HABER

Tüzmen, tekstilde 'Türk Tezi'ni' anlatacak

Tüzmen, tekstilde 'Türk Tezi'ni' anlatacak

MARAKEŞ (İHA) - Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, tekstil ve konfeksiyoncuların sorunlarını hafifletmek amacıyla geliştirdikleri ve Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) sundukları Türk Tezi'ni anlatmak için 15 gün içinde 50 saat uçak yolculuğu yapacak.

Bakan Tüzmen, Fas'ın Marakeş Kenti'nde düzenlenen 5. Avrupa-Akdeniz (EURO-MED) Ticaret Bakanları Konferansı'nda gündeme getirdiği, tekstil sektörünün karşı karşıya bulunduğu tehlikeyi atlatmasını sağlayacak 'Türk Tezi'ni anlatmak için bu ülkeden ABD'ye hareket etti. Marakeş'ten Washington'a hareketinden önce gazetecilerin sorularını cevaplayan Tüzmen, tekstil ve konfeksiyon sektörü sorunlarının çözümü için Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) yeni bir öneri sunduklarını açıkladı.

Tüzmen, "DTÖ, tekstil ve konfeksiyon sektöründe üretici ülkelerin hassasiyetlerini dikkate almalı. Kotalardan sonra, tarifeler de bir anda düşürülmemeli. Tekstil tarifelerinde kademeli bir indirime gidilmeli" dedi. Tüzmen, 1 Ocak 2005 tarihinde kotaların kalkmasından sonra tekstil ve konfeksiyon sektöründe büyük kargaşaların yaşandığına dikkat çekerek, ekonomisinde tekstil ve konfeksiyonun büyük ağırlığı bulunan ülkelerin sıkıntılarının giderek büyüdüğüne işaret etti.

Tüzmen, "Bu ülkelerde tekstil ve konfeksiyon sektörü büyük istihdam sağlamakta ve ihracatlarının önemli kısmını tekstil ve konfeksiyon sektörü oluşturmaktadır. Kotaların kalkmasından sonra ortaya çıkan durum özellikle Avrupa'ya ihracat yapan Kuzey Afrika ülkeleri ve Türkiye açısından haksız bir rekabeti gündeme getirmiştir. DTÖ bu durumu dikkate almalıdır. Bizim DTÖ'ye sunduğumuz öneri, tekstil ve konfeksiyonda yapılacak gümrük vergisi indirimlerinde üretici ülkelerin hassasiyetlerinin dikkate alınmasıdır" diye konuştu.

Türk Tezi'ni anlatmak için Marakeş'te, Ürdün, Fas, Mısır, Tunus, Fransa bakanlarıyla ve AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu üyesi Peter Mandelson ile görüştüğünü kaydeden Tüzmen, ABD ziyaretinde de konuyu resmi ve özel sektör kuruluşlarıyla yapacağı görüşmelerde gündeme getireceğini bildirdi.
Bu arada, tekstil ve konfeksiyonda yüksek vergi indirimlerine gidilmesi halinde, Kuzey Afrika ülkeleri ve Türkiye'nin 'AB ülkelerine olan pazarda yaşanacak rekabetten' olumsuz etkileneceği ifade edildi.

Türkiye ve Kuzey Afrika ülkelerinin AB ile özel anlaşmalarının bulunduğuna dikkat çeken kaynaklar, Türkiye ve Kuzey Afrika ülkelerinin Avrupa'ya sıfıra yakın gümrükle mal ihraç ettiklerini, Uzak Doğu ülkelerine ise yüksek gümrük tarifeleri uygulandığına dikkat çekti. Kaynaklara göre, sektörde yapılan gümrük indirimleri, Uzak Doğu ülkelerinin işine yarıyor.

En Çok Aranan Haberler