ABD'nin, Türkiye-Irak sınır bölgesine gönderdiği bildirilen U-2 casus uçaklarının, terör örgütü PKK'nın faaliyetleri hakkında Türk ordusuna önemli istihbarat desteği sağlayacağı ifade ediliyor.
U2 Casus Uçaklarının fotoğrafları için tıklayın...
Yüksek irtifalarda hassas görüntüleme yeteneğine sahip olan Amerikan U-2 casus uçakları 30 kilometre yükseklikten görüntü alabiliyor.
19.2 metre uzunluğundaki tek kişilik uçaklar, azami 764 km/s hıza ulaşabiliyor ve yakıt almadan yaklaşık 11 bin kilometre mesafe katediyor.
Radara yakalanmayan U-2 uçakları çok yüksek irtifalardan net fotoğraf ve görüntü alabilecek güçlü kameralarla donatılmış durumda. Pilotlar uzaya çok yakın bir irtifada uçtukları için tamamen basınçlı özel astronot giysileri giyiyor.
ABD ordusunun hedef ülkelerde istihbarat toplamak ve keşif yapmak maksadıyla en çok tercih ettiği insanlı uçakların başında gelen U-2'lar, SA-2 gibi tipik karadan havaya füzelerin menzili dışında kalıyor.
Üzerinde silah bulunmayan uçaklar, benzersiz tasarımı sayesinde yüksek manevra kabiliyetine sahip bulunuyor.
U-2 uçaklarında uydu ve yerle iletişimi sağlayan vericiler, gece karanlığında bile görevini sürdürmesini sağlayan infrared kameralar, bulutların üstünden hareket eden nesneleri görebilecek sistemler yer alıyor.
Ayrıca gövde ve kanat tasarımı sayesinde çok düşük hızlarda uçma ve kilometrelerce süzülme yeteneği bulunan uçaklar, üzerindeki elektronik sistemlerle uçaksavar füzelerinin yönünü saptırabiliyor.
İlk kez 1950'li yıllarda operasyonel hale gelen U-2'lar Sovyetler Birliği, Çin, Küba gibi komünist ülkelerde Soğuk Savaş yıllarında önemli istihbarat bilgilerinin toplanmasında kullanıldı.
1960 yılında Sovyetler Birliği üzerinde bir U-2 uçağının vurularak düşürülmesi iki ülke arasında bunalıma neden olmuştu. Bu olayın ardından uçağı yeniden geliştirmeye başlayan ABD, 1991'deki Körfez Savaşı'nda da Irak ordusunun hareketlerini izlemek için U-2'lardan yoğun şekilde faydalandı.
U-2 casus uçaklarının S modelinin halen ABD ve BM tarafından Kuzey Kore ve Irak üzerinde kullanıldığı biliniyor.