HABER

TZOB'dan enflasyon değerlendirmesi

ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) aylık enflasyon rakamlarına bakılarak tarım sektörü ile ilgili yanlış değerlendirme yapılmaması gerektiğini istedi.

TZOB Başkanı Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, yıllık enflasyon rakamlarına göre çiftçilerin hala enflasyona ezdirilmiş durumda olduğunu belirterek, ortalama rakamlara göre yıllık enflasyonun tarımda yüzde 4.02 iken, sanayide yüzde 9.34 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Bayraktar, Üretici Fiyatları Endeksi'ndeki değişim bir önceki aya göre incelendiğinde, Genel'de yüzde0.68 oranında bir yükseliş olduğu, bir önceki aya göre ise fiyatlardaki artış sektörler bazında incelendiğinde sanayi de yüzde 0.38, tarımda ise yüzde1.86'lık bir artış yaşandığını kaydetti. Bayraktar, "Tarım sektörü açısından fiyat artışlarını genel olarak değerlendirmek gerekirse, ekim ayı yazlık ürünlerin pazara arzının sona erdiği, kışlık ürünlerin ise pazara girmeye başladığı bir aydır. Üretici fiyatlarında yükselişin olması normal karşılanmalıdır. DİE'nin açıklamalarına göre en yüksek artış gösteren maddeler incelendiğinde tarım ürünü olarak kuzu ve buğday fiyatlarında artış vardır" dedi.

Bayraktar, tüketici fiyatlarındaki artış incelendiğinde ise en fazla artış gösteren maddeler domates, kuru soğan, salatalık, patlıcan, dana eti ve zeytinyağı olduğunu belirterek, "Tüketici fiyatlarında en fazla artış gösteren bu maddelerin üretici fiyatlarında artış olmadığı görünmektedir. Üretici fiyatlarının artmadığı bu ürünlerde tüketici fiyatlarının artması hatta zam şampiyonu olarak domatesin gösterilmesi düşündürücüdür. Üreticiye de tüketiciye de zarar ettiren bu fiyat artışından aracıların, perakendecilerin yararlandığı açıktır. Üretici fiyat endeksindeki değişim bir önceki yılın aynı ayına göre incelendiğinde, Genel'de yüzde 2.57, tarımda ise yüzde 1.93'lük artış olduğu görülmektedir. Tarım sektörü üretici fiyatları geçen yılın aynı ayına göre Genel enflasyondan daha az artış göstermiştir. Ortalama enflasyon verileri de benzer bir durumu ortaya koymuştur. On iki aylık ortalamalara göre genel de üretici fiyatları yüzde 8.16 artarken, tarım sektörü üretici fiyatları yüzde 4.02 ile genel artışın yarısı kadar olmuştur. On iki aylık ortalamaya göre üretici fiyatlarındaki artış enflasyonun gerisinde kalmıştır" ifadelerini kullandı.

Bayraktar, ekim ayında aylık olarak tarımda daha yüksek bir fiyat artışı gerçekleşmiş olmakla birlikte yıllık enflasyon rakamlarına göre tarım ürünleri fiyatlarındaki artışların hala genel enflasyon düzeyinin çok gerisinde kaldığını belirterek, bu bakımdan çiftçilerimiz hala enflasyona ezdirilmiş durumda olduğunu kaydetti.

En Çok Aranan Haberler