığı'nda düzenlenen basın toplantısı sonrasında basının sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Tüzmen, mart ayında 9 milyar dolarlık ihracat yapıldığını bildirerek, toplam ihracat artış oranının yüzde 20'ler seviyesinde devam ettiğinin altını çizdi. Açıklanan büyüme rakamlarını değerlendiren Tüzmen, "Türkiye dış ticaretle büyüyor. İhracat da bunun motoru. Türkiye'nin arka arkaya büyümesinin nedeni dış ticaret hacmidir. Türkiye iç ve dış dinamikleri istikrarlı bir ülke, ihracatı artan bir ülke. Yabancı sermaye girişinde güvenli bir ortam var. Asıl dinamoya baktığımız zaman ihracatı görüyoruz" dedi.
GSMH artışında dış ticaret payı yüzde 55
Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) artışında dış ticaretin payının yüzde 55 seviyelerinde olduğunu vurgulayan Tüzmen, GSMH'nın yarısından fazlasını dış ticaret hareketlerinden oluştuğunu ifade etti. Tüzmen, toplam GSMH'yı tetikleyenin dış ticaret, dış ticareti tetikleyenin ise ihracat rakamları olduğuna dikkat çekerek, ihracat ve ithalat yaptıkça Türkiye'nin daha fazla büyüdüğünü belirtti. Türkiye'nin geçmiş senelere oranla endekslerinin kıyaslandığında değer ve birim oranlarının artığını dile getiren Tüzmen, konuşmasına şöyle devam etti:
"100 milyar dolarlık ihracat rakamını Türkiye'ye kazandıracağız. GSMH'nın artışı ülkenin büyüme trendine bakıyor. Büyüme trendinde ithalat da önemli rol oynar, ihracat da. Sonuçta sanayinin çalışması için gerekli olan iki ana unsur bunlar. Bu ivmeyi devam ettirmeliyiz. Adım adım hedefimize ilerliyoruz."
Gümrüklerde sıkıntı yok
Sanayicinin her türlü sıkıntıya rağmen bu rakamları yakaladığına işaret eden Tüzmen, Türkiye'nin 225 milyar dolarlık dış ticaret hacmine karşın gümrüklerde sıkıntı olmadan ithalat ve ihracat işlemlerinin yapıldığını söyledi. Geçmişe oranla gümrüklerde kaçakçılık yakalanma oranlarının neredeyse 6 kat arttığını kaydeden Tüzmen, "Bıçağımızın iki tarafı da keskin. Bir taraftan yasa dışı ticareti en aza indirirken, bir taraftan da yasal ticareti en iyi noktaya taşımaya gayret ediyoruz" diye konuştu.
Gazetecilerin Kuzey Kıbrıs Gümrük Kapısı ile ilgili sorularını da yanıtlayan Tüzmen, bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade etti. "Çok fazla gümrük kapısı yerine ana kapılardaki eksiklerin giderilmesi üzerine ve mevcut kapıların iyileştirilmesi üzerine çalışmalarımız var" diyen Tüzmen, geçmiş dönemlerde açılan gümrük kapılarında personel yetersizliğinin olduğunu dile getirdi. Bazı kapıların popülist amaçlı açıldığının altını çizen Tüzmen, bunun büyük maliyetler yarattığına dikkat çekti. Tüzmen, etkin, dış ticarete yarar sağlayacak ve rekabet açısından yarar sağlayacak gümrük kapılarına ağırlık verdiklerini dile getirerek, TOBB ile gümrük kapılarında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yenileme çalışmaları yaptıklarını anımsattı.
Araplar, Kıbrıs'ta turizm ve ihracatta yatırım yapacak
Suriye Heyetinin Kıbrıs'ı ziyaret etmesinin yabancı basında diğer Arap ülkelerinin de Kıbrıs'ı tanıyacağı izlenimini yarattığının hatırlatılması üzerine Tüzmen, "Suriye heyeti Kuzey Kıbrıs'a gitmeden evvel bize geldi. Görüşmeler yaptık. Arap heyeti kuzey Kıbrıs'ta turizm ve ihracata dayalı bazı sektörlerde yatırım yapmak istiyor" dedi.
Kuzey Kıbrıs'ta kişi başına düşen milli gelirin, Türkiye'den iki kat daha fazla olduğunun altını çizen Tüzmen, Kıbrıs'ın yatırım ve cazibe merkezi haline geldiğini sözlerine ekledi.