YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TZOB: Çiftçinin kullandığı mazota ÖTV ve KDV istisnası getirilsin

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2011 yılında gübre fiyatlarının çeşitlerine göre...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2011 yılında gübre fiyatlarının çeşitlerine göre yüzde 40 ile yüzde 100 arasında arttığını belirterek, “Üretim maliyetlerinin düşürülmesi için çiftçimizin kullandığı mazota ÖTV ve KDV istisnası getirilmelidir.” dedi.
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar düzenlediği basın toplantısı ile 2011 yılını tarım sektörü açısından değerlendirdi. Bayraktar yaptığı açıklamada, TÜİK verilerine göre tarım sektörünün geçen yıl Ocak-Eylül dönemi itibariyle yüzde 5,3’lük büyümeyi yakaladığını söyledi. Ocak-Kasım döneminde pamuk ithalatı dahil edildiğinde sektörün ihracatının 4 milyar 564 milyon dolara, ithalatının ise 8 milyar 154 milyon dolara ulaştığını kaydeden Yetkin, “Sonuç olarak 3 milyar 590 milyon dolarlık dış ticaret açığı ortaya çıkmıştır.” diye konuştu.
Tarım sektörünün toplam istihdam içindeki önemini koruduğunu söyleyen Bayraktar, sektördeki istihdamın Ocak – Eylül döneminde yüzde 0,9 oranında arttığını kaydetti. Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti: “Tarımsal istihdamdaki bu artış tarım dışı istihdam oluşturulamamasından kaynaklanmaktadır. Bu durum, tarımda var olan gizli işsizliği artırmakta, topraklar bölünmekte ve iş gücü açısından verimlilik düşmektedir. Kırsalda tarım dışı istihdam oluşturularak tarımdaki nüfusun bu alana transfer edilmesi ülke ekonomisine fayda sağlayacaktır.”
Tarımsal girdi kullanımlarına da değinen Bayraktar, 2011 yılında gübre fiyatlarının çeşitlerine göre yüzde 40 ile yüzde 100 arasında arttığını söyledi. Bayraktar, bu artışın, gübre kullanımını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
Türkiye’nin tarımda dünyanın en pahalı mazotunu kullandığını da dile getiren Bayraktar, "Bu sebeple mazottaki fiyat artışlarına, ürün fiyatları yetişememekte.” ifadesini kullandı. Bayraktar, üretim maliyetlerinin düşürülmesi için çiftçinin kullandığı mazota ÖTV ve KDV istisnası getirilmesi gerektiğini söyledi.
Bayraktar, şöyle devam etti: “Tarım ürünleri 2011 yılı ikinci rekolte tahminlerine göre hububatta yüzde 7,5, yağlı tohumlarda yüzde 2,5, sebzelerde yüzde 5,76, meyvelerde yüzde 3,7 üretim artışı beklenmekte. Endüstri bitkilerinde yüzde 7,5, baklagillerde yüzde 7 üretim azalacağı tahmin edilmiş, yumru bitkiler üretiminde ise değişim öngörülmüştür. Hububat kalemlerinde buğdayda üretimin geçen yıla göre yüzde 10,89 artarak 21,8 milyon tona, arpada yüzde 5 artarak 7,6 milyon tona, çeltikte yüzde 4,6 artarak 900 bin tona ulaşacağı tahmin edilmiştir. Yağışların bu yıl hububat verimine olan olumlu etkisi, üretim artışının en önemli nedenidir. Mısır üretiminin ise yüzde 2.5 oranında azalarak 4.2 milyon tona ineceği tahmin edilmektedir.”
2010 yılında yaklaşık 780 bin ton kırmızı et üretildiğini hatırlatan Bayraktar, “2011 yılı Ekim ayı itibariyla bakıldığında, 10 aylık dönemde, üretimin 560 bin tonları geçtiği, 2011 yılında üretimin 2010 ılını geçemeyeceği, olsa olsa geçen yılki üretime yaklaşabileceği söylenebilir.” diye sözlerini tamamladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler