ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, açıklanan fındık fiyatlarıyla Türkiye ve çiftçinin kaybedip, Avrupalı alıcıların kazandığını ifade etti.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in fındık alım fiyatlarını açıklaması üzerine bir değerlendirme yapan Bayraktar, yapılan açıklamaya göre, Giresun kalite yüzde 50 randımanlı fındık fiyatı 4 YTL/kilogram olarak ilan edildiğini, Levant kalite fındığın fiyatının açıklanmadığını ve Giresun kalite fındık miktarının üretimin sadece yüzde 20'si kadarı olduğunu ifade etti. Açıklanan yüzde 5 kesinti dikkate alınırsa çiftçinin eline kesintiden sonra 3.8 YTL geçeceğini belirten Bayraktar, bu yıl ortalama randıman kuraklık nedeniyle düşük olduğu için yüzde 40 düzeyinde olacağını ve randıman düşüklüğü nedeniyle çiftçinin eline geçen fiyatın ortalama 3 YTL'yi aşmayacağını kaydetti.
Çiftçi Kayıt Belgesi isteneceği için tüm üreticiler müdahale alımından yararlanamayacağını ve özellikle fındık bölgelerinde bazı sebeplerle üreticilerin yarıya yakının Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olamadıklarını vurgulayan Bayraktar, "Buna göre bir değerlendirme yaparsak, fındık müdahale fiyatı 2004 fiyatının da gerisinde kalmıştır. Üreticilerimizi tatmin etmemiştir. Bu fiyat Avrupalı fındık ithalatçılarını ve ülkemizdeki alivrecileri memnun etmiştir. Fındık müdahale alım kararı 2 milyar dolarlık ihracat gelirimizin büyük oranda düşmesine yol açacaktır. Çünkü fındık ihraç fiyatı son 2 yılın ortalaması olan 811 dolar/kentalden 360 dolar/kental seviyelerine düşecektir. Ülkemizin yaklaşık 1.5 milyar dolar ihracat geliri kaybı olacaktır. Fındık fiyatını 2003, 2004, 2005 yıllarında çiftçi belirlemiş, bu yıl ise hükümet tarafından, Avrupalı fındık alıcıları ve Türkiye'deki uzantılarının istediği fiyat açıklanmıştır. 'Üreticileri memnun edeceğiz' dediler, sözlerini tutmadılar. Fındık üreticilerinden bunun cevabını alacaklardır" dedi.