HABER

Twitter'dan sonra Google DNS'leri de engellendi

Twitter'in Türkiye'deki engeli DNS değiştirerek aşılmıştı. Ancak Google DNS'leri de engellendi. Türkiye'deki kullanıcılar buna da alternatif buldu.

Twitter'dan sonra Google DNS'leri de engellendi

Türkiye'de Perşembe gecesi başlayan Twitter engelleme sorunu DNS ve VPN kullanımı gibi yöntemlerle çözülüyordu. Bu engeli aşmanın en kolay yolu olan DNS yani Domain Name Server kullanmak da zorlaşıyor.

HİÇBİR İNTERNET SİTESİNE GİRİLEMİYOR!

Bu sabah saatlerinde kullanıcıların en yaygın DNS adreslerinden olan Google DNS'lerinin kullanımı da engellenmeye başlandı. Üstelik farklı amaçlarla bu DNS adreslerini kullananlar (adresler engellendiği için) hiçbir internet sayfasına da giremiyor. Google DNS'lerini kullananların hiçbir internet sayfasını açamaması ve Twitter'e girememesiyle ortaya çıkan durum için alternatif DNS adresleri de bulunuyor. Ancak yapılan bu uygulama önümüzdeki günlerde diğer DNS adreslerinin de engellenebileceği anlamına geliyor. Google'ın dünya çapında kullanılan 8.8.8.8. ve 8.8.4.4. DNS sunucuları artık Twitter yasağını aşmak için de kullanılamıyor.

Farklı DNS'ler kullanımda
Türkiye'deki internet kullanıcıları Google DNS'den sonra en çok kullanılan Open DNS servisini kullanmaya başladı. Buradan verilen DNS numaralarıyla Türkiye'den yasaklı Twitter'a ulaşılabiliyor. Bunun yanı sıra çok sayıda DNS servisi de internette hizmet vermekte.

Clinton'dan Twitter mesajı
Türkiye'de Twitter'in engellenmesine dünyadan tepkiler sürüyor. Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Twitter hesabından şöyle yazdı:
"İfade ve (internete) bağlanma özgürlüğü temel bir haktır. Türkiye halkı bu haklarının iadesini hak etmektedir."
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de günlük basın toplantısına Türkiye'deki Twitter'a erişim yasağıyla ilgili açıklama yaparak başladı. Psaki, "Türk hükümetine, Twitter'a erişimin engellenmesini kaldırması ve tüm sosyal medya platformlarına serbestçe ulaşımın sağlanması çağrısında bulunuyoruz" dedi.
ABD'nin Türkiye'de ifade özgürlüğünü desteklediğini belirten Dışişleri Sözcüsü, "Obama'nın daha önce vurguladığı gibi, demokratik hükümetler, kendisiyle aynı görüşte olmayan sesleri de dinlemeyi de kabul etmeliler. Bağımsız ve özgür bir medya, demokratik ve açık toplumların esas unsurlarıdır" diye konuştu.
Psaki, bir soru üzerine konuyu Türk yetkililerle görüştüklerini belirtti ve "Büyükelçimiz konuyla ilgili yakın temasta ve bu kanallar yoluyla kaygılarımızı dile getirdik" dedi.

Kaynak: Al Jazeera, AA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler