Milletvekili aday listeleri açıklandığında kopacak fırtınanın ayak sesleri şimdiden duyuluyor.
Gazeteport'un haberine göre, iktidar partisinde bugünkü mevcut milletvekillerinin yüzde 60’ının değişeceği ve listelere konulmayacağı Ankara kulislerinde uzun süredir konuşuluyor. CHP’de ise Baykal ekibi büyük oranda tırpan yiyecek. MHP, bu konuda daha sorunsuz. Mevcut kadroya takviyeler ile yola devam edilecek gibi görünüyor.
İÇİŞLERİNE YENİDEN GÜNEŞ…
İktidar partisinde, en geç Nisan ayı başında kabinede de değişiklik yaşanacak. Anayasa gereği seçim takvimi açıklandığında Ulaştırma, Adalet ve İçişleri Bakanlarının da değişmesi gerekiyor. Seçimin başlangıç tarihi, genellikle oy verme gününden 75 gün önce oluyor.
Anayasa’ya göre de, Mart sonu Nisan başında bu üç koltuğa ‘’Tarafsız’’ isimlerin atanması gerekecek. Anayasa böyle dese de bugüne kadarki zorunlu atamalar farklı oldu. Her iktidar kendisine yakın bürokratı bakanlık koltuğuna getirdi.
2007 seçimlerinden önce, İçişleri Bakanlığına Kayseri Valisi Osman Güneş atandı. Güneş şimdi İçişleri Müsteşarı ve Beşir Atalay’ın yerine ‘’Tarafsız Bakan’’ koltuğunun en kuvvetli adayı…
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk da, Bakan Binali Yıldırım’ın koltuğuna oturabilir. Soluk’un rakibi ise İsmet Yılmaz…
2007’de Denizcilik Müsteşarıyken geçici süreyle Ulaştırma Bakanı olan Yılmaz, bugün Kültür Turizm Bakanlığı Müsteşarı…
NASIL UNUTTUK?
Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yerine de, Bakanlık Müsteşarı Ahmet Kahraman’ın atanması, kuvvetli bir ihtimal olarak görülüyor. 2007’de de bu koltuğa bakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga getirilmişti.
İktidar partisinde, ‘’Zor bir maratonun ardından Anayasa değişti, referanduma da gidildi ama, bu madde nasıl unutuldu ?’’ sesleri de yükseliyor. Maliye Bakanı yani ‘’Kasa’’ varken ve seçim döneminde değişmezken, Adalet, Ulaştırma ve İçişleri Bakanlarının değişip değişmemesi seçimi ne kadar etkileyebilir.
Yerlerine gelenler ne kadar tarafsız olabilir?