Türkiye’de 12 milyon kullanıcısı olan Twitter’ın yasaklanması pek işe yaramadı. Twitter'ın yasaklanmasından sonra Türkiye'de dakikada 17 bin tweet atıldığı belirtildi. Yasak öncesi Türkiye'de günde ortalama 1.8 milyon tweet atılırken, Twitter yasağını izleyen ilk 24 saatte 2.5 milyon tweet atıldığı belirtildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Kökünü kazıyacağız" açıklamasından sonra Twitter'a Türkiye'de yasak geldi. Ancak Türkiye'deki Twitter kullanıcılarının yasağı dinlemediği ortaya çıktı.
Alternativ haber sitesi "Zete.com"un haberine göre, Türkiye'de Twitter'ın yasaklanmasıyla birlikte Türk kullanıcılar, dakikada ortalama 17 bin tweet attı.
Yasak öncesi Türk kullanıcılar günlük ortalama 1.8 milyon tweet atarken, yasağı izleyen ilk 24 saat içerisinde atılan tweet sayısının 2.5 milyon olduğu belirtildi.
Sosyal medya ajansı "We Ara Social"ın verilerine göre de, yasak sonrası Türkiye'den atılan tweet sayısında yüzde 138'lik bir artış olduğu iddia edildi.
Twitter da, Türkiye'deki yasakla ilgili yeni bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Türkiye’deki servisine girişin yeniden sağlanacağını umut ediyoruz” dendi.
Rusya'nın İngilizce yayın yapan televizyon kanalı "Russia Today" de yer alan bir haberde ise, Ankara'nın Google'a YouTube'da yayınlanan bazı videoları bloke etme önerisiyle gittiği ancak bu önerinin Google tarafından reddedildiği belirtildi.
Türkiye'de Twitter'a erişim engellenmesi Amerika Birleşik Devletleri'nde yankı buldu.
Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, "Türk hükümetinin temel iletişim araçlarına erişimi engellemesi endişe verici" dedi.
Beyaz Saray sözcüsü Carney, "Demokratik yönetim prensiplerine aykırı olan bu uygulamaya ilişkin derin endişelerimizi Türk makamlarıyla paylaştık. Türkiyeli yetkilileri basın özgürlüğüne saygı duymaya davet ediyoruz. Türkiye halkının engellenen teknolojilere yeniden erişim sağlanmasına yönelik çağrılarını da destekiyoruz."
Kararla ilgili bir açıklama da, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, "Kendi söylemleriyle model demokrasi oluşturmak istediğini belirten Türkiye kendisiyle çelişiyor" dedi.
Psaki, "ABD, Türkiye'de ifade özgürlüğünü savunan ve özgürce konuşma hakkına tecavüze yönelik her türlü girişime karşıdır. Türk hükümetine, Twitter'a erişim yasağını kaldırma ve tüm sosyal medya platformlarına özgürce erişim sağlama çağrısı yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Avrupa Birliği de, Twitter'ın kapatılmasına tepki göstedi. Avrupa Komisyon'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle, Twitter'in kapatılmasından ciddi şekilde endişe duyduklarını söyledi.
Füle, "İletişim özgürlüğü Avrupa Birliği'nin temel değerlerinden biridir" açıklaması yaptı.
Avrupa Komisyonu'nun Başkan Yardımcısı ve Dijital Gündemden Sorumlu üyesi Neeli Kroes da, "Türkiye halkı ve uluslararası kamuoyu, bu kararı sansür olarak değerlendirecektir" dedi.