Antalya'da limandan havaalimanına uçak yakıtı taşıyan ve yürüyen bomba olarak adlandırılan tankerlerin kaldırılması gündemde. Yakıtın, tankerler yerine deniz altına yapılacak boru hattıyla hava limanına taşınması düşünülüyor. Plan hayata geçirilirse hergün şehir içinden geçerek havalimanına yakıt taşıyan ortalama 700 tankerin oluşturduğu tehlike bertaraf edilecek.
Günde 700’ün üzerinde uçağın inip kalktığı Antalya’da, hava araçlarının ihtiyaç duyduğu yakıt limandaki akaryakıt tesislerinden karşılanıyor. Uçak başına bir tanker her gün 30 kilometre yol kat ederek havalimanına ulaşıyor. Limandan çıktıktan sonra şehir içinden geçerek havaalanına ulaşan tankerler kent için büyük tehlike oluşturuyor. Bir uçak için bir tankerin yakıt taşıdığı dikkate alındığında Konyaaltı ile Kepez ve Muratpaşa ilçelerinin içinde her gün 700 uçak yakıtı taşıyan tanker seyahat ediyor. ‘Yürüyen bomba’ olarak adlandırılan bu tankerler oluşturdukları çevre ve görüntü kirliliğinin dışında güvenlik açısından da büyük risk oluşturuyor.
Geçmiş yıllarda da itirazlara neden olmasına karşın, Antalya Havalimanı’nı kullanan uçak sayısının çok daha az olması sebebiyle dikkat çekmeye başlayan bu durum, uçak sayılarının katlanarak artmasıyla risk oluşturmaya başladı. Yakıt tankerleriyle ilgili şikayetlerin artması üzerine harekete geçen Antalya Valiliği öncülüğünde bu duruma çözüm yolları aranmaya başlandı. Vali Ahmet Altıparmak’ın önerisiyle liman ile havaalanı arasında denizin altından boru hattı döşenmesi gündeme geldi. Bir başka çözüm yolu olarak Lara bölgesinde tanker gemilerin yüklerini boşaltabileceği bir merkez oluşturulması konuşuluyor.
Üzerinde çalışılan fikrin şehrin önemli projelerinden tanesi olduğunu açıklayan Vali Altıparmak, "Yüzlerce tanker limandan çıkıp havalimanına gidiyor. Antalya’ya geldiğimde buna çözüm üretelim diye konuşunca bu fikir çıktı. Petrol şirketleriyle görüşüldü. Onlar da bu konuya sıcak bakıyor. Şuan arkadaşlar nasıl bir çözüm üreteceğimizi tartışıyor. Uçaklara yakıt taşıyan tankerlere deniz yoluyla hizmet vermek ya da deniz altından boru hattıyla havalimanına doğrudan bağın kurulması. Şu an ikna aşamasındayız. Şirketlere görüşüyoruz.” diye konuştu. Şehir içini kullanan tanker sayısının çok yüksek olduğunu, araç trafiğini etkileyen bu durumun risk oluşturduğunu anlatan Altıparmak, çalışmanın hayata geçirilmesiyle birlikte tankerlerin Antalya Havalimanı’na girmeyeceğini söyledi. Altıparmak, “Kentin bir kirlilikten kurtarılması bu. Şu an bir düşünce. Planlama, ikna, müzakere sürecindeyiz." dedi.
PROJEYE DESTEK DE VAR
Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek de Antalya’ya gelen 10 milyon turistten 5 milyonunun tankerlerin geçiş güzergahını kullandığına dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı: "Dünyada bu depolama tesislerinin hepsi denizin kenarındadır. Bu alanlar son teknolojilere göre yapılmıştır. Tankerlerle taşınan yakıt yanıcıdır. Havalimanına denizden boru hattı döşenerek götürülmesi çok önemlidir. Ben de desteklerim. Bakıldığı zaman çok ‘uçuk’ bir proje. Gerçekleşmesi halinde çok çok iyi olur."
Antalya Limanı’nın yanındaki akaryakıt dolum tesislerinin şehir için oluşturduğu tehlikenin her fırsatta altını çizen bu konuda mücadele eden Konyaaltı Belediyesi’nin AK Partili meclis üyesi Yaşar Tabur, fikrin geç kalınmış ancak doğru bir yaklaşım olduğunu belirtti. Özellikle yaz aylarında turist sayısındaki artışla birlikte uçaklara yakıt taşıyan tanker sayılarının da fazlalaştığını anlatan Tabur, "Her uçak için bir tanker yakıt taşıyor. Antalya Havalimanı’nı günde 700 uçak kullandığı dikkate alındığında, şehir içinden her gün 700 tanker bir kez dolu bir kez de boş olarak geçiyor. Bunun önlenmesi lazım." şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz