HABER

Tüzmen'den özelleştirme değerlendirmesi

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Çankaya Köşkü ve yargının aldığı kararların hükümetin ekonomi politikalarını yavaşlattığı yönündeki bir soru üzerine Türkiye'nin özelleştirme sürecini değerlendirdi. Tüzmen, "Özelleştirme yapacaksanız arkaya bakmadan gideceksiniz" dedi.

"Cumhuriyetin 81. Yılında 81 İlde İhracatı Geliştirme" Projesi kapsamında Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda bir seminer düzenlendi. Seminerin açılış konuşmasını yapan Tüzmen, 2004 Mart ayında başlayan proje ile 3 ay içinde 5 bin firmanın ihracatçı olduğunu belirterek, Türkiye'deki tüm illerin 1 milyar doların üzerinde ihracat yapmasını amaçladıklarını ifade etti. Tüzmen, 2006 yılında ihracat hedeflerinin 75 milyar dolar olacağını vurgulayarak, artık Türkiye'de ihracat ile ilgili açıklanan rakamlara alışılması gerektiğini söyledi. KOBİ'lerin ihracata dönük çalışma yapmaları için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini anlatan Tüzmen, "Şuan 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayısı 5'i geçmiyor. 1 ve 5 milyar doların üzerinde ihracat yapabilen sektör sayısı ise bir elin parmaklarını geçmiyor. Biz bu konuda firma, sektör ve il sayısını artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Toplantı çıkışında bir gazetecinin, "Çankaya Köşkü ve yargı kararlarının hükümetin ekonomi politikalarını yavaşlattığı yönündeki yorumlara katılıyor musunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Tüzmen, "Özelleştirme dediğiniz zaman bunun tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarının en iyi şekilde anlaması gerekiyor. Bu bir harekettir. Özelliştirme yapacaksanız arkaya bakmadan gideceksiniz. Bu özelleştirmeyi yapan ülkeler bunu böyle yaptılar" dedi. Türkiye'nin 1980'li yıllarda Romanya, Macaristan gibi ülkelere özelleştirme dersi verdiğine dikkat çeken Tüzmen, "Şimdi bakıyorum onlar özelleştirmelerini tamamladılar. Biz hala özelleştirmenin 'ö'sündeyiz. Sadece özelleştirme yapmak için yola çıkmak yetmiyor. Bir ülkenin bütünü, artık biz bu özelleştirmeyi yapmak istiyoruz demesi lazım. Aksi takdide her türlü pürüz çıkabilir" diye konuştu. Ülkede bir değişiklik yapılıyorsa herkesin aynı mantalite içinde olması gerektiğini savunan Tüzmen, böyle olmadığı durumlarda yol üzerinde aksaklıkların çıkabileceğini kaydetti.

Tüzmen açıklamasına şöyle devam etti:

"Ama ben şuna inanıyorum. Dünyada 1.3 trilyon dolarlık yabancı sermaye bulutu var. Türkiye'ye bunun bir kısmını yağdırabilirsek bütün sorunlarımızı çözeceğiz. Yıllık 2 milyar dolarlık bir yabancı sermaye Türkiye'ye gelse 40 bin kişi istihdam edilir ve dolaylı yoldan 100 bin kişi ekmek yer. Bu şekilde özelleştirme yolundaki sıkıntılarımızı da büyük ölçüde gideririz. Macaristan, Doğu Bloku ülkelerinde de aynı tartışmalar yaşandı. Buralarda da kamu-özel sektör kuruluşları aynı kafa yapısına sahip olmadığı için bu tartışmalar yapıldı. İlk başta çok bocaladılar ama ondan sonra doğru olduğuna kanaat getirdiler ve arkalarına bakmadan koşmaya devam ettiler."

Tüzmen, Türkiye'nin de bugün aynı süreçten geçtiğinin ancak bu öğrenme sürecinin biraz yavaş ilerlidiğini belirterek, ancak herkesin buna bir gün inanacağını ifade etti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler