HABER

Üç madde bıçak sırtında

TBMM Genel Kurul’da 1. Tur görüşmeleri tamamlanan AKP’nin hazırladığı 30 maddelik Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri 2 Mayıs Pazar günü başlayacak.

ANKARA (ANKA) - TBMM Genel Kurul’da 1. Tur görüşmeleri tamamlanan AKP’nin hazırladığı 30 maddelik Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri 2 Mayıs Pazar günü başlayacak. 331 ile 340 arasında bir oylamayla geçen Anayasa değişikliği 1. Tur görüşmelerinden sonra asıl zorlu viraj 2. Tur görüşmelerinde olacak.

-Muhalefet partilerinden “uzlaşma” umudunu kesen AKP, parti içindeki fireleri ve bağımsız milletvekillerini yakın markaja alacak. Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, partinin üst düzey yöneticileri ikinci tura hazırlanıyor. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin dışında 335 oya sahip AKP, iki bağımsız milletvekilinin oylarını da garantiledi. Ancak, parti içinde yaklaşık 5 milletvekilinin ikinci turda ve özellikle Anayasa, HSYK ve Siyasi Partilerin kapatılmasını düzenleyen maddelere “ret” vereceği endişesi yaşanıyor. Erdoğan milletvekillerini yakın markaja almak için ikinci tur oylamalarında tüm mesaisini Meclis’e taşıyacak.

AKP’nin Anayasa paketinde Meclis’te ilk viraj alındı. AKP, bazı bağımsızların da desteği ile referandum için zorunlu olan 330 sınırını bıçak sırtında geçebildi. Maddeler üzerindeki gizli oylamalara katılım 405-414 arasında değişti. ‘Kabul’ oylarının sayısı ise 331-340 arasında kaldı.

AKP şimdi asıl ikinci tur oylamalarında referandum sayısı olan 330’un altına düşmemek için, umudunu parti içindeki fireleri önlemeye ve bağımsız milletvekillerine bağladı.

-GÖZLER BDP VE BAĞIMSIZLARDA OLACAK-

CHP ile AKP arasındaki “uzlaşı” umuda kalmazken, Anayasa değişikliğine destek mesajları veren BDP’nin de iktidarın yaklaşım tavrını gerekçe gösterek, “adım atmadıkları takdirde” destek vermeyeceklerini dile getirdiler. Başından beri değişikliğe karşı çıkan MHP ise 1. Turda ki tavrını sürdürecek. DSP’li milletvekilleri de CHP ile ortak hareket edecek. Ancak, AKP’nin tek umudu parti içindeki fireleri bağımsızlarla kapatma yolu.

Birinci tur görüşmelerinde Meclis’te bulunan 11 bağımsız milletvekilinden bazıları oy kullanırken, bazıları sadece görüşmelerde yer aldı. Mehmet Zekai Öcan, Feyzi İşbaşaran, Recai Birgün, Seyit Eyyüpoğlu, Mücahit Pehlivan oylamalara katılan bağımsız milletvekillerinin ikinci turdaki oylamalara da katılması bekleniyor. İkinci tur görüşmelerinde CHP ve DSP milletvekilleri oylamalara katılmayacak, MHP ise katılarak “ret” oyu kullanacak.

-ÜÇ MADDE BIÇAK SIRTINDA-

Muhalefet partilerinden “uzlaşma” umudunu kesen AKP, parti içindeki fireleri ve bağımsız milletvekillerini yakın markaja alacak. Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, partinin üst düzey yöneticileri ikinci tura hazırlanıyor. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin dışında 335 oya sahip AKP, iki bağımsız milletvekilinin oylarını da garantiledi. Ancak, parti içinde yaklaşık 5 milletvekilinin ikinci turda ve özellikle Anayasa, HSYK ve Siyasi Partilerin kapatılmasını düzenleyen maddelere “ret” oyu vereceği endişesi yaşanıyor. Başbakan Erdoğan milletvekillerini yakın markaja almak için ikinci tur oylamalarında tüm mesaisini Meclis’e taşıyacak.

-MUHALEFETSİZ ARAYIŞ-

Anayasa değişikliğinde özellikle tartışmalı üç madde risk taşıyor. İkinci tur görüşmelerde Anayasa, HSYK ve Siyasi Partilerin kapatılmasını zorlaştıran maddelerin 330’un altına düşmemesi için, muhalefetten umutlu olmayan AKP yönetimi, parti içindeki milletvekilleriyle yakın markaj halinde olacak.

Birinci tur oylamalarda üç bağımsız milletvekillerinin oylamalara katılarak “evet” yönünde oy kullandıkları ve bu milletvekillerinin ikinci tur oylamalarda da “evet” vereceğinin sözü alındığı ifade edildi. Parti içinde ise 5 milletvekilinin ikinci tur oylamalarda ve özellikle üç maddeye “çekimser” oy kullanacağı yönündeki endişeler devam ediyor.

CHP ile AKP arasındaki “uzlaşı” umuda kalmazken, Anayasa değişikliğine destek mesajları veren BDP’li milletvekillerinin de iktidarın yaklaşım tavrını gerekçe gösterek, “adım atmadıkları takdirde” destek vermeyecekleri kaydedildi.

TBMM Genel Kurulu’nda, Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur oylaması 2 Mayıs Pazar günü başlayacak. 2. turda maddeler üzerinde konuşma olmayacak. Ancak, verilen değişiklik önergeleriyle ilgili konuşma yapılabilecek. 2. turda da maddelerin yanı sıra teklifin tümüyle birlikte 31 gizli oylama yapılacak. Oylamalarda 330’un altında alan maddeler tekliften düşecek. Teklifin bütünü 330 ila 367 arasında oy alırsa Cumhurbaşkanı’nın Meclis’e iade etmemesi halinde referanduma gidecek. 367’nin üzerinde oy alan Anayasa değişikliklerini Cumhurbaşkanı’nın yayımlama, referanduma götürme ya da Meclis’e iade etme yetkisi bulunuyor.(ANKA)

En Çok Aranan Haberler