YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tzob’dan Üç Bakanlıkla Protokol

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üç bakanlıkla üç büyük program başlatacaklarını...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üç bakanlıkla üç büyük program başlatacaklarını bildirerek, "Tarımsal yayım ve eğitimde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kadın çiftçi eğitiminde Aile ve Sosyal Politikalar ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ağaçlandırma seferberliğinde ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile işbirliğine gidiyoruz" dedi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, protokollerle ilgili yaptığı açıklamada, çalışmalara başlanacağını, birlik personeli ile bakanlık yetkililerinin yapacakları toplantılarla protokollerin uygulama esaslarının belirleneceğini belirtti. Bayraktar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı verilerine göre Türkiye'nin 21 milyon 537 bin 91 hektar orman alanı bulunduğunu, bu alanda orman içi ve ormana bitişik 21 bin 278 orman köyü ve bu köylerde yaşayan 7 milyon 73 bin 766 orman köylüsü olduğunu bildirdi. Bayraktar, İngiltere'nin yüzde 88'i, Hollanda'nın 5 katı kadar bir alanı kaplayan ormanların sadece yüzde 52'sinin normal, yüzde 48'inin ise bozuk alanlardan meydana geldiğini kaydetti. Türkiye topraklarının şiddetli erozyona maruz kaldığını, erozyonun Türkiye'nin en hayati konusu olduğunu bildiren Bayraktar, "Tema Vakfı'nın verilerine göre Türkiye kara yüzeyinin yüzde 90'ında, işlenen tarım alanlarının yüzde 75'inde yoğun erozyon yaşanıyor. Arazinin yüzde 63'ü çok şiddetli ve şiddetli, yüzde 20'si orta şiddetli, yüzde 7'si hafif şiddetli erozyonla karşı karşıya" dedi.

Türkiye'de akarsularla birlikte alandan taşınan toprağın ABD'nin 7, Avrupa'nın 17 katı daha fazla düzeyde olduğunu belirten Bayraktar, "Fırat Nehri yılda 108 milyon, Yeşilırmak 55 milyon ton toprak taşıyor. Her yıl Keban Barajı'na 32 milyon, Karakaya Barajı'na 31 milyon ton toprak birikiyor. Erozyonla yılda 90 milyon ton bitki besin maddesi toprak birlikte yitiriliyor. Her yıl tarım alanlarından 500 milyon ton, tüm ülke yüzeyinden 1,4 milyar ton verimli üst toprak erozyonla kaybediliyor. Kaybedilen bu topraklar, 25 santimetre kalınlığında, yaklaşık 400 bin hektar genişliğinde bir araziye eşdeğer. Bu alan KKTC'den büyük bir alan demek" ifadelerini kullandı.

Toprağın korunması için ağaçlandırmanın şart olduğuna dikkati çeken Bayraktar, ağaçlandırma seferberliği kapsamında 81 ilin tamamında Ziraat Odaları marifetiyle 'Ziraat Odaları Hatıra Ormanları'nın kurulacağını söyledi. Bayraktar, 5 milyon çiftçinin ağaç dikmesinin sağlayacağını bildirerek, "Her bir hatıra ormanına asgari dikilecek 2 bin adet fidan bedeli il veya ilçedeki ziraat odalarımız tarafından Orman Genel Müdürlüğü'nün hesabına yatırılacak" dedi.

Bayraktar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzalanan 'Ağaçlandırma Seferberliği Kapsamında Yapılacak Ortak Çalışmalara İlişkin' protokole göre tarım arazilerinde yol kenarı ağaçlandırmaları, zararlılarla biyolojik mücadele, rüzgar perdeleri oluşturma, erozyonu önleme ile ağaç ve orman sevgisi konusunda çiftçilerin bilinçlendirilmesi amacıyla eğitim programları hazırlayacaklarını belirtti. Bu çerçevede çiftçilere eğitim ve fidan desteği verileceğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"81 ilde Ziraat Odası Hatıra Ormanları oluşturulması gayesiyle ağaçlandırılacak sahayı, uygulama plan ve projesini Orman ve Su İşleri Bakanlığı belirleyecek. Projede belirtilen toprak işleme, fidan dikimi, ihata ve sulama gibi iş ve işlemleri bakanlık yapacak. Tesis edilen Ziraat Odası Hatıra Ormanları'nın bakım ve koruması da bakanlığa ait olacak. Tarım arazilerinde, yol kenarı ağaçlandırmaları, zararlılarla biyolojik mücadele, rüzgar perdeleri oluşturma ve erozyonu önleme gayesiyle ziraat odalarımız aracılığıyla çiftçilerimiz tarafından talep edilen fidanlar da bakanlık tarafından bedelsiz olarak tahsis edilecek. Bakanlık, isteyen çiftçiye, Ziraat Odaları aracılığıyla ücretsiz fiyat verecek."

"KADINLAR TARIMDA ÇAĞDAŞ YÖNTEMLERİ UYGULARSA VERİM VE KALİTE KAÇINILMAZ OLARAK YÜKSELECEK"

Bayraktar, tarımda çalışan nüfusun yarısını kadınların oluşturduğunu, yaz aylarında tarımdaki kadın sayısının 3,3 milyonu aştığını bildirdi. Tarımda çalışan kadın nüfusunun Ermenistan (3,27 milyon), Uruguay (3,2 milyon), Litvanya (3,2 milyon), Arnavutluk (2,8 milyon), Kuveyt (2,8 milyon), Umman'ın (2,8 milyon) da aralarından bulunduğu çok sayıda ülkenin toplam nüfusundan fazla olduğunu belirten Bayraktar, "3,3 milyon kadın çiftçi sayısı çok büyük bir güç. Kadın çiftçilerin eğitimi bizim için çok önemli. Tarımın her alanında, özellikle bitkisel ve hayvansal üretimde kadınların katkısı yadsınamaz. Kadınlar tarımda çağdaş yöntemleri uygularsa verim ve kalite kaçınılmaz olarak yükselecek" dedi.

Bayraktar, kadınların çağdaş yöntemlerle ve hijyen kurallarına uyarak çalışmalarının insan sağlığı, verimlilik ve Avrupa Birliği'ne (AB) uyum açısından da ciddi katkılar sağlayacağını ifade etti. Bayraktar, bugün bazı bölgelerde tarımda sadece kadınların çalıştığı, erkeklerin tarım dışı sektörlerde iş buldukları düşünüldüğünde, yapısal sorunların çözülmesi ve kadınların eğitimiyle tarımda gelişmiş ülkelerdeki verimlilik düzeyine ulaşmanın mümkün olduğunu kaydetti. Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile TZOB arasında imzalanan 'Kadın Çiftçi Eğitimi İşbirliği' protokolünün kadın çiftçi eğitiminde, kırsal alanda yaşayan ve çiftçilik ile uğraşan kadınların tarımsal konularda eğitimini amaçladığını belirtti. Protokol kapsamında yapılacak çalışmalarda toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kişi hak ve özgürlükleri eğitimine de ağırlık vereceklerini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Protokol çerçevesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın kadının sosyal açıdan güçlendirilmesi kapsamında 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Türkiye'de Kadın Erkek Eşitliği Alanında Mevcut Durum, Yasal Gelişmeler, Uluslararası Gelişmeler, Kurumsal Yapılanmalar ve Kadına Yönelik Şiddet' konularında eğitim materyali hazırlayacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TZOB arasında imzalanan 'Tarımsal Yayım ve Eğitim İşbirliği' protokolü ile de tarımsal yayım ve eğitimde ise tarım sektörünün geliştirilmesi ve desteklenmesine yönelik çiftçi eğitim ve yayım faaliyetlerinin yurt çapında etkinleştirilmesini amaçlıyoruz."

Türkiye’de tarımda eğitim eksikliği nedeniyle üretim ve kullanımda ürün kaybının çok büyük boyutlarda olduğunu bildiren Bayraktar, sadece buğday ve arpada kaybın parasal değeri 1 milyar 245 milyon lirayı bulduğunu, yılda 2,5 milyon ton tahılın, 2,87 milyon ton sebzenin, 1,33 milyon ton meyvenin tüketime sunulmadan kaybedildiğini belirtti. Verimin de gelişmiş ülkeler seviyesinin oldukça altında seyrettiğini bildiren Bayraktar, bu nedenle tarımsal yayım ve eğitim ile kadın çiftçilerin eğitiminin son derece önemli bir konu olduğunu vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler