HABER

Tüzmen, DTÖ'da alınan kararları açıkladı

Tüzmen, DTÖ'da alınan kararları açıkladı

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Hong Kong'da gerçekleştirilen Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) 6. Bakanlar Konferansı'nda yapılan eylemi ve içeride mahsur kalışını anlattı.

Eylemcilerin Bakanlar'ın bindiği uçakları kaçıracakları söylentisinin kendisini korkuttuğunu belirten Bakan Tüzmen, feribotlarla binadan ayrıldıklarını ve yaka kartlarını çıkararak sivil vatandaş gibi taksiye binip otele gidebildiklerini söyledi.

Tüzmen, 13-18 Aralık tarihlerinde Hong Kong'ta gerçekleştirilen Dünya Ticaret Örgütü 6. Bakanlar Konferansı'nda alınan kararlarla ilgili Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda bir basın toplantısı düzenledi. Yoğun toplantıların ardından 149 üye ülke Bakanları ile bir deklarasyon metni üzerinde mutabık kaldıklarını belirten Bakan Tüzmen, bundan önce Cancun'da yaşanan başarısızlığın ardından bu sonucun uluslararası ticaret sisteminin geleceğini şekillendirecek yol haritasının oluşturulması ve böylece müzakerelerin son aşamasına geçilmesi bakımından büyük önem taşıdığını söyledi. Bakanlar deklarasyonunu ve elde edilen sonuçları Türkiye açısından değerlendiren Bakan Tüzmen, Türkiye'nin ısrarla peşinde olduğu ve belirli sayıdaki hassas üründe herhangi bir gümrük vergisi indirimine gidilmemesi imkanını sağlayacak "özel ürünler" konusunun deklarasyonda yer aldığını bildirdi.

Diğer taraftan, tarım sektörünün belirli koşullarda ithalat baskısına karşı ilave koruma imkanı sağlayacak özel korunma mekanizması önlemlerinin de bu deklarasyonda yer aldığını kaydeden Bakan Tüzmen, "Müzakerelerin en zorlu anlarından birisi de tarım ürünlerinde gelişmiş ülkelerce verilen ihracat sübvansiyonlarının kaldırılmasıydı. Bu hususta bütün DTÖ üyeleri uzlaşıda bulundular" dedi. Konferansta pamuk konusunda da önemli gelişmeler yaşandığını ifade eden Bakan Tüzmen, bu kapsamda ABD başta olmak üzere, gelişmiş ülkelerce verilen ihracat sübvansiyonlarının 2006 yılı sonu itibariyle kaldırılacağını bildirdi. Tarım ve sanayi ürünlerinde gümrük vergilerinin indirilmesinin kabul edildiğini belirten Tüzmen, indirimin ne oranda gerçekleştirileceğinin Cenevre'de yapılacak müzakerelerde belirleneceğini kaydetti.
Tüzmen, "Böylelikle tekstil, konfeksiyon, otomotiv, kimya sektörlerinin de aralarında bulunduğu ürünlerde ihracatçılarımıza yeni pazar olanaklarının elde edilmesi mümkün olacaktır" şeklinde konuştu.

"GÜMRÜKLERDE ÇOK AĞIR DENETİMLER YAPILIYOR" Bakan Tüzmen, 2005 yılı başı itibariyle kotaların kalkmasıyla genel DTÖ kural ve disiplinlerine tabi olan tekstil ve konfeksiyon ürünlerinde, tarife indirimlerinin özel bir yaklaşımla gerçekleşmesi konusunda yapılan çalışmalara Cenevre'de devam edileceğini kaydetti. Konferansta, üye ülkelerin ekonomik kalkınmalarını teşvik edecek şekilde tedrici liberalleşmeyi öngören çalışmaların devamının kararlaştırıldığını belirten Tüzmen, "Uluslararası ticaretin kolaylaştırılması, gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi amacıyla yürütülen müzakerelerde de mutabakat sağlanmıştır" açıklamasında bulundu. Konferansta üye ülkelerle ikili ve heyetlerarası görüşmeler de yapıldığını belirten Tüzmen, bu kapsamda Belarus ile mal ve hizmet ticaretine ilişkin ikili pazara giriş müzakereleri tamamlayan katılım anlaşmasını, Guyana ile de Ticaret ve Ekonomik İşbirliği anlaşmasını imzaladıklarını belirtti.

Konferansın dünya ticaretinin daha da geliştirilmesi bakımından önemli bir dönüm noktası olduğunu, ancak müzakerelerin henüz tamamlanmadığını kaydeden Tüzmen, "Biz de ülkemiz menfaatleri doğrultusunda elimizden geleni yapacağız" dedi.

Tüzmen daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Kaçak cep telefonlarında "Gümrük Müsteşarlığı'nın bir zaafı var mı?" yönündeki soruya Tüzmen şu cevabı verdi:

"Hayır. Şöyle bir yanılma var. Gümrüklerde çok ağır denetimler yapılıyor. Ama içeri girip de daha sonra el değiştiren telefonlar, kaçak olarak belirlenmiş. Telefon her el değiştirmede mükerrer olarak bu sayı artmış. Gümrüklerde biz elimizden gelin yapıyoruz. İç denetim mekanizmalarının da devreye girmesi, diğer kurumların bu konuya hassasiyet göstermesi gerekir. Hepimiz bununla mücadele edeceğiz."

Konferans'a damgasına vuran eylemle ilgili soruyu cevaplayan Tüzmen, 8 yılda 4 kere DTÖ zirvesine katıldığını ve bu zirvelerde bazıları ölümlü sonuçlanan eylemlerin olduğunu hatırlattı. Buradaki eylemin de başta yumuşak, hafif başladığını belirten Tüzmen, polisin çok ciddi önlemler aldığını söyledi. Cumartesi günü, konferansın yapıldığı yerde 4 saat mahsur kaldıklarını, feribotlarla karşı kıyıya geçtiklerini anlatan Tüzmen, burada yaka kartlarını çıkartarak taksiye bindiklerini ve kaldıkları otele 3-4 km uzaklıkta taksiden inerek normal bir turist gibi otele gittiklerini söyledi. Pazar günü ise eylemcilerin "Bakanlar'ın uçaklarını kaçıracağız" söylentisinin yayılmasıyla korktuklarını belirten Tüzmen, alınan güvenlik önlemleri ve oluşturulan güvenli yol güzergahıyla havaalanına geldiğini ve uçağa binip Türkiye'ye döndüğünü kaydetti.

En Çok Aranan Haberler