HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TV izlemeyi seviyoruz

ANKARA (İHA) - Televizyonu ABD'lilerden sonra en fazla Türkler izliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nca, Selçuk Üniversitesi öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırmada, gençlerin günlük hayatta en fazla seyrettiği medya aracı televizyon olarak belirlenirken, magazin haberlerine olan ilginin bilim ve sanat içerikli haberlere göre daha fazla olduğu saptandı. MEB'nin araştırmaya ilişkin raporuna göre, günlük ortalama 4 saat izleme ile ilk sıradaki Amerikalılar'dan sonra 3.5 saatle en fazla televizyon seyreden ülke Türkiye. Raporda, İngilizler 3 saat 20 dakika, Japonlar 3 saat 15 dakika, Avusturalyalılar 3 saat, Almanlar 2 saat 55 dakika TV izlerken, en az izleyen ülke ise 2.5 saatle İsveçliler. Raporda, "Her Türk vatandaşı günün 3.5 saatini televizyon başında geçiriyor. 3.5 saat yarım gün eğitim yapan bir okulda günlük eğitimin süresine eşittir" anektoduna da yer verildi.

MEB raporunda, eğitim alanıyla ilgili olarak TV'nin zararlarına da yer verilerek, kitap okuma kültürünün baş düşmanının TV olduğu belirtildi. İşte TV'nin 7 alanla ilgili zararları:
"Eğitim: Okuldaki derslere olumsuz etki yapıyor.
Sağlık: Aşırı izleme vücudun gelişimini bozuyor.
Beslenme: Reklamlarda çocuklara faydasız ve abur cubur yemeleri yönünde telkin yapıyor.
Şiddet: Şiddet gören çocuk saldırgan oluyor.
Model alma: Miroğlu gibi, Polat Alemdar gibi yürüme.
Yalnızlaşma, pasifleşme,
Zaman kaybı".

MEB raporunda, Amerikada'da yapılan bir araştırmada, 2 saat televizyon seyretmek suretiyle beynin uyarımdan yoksun bırakılmasının beyinde oluşturduğu tembelliği gidermek için bir hafta egzersiz yapılması gerektiği vurgulandı. Yine 1960 yılında Amerika'da çocukların televizyon seyretmesiyle ilgili yapılan bir araştırmada ise televizyonun 13 yaşına kadar çocuğun zeka gelişimine katkı sağladığı, 13 yaşından sonra ise kendini tekrara düşürdüğünden dolayı zekayı olumsuz etkilediği ortaya çıkmıştı.

En Çok Aranan Haberler