HABER

Üç ustadan romantik triolar

Üç ustadan romantik triolar

Dinamik yorumculuğu ve yaratıcı duyarlılığıyla dünyanın en ünlü keman virtüözleri arasında yer alan Ayla Erduran, kendine has şiirsel yorumunu muhteşem tekniği ile birleştiren günümüzün en ünlü viyolonselcilerinden AleXander Rudın ve yine usta piyanist , devlet sanatçısı, Ayşegül Sarıca CRR'de muhteşem bir konser verecekler.

Brahms ve Rachmaninof'un triolarının üç büyük usta tarafından seslendirileceği konser 19 Şubat'ta. 23 ve 14 YTL olan konser biletleri Biletix gişelerinden, www.biletix.com adresinden, Biletix Çağrı Merkezi'nden (0 216 556 98 00) ve CRR Konser Salonu gişesinden temin edilebilir.

Konser Programı:
Johannes Brahms (1833-1897)
Piyanolu Üçlü No. 2, Op. 87, Do Majör
Allegro
Andante con moto
Scherzo:Presto poco meno Presto
Finale:Allegro giocoso

Sergey Rachmaninof (1873-1943)
Trio Elegiaque No.2, Op.9
Moderato
Quaisi variazione
Allegro Risoluto

Ayla Erduran

İstanbul'da dünyaya gelen sanatçı, önce annesiyle kemana başlamış, dört yaşında Karl Berger'in öğrencisi olmuş, ilk resitalini on yaşında, Ferdi Ştatzer eşliğinde, Saray Sineması'nda vermiştir. 1946-51 arasında Paris Ulusal Konservatuvarı'nda Benedetti ve Benvenuti ile eğitim görerek keman bölümünden mezun olmuştur. 1951-1955 arasında ABD'de Ivan Galamian ve Zino Francescatti ile özel olarak çalışmış, Amerika'daki ilk konserini Newark'ta, Thomas Schermann yönetimindeki orkestrayla vermiştir. Sanatçı Avrupa'daki konser kariyerine Polonya'da, Varşova Filarmoni Orkestrası eşliğinde çaldığı Glazunov'un keman konçertosuyla başlamıştır.


Erduran, 1957-1958 yıllarında Moskova Konservatuvarı'nda yirminci yüzyılın büyük virtüozu David Oistrakh ile çalışmış, 1957'deki Wieniawski yarışmasında yüz yirmi kemancı arasında ilk altıya girerek ödül kazanmıştır. 1958'de Brüksel'de Ulvi Cemal Erkin'in keman konçertosunun ilk seslendirişini, bestecisi yönetiminde gerçekleştirirken, konseri Belçika Kraliçesi Elizabeth de izlemiştir. Avrupa ve Amerika'daki konser ve resitallerinin yanısıra ilk büyük turnelerini 1961 ve 1962 yıllarında Kanada'da gerçekleştirmiş, yalnız bu turnelerde, iki yılda toplam yüz altmış konser vermiştir. 1963'te Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'yla Ortadoğu turnesine çıkmış ve Anadolu'nun çeşitli köşelerinde konserler vermiştir. 1964'te Mithat Fenmen eşliğinde Londra'da verdiği ilk resitalinde Harriet Cohen-Olga Verney ödülüne değer bulunmuştur. 1965'te Londra Albert Hall'da Rozhdestvenski yönetiminde Brahms'ın keman konçertosunu seslendirdiği konser BBC tarafından naklen yayınlanmıştır. Bunu izleyerek BBC'de bir çok bant kaydı yapan sanatçı, aynı yıl Cenevre'de Sibelius'un 100. yılı nedeniyle düzenlenen konserde Ernest Ansermet yönetiminde Suisse Romande orkestrası ile bestecinin keman konçertosunu çalmıştır. 1968'de Verda Erman ile Afrika turnesine çıkmış, 1970'de Hollanda'da Beethoven Ödülü'nü kazanmış, 1971'de Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı olmuştur.

Bir yandan konser kariyerine devam eden sanatçı, 1973'ten 1990'lara kadar İsviçre'de öğretmenlik yapmış, bir süre Lozan Konservatuvarı'nda ustalık sınıfını çalıştırmıştır. Erduran, ikili konçertolarda Menuhin, Szeryng, Navarra, Igor Oistrakh, Valery Oistrakh, Pikaizen, Fallot, Guy, Collins, Weinberg, Rudin gibi sanatçılarla birlikte solist olmuştur. Londra Senfoni, Suisse Romande, Berlin RIAS, Çek Filarmoni gibi orkestralarla; Ernest Ansermet, Karel Ancerl, Paul Kletzki, Gennadi Rozhdetsvenski, Jean Fournet, Michel Plasson ve Armin Jordan gibi şeflerle çalmıştır. Sanatçının Kanada, İsviçre, İngiltere, Almanya, Brazilya, Bulgaristan, Rusya, Polonya, Irak, Hollanda ve ABD'deki bir çok eyaletin radyolarında kayıtları bulunmaktadır. Erduran, Elgar'ın keman konçertosunun Türkiye'deki ilk seslendirişini gerçekleştirmiştir.

Carlos Paita yönetimindeki Londra Filarmoni Orkestrası'yla çaldığı Brahms'ın keman konçertosu LP yapılmıştır. Ayşegül Sarıca ile seslendirdiği Franck, Debussy ve Grieg'in keman-piyano sonatları UPR Classics olarak; Richard Beck ve Armin Jordan yönetiminde Suisse Romande orkestrasıyla seslendirdiği Brahms ve Bruch konçertoları Gallo CD'si olarak; arşiv kayıtlarından derlenen, Bach, Brahms, Schumann, Veracini, Beethoven, Dvorak gibi bestecileri içeren icraları, "Ayla Erduran Archive Series" başlığı altında dört CD olarak Lila Müzik tarafından piyasaya sürülmüştür. Evin İlyasoğlu tarafından kaleme alınan "Ayla'yı Dinler misiniz?" başlıklı biyografik roman Remzi Kitabevi tarafından 2002'de yayımlanmıştır. Sanatçı kayıtlarında Antonio Stradivarius'un 1710 yapımı "Nelson-ex, The Roderer" kemanıyla çalmaktadır. Sanatçı 6 Aralık 2006 tarihinde Sevda Cenap And Vakfı Onur Altın Madalyası'na değer bulunmuştur.

Alexander Rudin

Kendi neslinin en parlak, en özgün ve en karizmatik icracılarından biri olan Alexander Rudin, dünyaca tanınmış bir viyolonselci, şef, piyanist, öğretmen, tarihi müzik araştırmacısı ve oda müziği eserleri düzenlemecisidir. Devlet Ödülü ve Moskova Belediye Başkanlığı Ödülü'nü kazanmış olan Rudin, Rusya Halk Sanatçısı unvanını taşımakta, Moskova Konservatuvarı'nda profesör olarak çalışmakta ve Müzikal Buluşmalar Yardım Fonu'nun başkanlığını yürütmektedir.

Rudin 1960'ta Moskova'da dünyaya gelmiştir. Gnessin Devlet Müzik ve Pedagoji Enstitüsü'nde viyolonsel ve piyano öğrenimi görmüş, eğitimini Moskova Konservatuvarı'nda, Dmitriy Kitayenko'nun yönetiminde tamamlamıştır. Saygın uluslararası yarışmalarda kazandığı büyük başarılar sayesinde profesyonel müzisyenler tarafından kabul görmüştür. Bu yarışmalar arasında, yirmi yıl sonra, yani 2002'de jüri başkanlığını üstleneceği Moskova P.I. Çaykovski Yarışması da bulunmaktadır.

Solist ve şef olarak sürekli tüm dünyada turnelere çıkan sanatçı, Avrupa'nın belli başlı orkestralarıyla çalmakta, Fransa, Hollanda, İtalya, Almanya, Türkiye ve Makedonya gibi ülkelerde düzenlenen büyük uluslararası festivallere katılmaktadır.
Rudin 1998'den beri, Rusya'nın en iyi oda müziği topluluklarından biri olan, sadece izleyiciden değil titiz eleştirmenler ve müzisyenlerden de destek gören Musica Viva Akademik Oda Orkestrası'yla çalışmaktadır.

Ayşegül Sarıca

İstanbul'da doğan sanatçı, piyano öğrenimine İstanbul Konservatuarı'nda Prof. Ferdi Statzer ile başladı. Daha sonra müzik eğitimini Fransa'da Paris Ulusal Konservatuarı'nda sürdürdü. Lucette Descaves ile piyano, Pierre Pasquier ile oda müziği çalıştı. 1953 yılında konservatuardan birincilik ödülü ile mezun oldu. Marguerite Long ile piyano çalışmalarına devam eden Sarıca, 1959 yılında Marquerite Long-Jacques Thibaud Uluslararası Yarışması'na katıldı ve "Prix de la Ville de Paris-Paris Kenti Ödülü"nü kazandı.

Bugüne kadar İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Almanya, İtalya, İspanya, Rusya, Polonya, Avusturya, Macaristan Çekoslavakya, Romanya; Mısır, Tunus, Cezayir; İran Irak, BAE, Çin Japonya, Tayvan, Singapur ve Avustralya dahil pek çok ülkede; Karel Ancerl, Pierre Dervaux, Anatole Fistoulari, Louis Fourestier, Gotthold Lessing, Heinz Walberg gibi ünlü şeflerle sayısız konserler, Christian Ferras, Andre Navarra, Heinrich Schiff gibi virtüozlarla çok sayıda resitaller verdi. 1968'ten bu yana Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın solist kadrosunda yeralan Ayşegül Sarıca'ya 1971 yılında Devlet Sanatçısı unvanı, ayrıca Fransız Kültür Bakanlığı tarafından da Chevalier de I'Ordre des Arts et Lettres nişanı verilmiştir.

Sanatçı 1991 yılında Hikmet Şimşek yönetimindeki Macaristan Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Cemal Reşit Rey'in Katibim Çeşitlemeleri'ni CD'ye kaydetti.
Sarıca'nın diğer CD'leri arasında; kemancı Ayla Erduran ile yorumladığı Grieg, Debussy ve Franck'ın keman-piyano sonatları; Gürer Aykal yönetiminde Ankara Oda Orkestrası ile Mozart'ın 15 ve 23 numaralı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Beethoven'in 3 ve 4 numaralı konçertoları ve Bilkent Senfoni Orkestrası ile Schumann'ın la minor piyano konçertosu vardır. Ayrıca Schubert ve Rahmaninof'un Moments Musicaux dizilerini içeren bir recital CD'si de bulunmaktadır. Sarıca, 1991-2000 yılları arasında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nde yüksek lisans dersleri vermiş; 1999'dan beri de İTÜ MIAM'da yüksek lisans ve doktora dersleri vermektedir. Sanatçı bir çok uluslararası piyano yarışmasında jüri üyeliği yapmaktadır. 2006 yılında İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından Onur Ödülü'ne layık görülmüştür. Sanatçı bir çok uluslararası piyano yarışmasında jüri üyeliği yapmaktadır.

En Çok Aranan Haberler