ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, AB'nin 2005 İlerleme Raporu'nun tarımla ilgili bölümlerini eleştirerek, AB'yi, Türkiye'ye tarımda diğer aday ülkelere verdiği desteği vermemekle suçladı.
Bayraktar, "Türkiye'ye kaynak aktarılmazsa, AB her yıl İlerleme Raporu'nda tarımla ilgili ilerlemenin kaydedilmediğini bildirmek zorunda kalacak" dedi. TZOB Başkanı Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, AB tarafından yayınlanan "2005 İlerleme Raporu'nu eleştirerek, raporun tarımla ilgili bölümleri hakkında ilerlemelerin sınırlı olduğunu ifade etti. Raporda, Türkiye için kısa ve orta vadede temel öncelik olarak, tarım sektörünün yeniden yapılandırılıp modernize edilmesi ve kırsal kesimde alternatif istihdam olanaklarının yaratılmasının öngörüldüğünü kaydeden Bayraktar, bu önerinin tarımda rekabet gücünün artırılması bakımından ve AB'ye uyum öncesinde gerçekleştirilmesi için gereken bir hedef olduğunu belirtti. TZOB olarak bu hususta AB'nin tutumunu eleştirmek durumunda olduklarını vurgulayan Bayraktar, "Bilindiği gibi, 2004 yılı Mayıs ayında tam üye olan 10 AB ülkesine bu alanda uyum için yeterli kaynak, AB bütçesinden ayrılarak hem mali hem de teknik yardım yapılmıştı. Teknik yardım için de her alt sektör itibariyle bir AB uzmanı koordinatörlüğünde ülke uzmanlarından da oluşan çalışma grupları oluşturulmuş ve mevzuat uyumu ile uygulaması sağlanmıştır. Türkiye ise 1999 yılında Helsinki Zirvesi'nde aday ülke olarak tanınmış olmasına rağmen daha sonra ayarlanan AB bütçesinde, 2013 yılına kadar Türkiye'ye uyum için kaynak koymamıştır. Bu husus düzelmezse, AB her yıl ki ilerleme raporunda Türkiye'nin yeniden yapılandırılması ve işletmelerin modernize edilmesi konusunda ilerleme olmadığını açıklamak durumunda kalacaktır. Bu konuda AB'nin Türkiye'de 2007 yılı itibariyle kurulmasını önerdiği IPA ve IPARD (Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracının) ödeme kuruluşu önemlidir. Kırsal kesime aktarılacak kaynaklar tarım odakladır." Bayraktar, çiftçiler bu yapıda ön planda tutulacağını ancak burada sorunlar olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu kırsal kalkınma bileşenli AB kaynaklarından faydalanması şimdiki kredi sistemi ve yapısıyla mümkün olmadığını kaydetti.
Bayraktar açıklamasına şöyle devam etti:
"İlerleme raporunda bu çalışmaların yapılması olumlu olarak karşılanmakla birlikte, bu çalışmalar istenilen düzeyde değildir. Zira AB kökenli kırsal kalkınma kaynaklarından faydalanmak için öncelikle proje başına AB'nin sağlayacağı yüzde 50 katkıya, Türk Devleti'nin ve krediyi alacak proje sahibi çiftçinin veya kırsaldaki bir müteşebbisin de toplam yüzde 50 katkı sağlaması gerekmektedir. Ayrıca bu krediyi alabilmek için Türk devletinin AB kaynağına güvence vermesi yanında projede belli bir aşamaya gelinmesi gerekmektedir. Yani proje belli bir ilerleme aşamasına eriştikten sonra AB'nin kredisi müteşebbise verilecektir. Dolayısıyla Kırsal kesimdeki müteşebbis öncelikle projenin belli bir kısmını gerçekleştirecek ve bu gözlenip harcamalar da onaylandıktan sonra AB kaynağı kendisine iletilecektir. Bu durumda Türkiye'deki kredi sisteminin de bu kurallar doğrultusunda yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde bu kredilerden ve AB'nin kırsal kalkınma fonlarından Türk çiftçisinin ve kırsal kesimdeki müteşebbislerin faydalanması mümkün olamayacaktır."