Sabiha Gökçen Havalimanı'nda korsan krizi sona erdi; İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu 4 saat süren operasyonun ardından korsanın etkisiz hale getirildiğini ve uçaktaki yolcuların tahliye edildiğini bildirdi.
Kharkov-İstanbul seferini yapan uçak, saat 18.05'te kaçırılma sinyali vererek Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptı.
İddiaya göre, 2 F koltuğunda oturan ve Ukrayna asıllı olduğu belirtilen bir yolcu, "Üzerimde bomba var diyerek" 110 yolcusu bulunan uçağın, Kış Olimpiyatları'nın yapıldığı Rusya'nın Soçi kentine yönlendirilmesini istedi.
Uçaktan kaçırılma sinyali alınması üzerine, Balıkesir 'deki 191. filoya ait bir F-16 savaş uçağı da havalandı.
Kapıyı kapatarak 45 yaşında olduğu ifade edilen korsanının kokpite girmesini engelleyen pilotlar, uçağı başarılı bir şekilde Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirdi.
Çevrede alınan güvenlik önlemlerinin ardından uçak, güvenli bölgede beklemeye alındı.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden, uçak kaçırılma olaylarına karşı uzman olan 5 kişilik özel bir ekip Ankara'dan İstanbul'a getirildi.
Korsanla müzakereler sürerken, uçağın pilotu İlyas Karagülle'den, "İyiyiz" mesajı geldi.
Yaklaşık 4 saat süren operasyonun ardından, emniyetin özel müzakerecisi yolcuların tahliyesi konusunda korsanı ikna etti ve yolcuların tamamı uçaktan tahliye edildi.
Güvenlik güçlerinin korsanı etkisiz hale getirmek için uçağa özel bölümlerden girdiği belirtildi.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da operasyonun tamamlandığını ve korsanın saat 22.00 itibariyle etkisiz hale getirilerek uçaktan indirildiğini söyledi.
Gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Mutlu, şunları söyledi:
"Saat 18.00 itibariyle havalimanına Pegasus Havayollarına ait uçak hava korsanının Soçi'ye inme isteğine rağmen başarılı bir şekilde Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirildi. Oluşturduğumuz kriz masasında detaylı ve istihbari bir çalışma yürüttük. Ne yapacağımızı kararlaştırdık. Bu süreçten sonra korsanla müzakerelere başladık. Bu sırada havaalanı trafiğini kapattık. Müzakereler sırasında oluşturulan güvenle, önce kadın, çocuk ve yaşlıları almak istediğimizi belirttik.
Güvenlik güçlerimiz de tahliye sırasında gerekli tertibatı aldılar. Yolcuların tamamının boşaltılmasının ardından süratli bir şekilde korsan etkisiz hale getirildi. Yolculardan hiçbiri zarar görmedi ve başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Güvenlik güçlerimiz kendilerine duyulan güveni bir kez daha teyit etti. Herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Korsanın üzerinde bomba yoktu. Alkollü olduğu konusunda herhangi bir bulguya ulaşamadık.
Şu anda gözaltında ve adli makamlarımız gerekli işlemleri yapacaktır. Örgütsel bağlantısıyla ilgili şu anda bir bulgu yok ama bunlar incelenecektir. Korsanın el çantasında bazı elektronik eşyalar vardı. Zor kullanmak zorundaydık. Kendiliğinden teslim olmadan ikna etmek zorundaydık, bir boğuşma sonucunda silah kullanmaya gerek kalmadan etkisiz hale getirildi. Korsanın nisbi bir yarası var."
TRAFİĞE AÇILDI
Operasyonun ardından Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yeniden trafiğe açıldı.
ARINÇ'TAN AÇIKLAMA
Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da uçağı kaçırma girişiminde bulunan 1969 doğumlu Ukrayna vatandaşıyla ilgili, "Yabancı uyruklu bir şahıs, isminin soyadının Kozlof olduğunu biliyorum" dedi.
UÇAK PERSONELİNİN İSİMLERİ BELLİ OLDU
Uçakta görevli kokpit ve kabin ekibinin isimleri de belli oldu. O isimle şöyle, Kaptan Pilot İlyas Karagülle, Yavuz Çuğun, Didar Tunç, Gizem Arslan, Oğuzhan Aktaş ve Seda Karakaş.
BAKANLIK MÜSTEŞARI: 'KOKPİTE GİREMEDİ'
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Hasip Soluk Habertük canlı yayınında şu bilgileri verdi:
Ukrayna asıllı bir yolcu bomba olduğunu söyleyerek uçağın Soçi’ye götürülmesini istemiş.
Söz konusu şahıs kokpitten içeri giremediği için pilotlar da uçağın içinde karartma yaparak Sabiha Gökçen Havalimanı’na indi.
Öte yandan Sabiha Gökçen Havalimanı'nda üç saatlik aradan sonra uçuşlar saat 21.00'da yeniden başladı.
Pegasus teşekkür mesajı yayınladı
Pegasus Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları'na ait Boeing 737-800 tipi TC-CCP tescilli, PC751 sefer sayılı yolcu uçağının yapılan operasyonla sorunsuz bir şekilde indirilmesi ve yolcuların sağlıklı bir şekilde tahliye edilmesinden duyduğu memnuniyete ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada "Yolcular ve uçuş ekibi güvenli bir şekilde uçaktan tahliye edilmiştir. Uçuş ekibimize, aldıkları güvenlik eğitimlerini uygulayarak olayın etkin şekilde yürütülmesine önemli derecede katkıda bulundukları için teşekkür ederiz. Başta misafirlerimiz, misafirlerimizin aile yakınları ve Pegasus Ailesi olmak üzere olayı yaşayan herkese geçmiş olsun dileriz."
Pegasus Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları'na ait Boeing 737-800 tipi TC-CCP tescilli, PC751 sefer sayılı yolcu uçağının yapılan operasyonla sorunsuz bir şekilde indirilmesi ve yolcuların sağlıklı bir şekilde tahliye edilmesinden duyduğu memnuniyete ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada, "Pegasus Hava Yolları'na ait Boeing 737-800 tipi TC-CCP tescilli, PC751 sefer sayılı yolcu uçağı, 07 Şubat Cuma günü Kharkiv-İstanbul tarifeli uçuşunu gerçekleştirirken, yapılan bomba ihbarı nedeniyle, saat 18:05'te güvenle İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmiştir. Yolcular ve uçuş ekibi güvenli bir şekilde uçaktan tahliye edilmiştir. Uçuş ekibimize, aldıkları güvenlik eğitimlerini uygulayarak olayın etkin şekilde yürütülmesine önemli derecede katkıda bulundukları için teşekkür ederiz. Başta misafirlerimiz, misafirlerimizin aile yakınları ve Pegasus Ailesi olmak üzere olayı yaşayan herkese geçmiş olsun dileriz." bilgilerine yer verildi.
Kaçırılan uçağın yolcuları ifade verdi
Kharkov-İstanbul seferini yapan uçağın yolcuları, polise ifade verdikten sonra pasaport işlemlerinin ardından, gece saatlerinde kendilerini bekleyen yakınlarıyla birlikte havalimanından ayrıldı.
"PEK BİR ŞEY OLMADI, SAKİNDİ"
Kaçırılmaya çalışılan uçakta bulunan Kenan Arık, "Pek bir şek olmadı, sakindi. Uçağı kaçırmaya çalıştı. Rusya'daki olimpiyatlara gitmek istedi herhalde. Soçi Havaalanı'na gideceğiz diye havalandık. Soçi'ye indik dediler. Biz de yanlış uçağa bindik zannettik. Sonra durumu anladık. Bekledik uçakta 4-5 saat. Bizi arka taraftan çıkardılar. Biz çıktıktan sonra Özel Tim uçağın altından ve ön tarafından ilerledi. Bizi o sırada tahliye etmişlerdi zaten. Rusya'ya gitmek istiyordu" diye konuştu.
"SARHOŞ YOLCU SANIRIM"
Uçakta bulunan Mehmet Tutar da, "Biz olağanüstü herhangi bir şeyin olduğunu görmedik. Soçi'ye acil iniş yapılacağı söylendi. Soçi'ye iniş yapacağımızı düşünüyorduk teknik bir arızadan dolayı. Sonradan İstanbul'a iniş yaptığımızı anladık. Küçük bir tartışma yaşandı. Sarhoş yolcu sanırım. Yolcular arasında herhangi bir panik yaşanmadı" diye konuştu.
"BİZ OYALAMAYA ÇALIŞTIK"
Hava korsanının sinirli olduğunu söyleyen Selim ismindeki bir yolcu, "Biz oyalamaya çalıştık. Alkollüydü; ama alkolün etkisi kalmamıştı. Sinirliydi, işsiz herhalde parasız. Polis gelene kadar olaylar bitmişti. İkna edildi" dedi.
"KAÇIRILAN ARKADAŞLARI VARMIŞ"
Uçağın yolcularından Gökhan Yıldırım yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Arkamızdaki yolcu öne geçerek uçağı kaçırmak istediğini belirtti. Üzerinde bomba olduğunu söyledi. Kendisine bir zarar verilmesi halinde, başka arkadaşının bombayı etkili hale getireceğini söyledi. Kaçırılan arkadaşları varmış. Ukraynalıların elinde. Kendisi Rusmuş. Onların bırakılması için uçağı kaçırdığını söyledi. Kendisinde bir şey görmedik. Ondan sonra uçağın başka bir yere ineceğini söylediler. Biz telefondan açıp yerimize baktık. Sabiha Gökçen'de olduğumuzu öğrendik. Yabancılarda panik vardı. Korkuyorlardı. Biz biraz ortamı yumuşatmaya çalıştık. Biraz sıkıntılıydı. 4-5 saat içeride kaldık. Tedirgindik ne olduğunu bilmiyorduk"
"PİLOT VE EKİBİ AKILLI DAVRANDI"
Cenap Ayhan isimli bir yolcu ise , "Kendisi Rusmuş. Alınan arkadaşları varmış. Cezaevindelermiş. Bunun için bir eylem yapmış. Olimpiyatları uçağın olduğu şehre indirmek istemiş amacı buymuş. Pilotun ve ekibinin akıllığı sayesinde her şey sorunsuz şekilde halledildi" diye konuştu.
Copyright © MYNET A.Ş. Telif Hakları MYNET A.Ş.'ye Aittir.