Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ile Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) kamuoyunun kuş gribi konusunda daha serinkanlı olmasını, üreticilere ve ekonomiye verilen zararın da dikkate alınmasını istedi.
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar ile BESD-Bir Yönetim Kurulu Başkanı M. Kemal Akman imzasıyla yapılan ortak açıklamada, kuş gribi global bir sorun olarak nitelendi ve Türkiye'nin de bu hastalığın çıktığı ilk ülke olmadığı hatırlatıldı.
Türkiye'de yıllık ciroları 2.5-3 milyar dolar civarında olan 10 bin piliç eti ve 5 bin de yumurta işletmesi bulunduğu belirtilen açıklamada, yaklaşık 2 milyon kişinin geçimini bu sektörde temin ettiği vurgulandı.
Ülkemizde 120 milyon baş piliç, 35 milyon baş yumurtlayan tavuk ve 2 milyon baş da hindi olmak üzere 157 milyon canlı kanatlı hayvan olduğu da kaydedilen açıklamada, "Ülkemizde gelinen noktaya baktığımızda üreticilerin kapasite düşürümüne gittiği görülmektedir. Tüketiciler piliç eti ve yumurta yemekten korktuğundan, tüketimde yüzde 50'lerin üzerinde düşüşler meydana gelmiştir. Fiyatlar da bir anda yüzde 25'ler seviyesinde düşmüştür. Birçok ülke doğal olarak ülkemizden yapılacak ithalata geçici yasaklama getirmiştir. Ülkede oluşan panik havası sektörü bir anda krize sokmuştur. Ülke olarak oturup düşünmekte ve biraz soğukkanlı olmakta fayda vardır. Panik, ülkemize ve üreticilerimize zarar verecektir. Daha sakin ve serinkanlı olarak, gereken tedbirler alınabilir. Türkiye, bu sorunla karşılaşan 25'inci ülkedir. ABD, Belçika, Hollanda, İtalya, Almanya gibi ülkelerde de bu hastalık görülmüş ve bizdeki gibi panik yaşanmamıştır"denildi.