HABER

Tüzmen: "İhracat ekonominin ortalamasını yükseltiyor"

İSTANBUL(ANKA)- Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatta, düşük kur ve değerli TL'ye rağmen önemli başarı elde edildiğini belirterek, Türkiye'nin ekonomi karnesinde "pekiyi" nota sahip olan alanın ihracat olduğunu, bu notun da ekonomi ortalamasını yukarılara taşıdığını söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Temmuz ayı ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatta yakalanan başarıdan dolayı ihracatçıları kutladı.

Tüzmen, yaz ayları olmasına karşın ihracatta sağlanan artışın, düşük kurlara rağmen çok büyük bir başarı olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin ekonomi karnesinde "pekiyi" nota sahip olan alanın ihracat olduğunu söyledi. İhracat notunun diğerlerinin ortalamasını daha yukarılara taşıdığına dikkat çeken Tüzmen, Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine rahatlıkla ulaşacağını kaydetti. Kürşad Tüzmen, 12 aylık ihracatın 97.5 milyar doları bulduğunu, bu yıl 100 milyar doların aşılacağını vurgulayarak, Türkiye'nin bir günlük ihracatının 1950 yılının toplam ihracatına eşit olduğunu, yılın 7 aylık döneminde 51 milyar dolar sanayi ürünü ihraç edildiğini, bu rakamın da 2003 yılının toplam ihracat rakamından daha fazla olduğuna söyledi.

Aşırı değerli Türk lirasına rağmen ihracatçıların alkışlanacak bir başarı elde ettiğini dile getiren Tüzmen, "Coğrafi özelliğimizi ekonomik özellik haline dönüştürmeliyiz" dedi.

Sanayicilerin ara eleman bulmadaki sıkıntısı yaşadığını vurgulayan Tüzmen, TİM'in meslek liseleri konusundaki önerilerini destekleyeceklerini ifade etti. Tüzmen, hükümet olarak Türkiye'nin işlenmiş mermer ihracatının arttırılması konusunda çaba gösterdiklerini aktarırken, Türk mermer sektörünün son dönemde çok ciddi bir başarı sağladığını ve işlenmiş mermer ihracatının arttırılması çalışmaları yürüttüklerini kaydetti.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüzmen, ihracatın istihdam üzerindeki etkisine ilişkin bir soru üzerine, ihracata dayalı sektörlerde işsizlik oranında gerileme olduğunu söyledi. Tüzmen, Türkiye'nin artık ihracata dayalı kalkınma modelini kullanmaya başladığını ancak yeterli olmadığına işaret ederek, bunu daha da iyileştirmek zorunda olduğunu söyledi.

"AĞIR SIKLET OLDUM"

Tüzmen, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın "Kur ve faizden yakınanlar kaliteli üretim yapsın" sözlerinin hatırlatılması üzerine de, "Ben bürokratken bürokratlara cevabımı verirdim. Şimdi siyasiyim ve ağır sıklet oldum. Herkes birbirine cevap veriyor. Ben dışardan işin nasıl olması gerektiğini söylemeye çalışıyorum" değerlendirmesi yaptı.

"TEŞVİK PROGRAMINI GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ"

Sıcak para kısıtlaması getirilmesine yönelik başka bir soruyu da yanıtlayan Tüzmen, "Türkiye'de Yatırım Ajansı kuruluşunu gerçekleştirdik. Bu ajans yatırımları çekmek için elinden geleni yapıyor. 21. yüzyılda artık işçi, fabrika, ham madde ile uğraşmak yerine dünya para trafiğini yöneterek yüksek miktarda para kazanmak mümkün. Yeni yatırımları Türkiye'ye çekmek için elimizden geleni yapacağız. Teşvik sistemini gözden geçireceğiz, bu tip yeni yatırımları Türkiye'ye getirmek için başka çaremiz yok. Daha rekabetçi bir Türkiye hazırlamamız lazım" diye konuştu.

Yabancı sermayenin ilk kez dışarıya götürdüğü yatırımın "finans" alanında olduğuna dikkat çeken Tüzmen, gelişmekte olan ekonomilerde, dünya yatırımcılarının ilk önce hizmet sektörüne girdiklerini, bu sektörde yeterli deneyime ulaştıktan sonra diğer sektörlere geçmeye
başladıklarını kaydetti.

Türkiye'nin şimdi bu aşamada olduğunu ifade eden Bakan Tüzmen, "Bundan sonra kendini ispatlamış Türkiye olarak, çok kolay bir şekilde doğrudan yabancı yatırımı çekebileceğiz. Sadece finans sektöründe değil" dedi.

Gümrük Birliği'nde tarımla ilgili kısımlarda yeni açılımlar yapabileceklerini vurgulayan Tüzmen, AB'nin kendi sanayicisini kollamaya çalıştığını, bu konuda Türkiye'nin de üzerine düşeni yapacağını dile getirdi.

"TÜRKİYE'YE EN FAYDALI SEKTÖR TEKSTİL"

İSO 500 Büyük Kuruluş raporu sonuçlarına göre, tekstil sektöründe karlılığın çok düşük düzeylerde kaldığının hatırlatılması üzerine Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu sektörde batıdan doğuya doğru bir kayış olduğunu, doğudan batıya doğru da kalite kayışı bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin de bu anlamda doğu ile batı arasında bulunduğunu, ucuz iş gücünün yanı sıra İstanbul'un bir moda merkezi olması için çaba gösterdiğine dikkat çeken Tüzmen, Türkiye'de sektörleri daha önce nakit ineği, köpekler, yıldızlar ve soru işareti sektörler olarak tanımladıklarını, tekstilin bir nakit ineği sektör olduğunu, otla beslendiğini, sütünden ve etinden yararlanıldığını kaydetti. Tüzmen, Türkiye'nin tekstilden vazgeçmeyeceğini vurgulayarak, bu sektörün Türkiye'ye en yararı olan sektör olduğuna ifade etti.

"THY PERSONELİ MANTIKLI KARAR VERECEK"

THY'de sendikanın greve çıkması halinde hükümet olarak ne yapacaklarına ilişkin soruyu da yanıtlayan Tüzmen, daha önceki yıllarda da benzeri örneklerle karşılaştıklarını, Türkiye'yi sıkıntıya sokabilecek, turizm sezonunda böyle bir kararın alınacağını sanmadığını söyledi. Tüzmen, THY personelinin son derece mantıklı, ılımlı karar vererek son yıllardaki başarı hikayesini taçlandıracağını belirterek, sıkıntılara beraber nokta konulabileceğini ifade etti.
TİM Başkanı Oğuz satıcı ise, tekstil sektörüne ilişkin soruyu yanıtlarken, Türkiye'de bu sektörün daha da büyüyeceğini ve Türkiye'nin zenginleşmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da aynı soruyu, "Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde ekonominin yükünü otomotiv ve moda sektörü sırtında taşıyor. Türkiye'deki tekstil sektörü de moda endüstrisi olma yolunda ilerliyor" dedi.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri Birliği Başkanı İsmail Gülle ise, Türkiye'deki tekstil ve hazır giyim sektörünün başarılarının yurtdışından büyük taktirler aldığını ancak ülke içinden tam tersi değerlendirmelerin yapıldığını vurguladı. Gülle, Sektör olarak yaşadıkları en büyük sıkıntının belirsizlik olduğunu ifade ederek, Bakan tüzmen'den istihdam üzerindeki yükleri azaltmalarını istedi.

Toplantı sonunda, TİM Ticaret Net Şirketi ile Uluslar arası Nakliyeciler Derneği(UND), Gümrük Müşavirleri Derneği arasında, e-vergi, e-devlet gibi işlevleri de içeren e-belge protokolü imzalandı.

En Çok Aranan Haberler