HABER

UBP'den "birlikte yönetim" önerisi

LEFKOŞA (İHA) - Hükümeti kurmakla görevlendirilen Ulusal Birlik Partisi, Cumhuriyetçi Türk Partisi'ne dönüşümlü başbakanlığı da içeren "birlikte yönetim" hükümeti için ortaklık önerdi.

Ancak bu önerileri "makyajlı" olarak niteleyen ve Ulusal Birlik Partisi'nin Kıbrıs konusundaki vizyonunun değişmediğini belirten CTP, ortaklık önerisini reddetti.

Hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde ilk ziyaretini bugün heyetiyle birlikte Cumhuriyetçi Türk Partisi'ne yapan UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu, CTP Genel Başkanı Başbakan Mehmet Ali Talat ve diğer yetkililerle yaklaşık 1.5 saatlik bir görüşme yaptı.

CTP Genel Merkezi'nde yapılan görüşmenin sonunda, basının karşısına önce Eroğlu çıktı. Ret yanıtı aldığını belirterek CTP'yi "peşin hükümlü" olmakla suçlayan Eroğlu, CTP'ye sunduğu 8 maddelik yazılı öneriyi de basına dağıttı.

UBP Genel Başkanı Eroğlu ve ekibinin CTP'den ayrılmasının ardından bu kez CTP Genel Başkanı Başbakan Mehmet Ali Talat basının karşısına geçti. Kıbrıs konusundaki gelişmelere dikkat çekerek bu dönemde UBP'yle ortaklığın ülkeye zarar vereceğini söyleyen Talat, CTP Parti Meclisi'nin dün akşam bu yönde karar aldığını açıkladı. Talat, UBP'nin önerilerini ise "makyajlı" olarak niteledi.

Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Derviş Eroğlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, UBP'yle hükümet kurmayacağına ilişkin kararını bilmelerine karşın hükümeti kurma görevini almış bir lider olarak CTP'ye öneri götürdüklerini anlattı.

CTP'yi "peşin hükümlü" davranmakla suçlayan Eroğlu, "CTP bizimle hükümet kurma düşüncesinde değil. Aslında görüşmeler devam etmiş olsa; belli noktalarda iki partinin buluşabileceği, geçmişi değil ileriyi tartışarak sonuca varılabileceği ortaya çıkmıştır. Ama peşin hükümlülük olduğu, karar biz buraya gelmeden alındığı ve uzlaşma düşüncesi olmadığı için bir yere varmak mümkün olmadı" dedi.

İki partinin bugün uzlaşmamasının ileride de aynı durumun devam edeceği anlamına gelmediğini söyleyen Eroğlu, "Bugün görüşlerin birbirine yakınlaştırılması yönünde bir diyalog ve uzlaşı aranmayabilir ama yarınlarda seçimlerden sonra bu partiler bir araya gelebilir. Bu nedenle ileriye dönük iki partinin görüşlerinin ortaya konması, derin sohbet yapılması yararlı oldu" diye konuştu.

Eroğlu, yarın saat 11.00'de DP, 16.00'da da BDH ile yapacağı görüşmenin ardından parti bünyesinde değerlendirme yapacaklarını ve diğer küçük partilerle görüşme ihtiyacının bu sürece göre belirleneceğini kaydetti.

UBP Genel Başkanı Eroğlu, başka bir soruya karşılık, yarın ziyaret edecekleri iki partiye CTP'ye sundukları önerilerden farklı öneriler götüreceklerini söyledi.
Eroğlu, "CTP ile UBP'nin oyları birbirine yakın. Bizim 20 milletvekilimiz var ama oylar yakın. Bu nedenle bu önerileri getirdik. Başka partilerle başka konuşmalarımız olacak" şeklinde konuştu.

Görüşmede Eroğlu'na, UBP Genel Sekreteri Salih Miroğlu ile milletvekilleri Hüseyin Özgürgün ve Turgay Avcı eşlik etti.

CTP Genel Başkanı Başbakan Mehmet Ali Talat da, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, UBP'nin önerilerini "makyajlı, allanıp-pullanmış " olarak niteledi ve UBP'ye ret gerekçelerini açıkladı.

Kıbrıs Türkü'nün uluslararası tecritten kurtulmak ve dünyayla ilişki kurmak için mücadele verdiğini belirten Talat, özetle şunları kaydetti:

"Ortadan kaldırmaya çalıştığımız bu kötü ortamı yaratan parti olarak gördüğümüz UBP'nin bugün yürüttüğümüz mücadeleye çok büyük zarar vereceğine inanıyoruz. UBP'nin var olduğu bir hükümet; Kıbrıs Türk halkının dünyayla bütünleşme mücadelesine, AB ile ilişkileri geliştirme uğraşına ve tecritten kurtulma kavgasına son derece olumsuz etki yapacak. Bu nedenle UBP'yle hükümet opsiyonunu yararlı bir seçenek olarak görmüyoruz"

Geçtiğimiz aralık ayında yapılan seçimlerden CTP'nin 1. parti olarak çıktığını anımsatan Talat, daha sonra Meclis içi hareketlerle UBP'nin "halk iradesini çarpıttığını" savunarak, transferlerle 1. parti konumuna geldiğini ifade etti.

Talat, "Esas irade 24 Nisan'da referandumla ortaya konmuştur. Kıbrıs Türk halkının yüzde 65'i UBP'nin karşı çıktığı ve galiz bir şekilde mücadele ettiği Annan Planı'nı kabul etmiştir. Şu anda geçerli olan bu iradedir ve bu iradenin en karşı noktasında duran da UBP'dir. Bugün UBP'nin ortak olacağı bir hükümet, halkın 24 Nisan iradesine saygısızlık olur. Bu şartlarda UBP'nin hükümette yeri olduğuna inanmıyoruz" dedi.

UBP Genel Başkanı Eroğlu'nun basına yaptığı son açıklamalarından alıntılar yaparak, var olan statükonun devamından yana olduklarını belirten Talat, UBP'nin önerilerini değerlendirirken de özetle şu ifadeleri kullandı:

"Bugün hükümet kurma gailesi ve kaygısıyla bir miktar yumuşama göstererek bize yaptıkları öneriler, gerçek düşünce ve çizgileri ifade etmemektedir. Allayıp pullayarak, makyaj yaparak, beni hükümeti kurmaya ikna etmek ister görünmek için getirdiği teklifi esas alarak bu işi uzatmayı ahlaki bulmuyorum. Sundukları metinde 24 Nisan referandumu ışığında politikalar belirlemekten bahsetmek dışında başka bir öngörüleri yok. Ne demokratikleşme, ne sivilleşme, ne birleşme vizyonuyla, çözüm arzusuyla ilgili sözler var bu metinde"

Talat, UBP Genel Başkanı Eroğlu'nun "peşin hükümlülük" suçlamasını yorumlarken de şöyle dedi:

"Bunun peşin hükümlülükle alakası yok. UBP'nin çizgisinin Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadeleye zarar vereceğini bugün tespit etmedim. Referandumdan bu yana sürecin analizi bunu gösterir. Bugünkü çizgiyle uyumlu bir UBP yoktur. UBP hükümetleri bu ülkeye, Kıbrıs Türk halkına büyük zarar verdi. Olumlu bir vizyon değişikliğine gitmedi ve bu şartlarda UBP'nin hükümette bulunmaması gerekir. Aksi halde Kıbrıs Türk halkı verdiği mücadelede başarısız olur. Bugün ortaya koydukları 3-5 öneriye kapılarak ona göre değerlendirme yapmak doğru değil" CTP Genel Başkanı Başbakan Mehmet Ali Talat, 24 Nisan iradesinin Meclis'e yansıması için erken seçimin önemini de tekrarladı.

UBP Genel Başkanı Eroğlu ile görüşmesinde Talat'a, CTP Genel Sekreteri Ferdi Sabit Soyer ile MYK üyeleri Ünal Fındık ve Doğan Şahali eşlik etti.

Ulusal Birlik Partisi, CTP'ye aralarında dönüşümlü başbakanlık ve teknokrat kabinenin de bulunduğu 8 maddelik bir öneri sundu.

CTP'ye "tam eşit ağırlıklı birlikte yönetim" hükümeti öneren UBP'nin önerileri arasında, "hükümet politikasının 24 Nisan referandumlarının ışığında belirlenmesi" de yer aldı.

UBP Genel Başkanlığı imzasıyla CTP'ye sunulan yazılı önerinin tam metni şöyle:

"Ülkemizin içinde bulunduğu koşullar, Anavatanımız Türkiye'nin Avrupa Birliği süreci ve halkımızın beklentileri dikkate alındığında, toplumsal uzlaşmanın sağlanmasının kaçınılmaz olduğu bir gerçektir.

Partimiz bu gerçekten hareketle ülke çıkarlarını ön planda tutarak, gerçek bir toplumsal uzlaşmayı sağlamak, ihtiyaç duyulan kalıcı ve etkin icraatlarda bulunmak, Kıbrıs konusundaki sıkıntıları aşmak için 'birlikte yönetim' anlayışının hakim olacağı bir koalisyon hükümeti kurmak amacıyla aşağıda ana hatları belirtilen önerilerin tarafınıza sunulmasını kararlaştırmıştır:

1. UBP-CTP koalisyon hükümeti tam bir eşit ağırlıklı 'birlikte yönetim' hükümeti olacaktır.

2. UBP-CTP koalisyon hükümetinde Başbakan ve Başbakan Yardımcılığı görevleri eş sürelerle dönüşümlü olarak yerine getirilecektir.

3. Kabinenin diğer bakanları mutabakat halinde 'teknokrat' nitelikli de olabilecek ve tümü iki partinin onayı ile bakan olarak atanabilecektir. Bakanlıklar paylaşım anlayışı

ile ele alınmayacak 'birlikte yönetim' anlayışı hükümetin temel varlık nedenlerinden biri olarak hakim kılınacaktır. Böylece, 'ortaklık hükümeti' anlayışı yerine 'birlikte yönetim' anlayışı benimsenmiş ve topluma yeni bir siyasi zenginlik kazandırılmış olacaktır.

4. İzolasyon ve ambargoların kaldırılması için verilen sözlerin ve taahhütlerin yerine gelmesi için çalışmak UBP-CTP 'birlikte yönetim hükümetinin' başlıca önceliği olacaktır.

5. Bundan sonra yürütülecek hükümet politikası 24 Nisan referandumlarının ışığında belirlenecektir.

6. İleriye yönelik politikalar, hükümet ortaklarının tam mutabakatı ve Anavatan Türkiye'nin de olumlu görüşüyle gündeme getirilebilecektir.

7. UBP-CTP Koalisyon hükümeti ivedi olarak üst kademe yöneticileri kapsamını daraltacak, kamu kesimindeki tüm atama ve terfilerde sınav, kıdem ve liyakati esas kılacak yasal düzenlemelere gidecektir. Buna benzer yasaların çıkarılması, kamu yönetiminin yeniden yapılandırılarak e-devlete geçilmesi, kamu kesimin daha verimli hale getirilmesi, kamu görevlilerine uygulanan siyaset yasağının kaldırılması ve benzeri konular da hükümetin hedefleri arasında olacaktır.

8. UBP-CTP koalisyonu Avrupa Birliği'ne uyuma, uluslararası örgüt ve kuruluşlarla ilişkilerin geliştirilmesine, ekonominin büyütülmesine ağırlık verecek, bunlar için gerekli yasal düzenlemeleri ivedilikle gerçekleştirecektir. Bu bağlamda haksız rekabeti önleyen yasaların çıkarılması, ihale tüzüğünün değiştirilerek ihalelerin şeffaflaştırılması ve bu çerçevedeki diğer yasaların yapılması hemen sağlanacaktır.

Bu önerilerimize ilkesel olarak olumlu yanıt vermeniz halinde çalışmaların ileri götürülmesi için birer komite oluşturulmasına ve bu komitelerin en kısa sürede işe koyulmasına hazır olduğumuzu bildiririz"

En Çok Aranan Haberler