ANTALYA - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk Lirası'ndaki değer artışına dikkat çekerken hep yalnız kaldığını ifade ederek, "Türk Lirası'na Akdeniz diyeti uygulamak lazım" dedi.
Tüzmen, Altınova Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ALTINSİAD) düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, dalgalı kur nedeniyle Türkiye'nin ilk kez cari işlemler fazlası verebileceği bir dönemi ıskaladığını belirtti.
Tüzmen, "Iskaladık, geçti... Bugün artık rezervleri artırmak lazım. Son zamanlarda rezervleri artırıcı hamleler yapıldı ama yeterli değil. Merkez Bankası rezervleriniz ne kadar kuvvetli ise o kadar kendi para biriminizin değerini düşük tutma imkanı olur" dedi.
Hükümet olarak ihracata dayalı kalkınma modeli benimsediklerini ifade eden Tüzmen, şunları söyledi:
"Her kurum ve kuruluş, özel sektör ve devlet hepsi beraber bu politikanın gereğini yapmak zorundadır. Kimse (benim politikam sadece budur), (ben sadece fiyat istikrarıyla ilgilenirim), (ben sadece enflasyona bakarım) diyemez. Eğer ihracata dayalı kalkınma modeli benimsediysen o zaman gereğini yap... Biz ihracata dayalı kalkınma modelinin gereklerini tam olarak yapamadık."
Tüzmen, ihracatta 2003 yılında 2002'ye oranla yüzde 33 artış sağladıklarını ifade ederek, aşırı değerli Türk lirası nedeniyle ihracatın 2005'te 2004'e oranla yüzde 16 düştüğünü kaydetti.
Türk lirasındaki değer artışına sürekli dikkati çektiğini, ancak hep yalnız kaldığını vurgulayan Tüzmen, "Merkez Bankası rahattı, borcunu rahat ödedi. Hazine rahattı, borcunu rahat ödedi. Bazı büyük holdingler de rahattı, onlar da borcunu rahat ödedi. O zaman buna kimse itiraz etmedi. 1700'den aldığınız borcu 1400'den, 1300'den öderseniz, rahat rahat ödersiniz. Onun için biz yalnız kaldık" diye konuştu.
Tüzmen, "Türk lirasına Akdeniz diyeti uygulamak lazım" dedi.
Türk lirasındaki değer artışının tahribat yarattığını, ancak ihracat artışını devam ettireceklerini dile getiren Tüzmen, bunun için girdi, istihdam ve işgücü maliyetlerinin düşürüleceğini kaydetti.