YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tzob Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, işlenen tarım ve uzun ömürlü bitki...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, işlenen tarım ve uzun ömürlü bitki alanında dünyada 13’üncü olan Türkiye’nin, sulanan alan büyüklüğünde dünyada Çin, Hindistan, ABD, Pakistan, İran, Endonezya, Tayland, Meksika’nın ardından 9’uncu sırada bulunduğunu bildirdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Bayraktar, iklim şartları nedeniyle büyük bölümünde sulamanın şart olduğu Türkiye’de, bu alanların sulama yatırımları tamamlanamadığı için hala sulanamadığını, uzun yılların sorunu olan bu konunun en kısa sürede hallinin zorunlu hale geldiğini kaydetti. Türkiye’de, yağışların tarımda hala çok etkili olduğunu bildiren TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sulama yatırımları tamamlandığında, barajlarla su stoklaması yapıldığında kuraklığın tarıma etkisinin önemli ölçüde azalacağını belirtti.

Dünyada 1 milyar 523,6 milyon hektar işlenen tarım ve uzun ömürlü bitki alanı bulunduğunu, bu alanın yüzde 20,1’i olan 306,2 milyon hektarının sulandığını, sulanan alanların yüzde 41,3’ünün Çin ve Hindistan’da yer aldığı bilgisini veren Bayraktar, Türkiye’nin de dünyada sulanan alanın yüzde 1,70’ine, işlenen tarım ve uzun ömürlü bitki alanının yüzde 1,61’ine sahip bulunduğunu kaydetti.

İşlenen tarım alanı ve uzun ömürlü bitkilerin alanı büyüklüğünün Hindistan’da 169,3, ABD’de 172,9, Rusya’da 124,2, Çin’de 122,6, Brezilya’da 68,2, Kanada’da 53,4, Avustralya’da 44,7, Nijerya’da 41,9, Endonezya’da 37,1, Ukrayna’da 33,5, Arjantin’de 33, Meksika’da 27,5, Türkiye’de 24,5 (2011 rakamlarına göre 23,63), Kazakistan’da 22,8, Pakistan’da 21,2 milyon hektarı bulduğunu bildiren Bayraktar, sulanan alan büyüklüğünde Çin ve Hindistan’ın başı çektiğini Çin’de 64,1, Hindistan’da 62,3 milyon hektar alanın sulandığını belirten Bayraktar, “Sulanan alan büyüklüğünde üçüncü sırayı 23 milyon hektar alanla ABD alıyor. ABD’yi 19,9 milyon hektarla Pakistan izliyor. ABD’nin 8’de birinden daha az işlenen tarım ve uzun ömürlü bitki alanı bulunan Pakistan’ın ABD’ye yakın bir alanda sulama yapması dikkat çekici. ABD, işlenen tarım ve uzun ömürlü bitki alanının yüzde 13,3’ünü sularken, Pakistan’da bu oran yüzde 93,7’ye çıkıyor. Pakistan’ı 9 milyon hektar sulanan alanla İran, 6,7 milyon hektarla Endonezya, 6,4 milyon hektarla Tayland, 6,3 milyon hektarla Meksika ve 5,2 milyon hektarla (2011 rakamlarına göre 5,4 milyon hektar) Türkiye izliyor. Türkiye, işlenen tarım ve uzun ömürlü bitki alanının yüzde 21,3’ini sulayabiliyor. Sulanan alan büyüklüğünde 10’uncu sırayı ise 5,05 milyon hektarla Bangladeş alıyor. Çin’de işlenen tarım ve uzun ömürlü bitkiler alanının yüzde 52,3, Hindistan’da yüzde 36,8’i sulanıyor. Türkiye’den daha az işlenen tarım ve uzun ömürlü bitkiler alanı olan Pakistan, İran, Tayland, Türkiye’den daha fazla alanı suladığı görülüyor” dedi.

Türkiye’nin tüm sulanabilir alanlarının sulamaya açılması durumunda, son verilere göre yüzde 22,85 olan bu oranının yüzde 36’ya çıkacağını bildiren Bayraktar, “Hala sulamaya açılmamış 31 bin kilometrekare alan büyük bir potansiyel. Bu alan, yılda 53,4 milyar avro gıda, tarım ihracatı yapan Hollanda’nın 11 bin kilometrekare olan işlenen tarım ve uzun ömürlü bitki alanının 2,8 katından fazla. Yine Hollanda’nın 33 bin 730 kilometrekare olan toplam karasal alanının yüzde 91,9’ını buluyor. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP) gibi ülkeye çok büyük sulanan arazi kazandıracak projelere en öne alınmalıdır. Devletin bütün imkanları seferber edilmeli, bir an önce sulama yatırımları tamamlanmalıdır. Çoğu bereketli olan bu topraklar, bir an önce sulu tarıma açılmalıdır. Teknik olarak sulanabilir 31 bin kilometrekarelik, çiftçimizin kullandığı şekliyle 31 milyon dönüm alanın sulamaya açılması hem ülkemize çok çeşitli ürün yelpazesi sağlayacak, hem de bu alanlardaki çiftçimizin gelirini kat kat artıracaktır. Bu alanların sulamaya açılması büyük istihdam ve gelir yaratacak, çoğu pazara yönelik ürün üretileceği için tarımsal ihracatı da kelimenin tam anlamıyla patlatacaktır” diye konuştu.

Bayraktar, devletin, sulanabilir alanlara yaptığı yatırımı vergi gelirlerindeki ve ihracattaki artışla çok kısa sürede geri alacağını, böylece hem devletin hem çiftçinin hem de bu ürünleri işleyecek sanayici ve ihracatçının kazançlı çıkacağını, tek kaybedenin pazar yitirecek diğer ülkelerin olacağını söyledi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yapılacak bu yatırımların sağlayacağı sosyal faydanın da ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini, istihdamdaki artışın bu bölgelere ve dolayısıyla ülkeye büyük katkısı olacağını vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler