HABER

Uçaklar havada çarpışıyordu

Uçaklar havada çarpışıyordu

İSTANBUL (İHA) - Antalya'dan aldığı 71 yolcu ve 6 mürettebatıyla Antalya-İstanbul seferini yapan Onur Air Havayolları'na ait uçak, Beykoz semalarında askeri bir uçakla burun buruna geldi. Pilotun son anda yaptığı tırmanış manevrası sayesinde yaklaşık 300 feet (100 metre) yaklaşan uçaklar, büyük bir facianın eşiğinden döndü.

Edinilen bilgiye göre, 1'i bebek 71 yolcusu ve 6 mürettebatıyla saat 18.45'te Antalya'dan havalanan Onur Air'e ait TC-ONP Kuyruk isimli MD-88 tipi uçak, saat 19.15 sıralarında Atatürk Havalimanı Trafik Kontrolü'nün talimatlarıyla 24 no'lu pist için iniş izni aldı.

Samandıra-Beykoz semalarında piste iniş talimatı ile 4 bin feet'ten alçalışa geçen uçak, o sırada havadaki askeri bir uçakla karşı karşıya geldi. Kokpitte bulunan Trafik İkaz ve Çarpışma Kaçınma Sistemi'nin (TCAS) ışıklı ve sesli uyarısı üzerine pilot, uçağa son anda müdahale ederek sert bir tırmanış gerçekleştirdi. Uçak içerisinde bulunan yolcuların orta bölmelerde oturmaları nedeniyle tırmanış, yolcular arasında ciddi bir paniğe neden olmazken, uçak tehlikenin ardından normal bir şekilde Atatürk Havalimanı'na indi.

Onur Air Havayolları yetkilileri, tehlikeli yaklaşma konusunda askeri uçakların eğitim uçuşu yaptıklarını ve en fazla 3 bin feet yükselmeleri gerekirken, bu limitin 500 feet aşılarak 3 bin 500 feet'e kadar çıktıklarını savunarak, ilgili birimler hakkında şikayetçi olduklarını belirtti.

Konuyla ilgili bilgisine başvurulan bir yetkili, tehlikenin boyutlarına dikkat çekerek denetimlerin sıklaştırılmasını istedi. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, "Yurdumuzda birbiriyle rekabet halinde olan birçok havayolu şirketi mevcut. Bilet fiyatlarının yanısıra zamanında kalkış iniş ve rota çeşitliliği konusunda da rekabet eden firmaların kurulmasıyla, Atatürk Havalimanı'nın da hava trafiği artmış durumda. Hava trafiğinin birkaç yıl içerisinde katlanarak artması, hava trafik kontrollerine de ek bir yük bindirmekte. Zaten zor şartlarda çalıştığı bilinen hava trafik kontrollerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve personel sayısının arttırılması, böyle faciaların yaşanmaması için göz ardı edilemeyecek bir zorunluluk haline gelmiştir. Hatırlanacağı gibi geçen Aralık ayında Türk Hava Yolları (THY) ile Onur Air'e ait uçaklar, Tekirdağ üzerinde birbirlerine 7.5 deniz mili yani 13 kilometre 800 metre yaklaşmışlar, yine uyarı sistemlerinin devreye girmesiyle kazadan kılpayı kurtulmuşlardı" dedi.

Bu arada TCAS'nin kokpitte bulunan ve ekranında 80 mil içindeki alanda uçakların 900 metre üstünde ve altındaki tüm uçakları gösteren sistem olduğu kaydedildi. Uçaklar birbirlerine tehlikeli bir biçimde yaklaşmaya başladığında devreye girerek pilotu sesli ve görsel olarak uyaran TCAS sistemi, sesli olarak pilota "alçal" veya "yüksel" komutlarını veriyor. Bu sistem, tüm yolcu uçaklarında mecburi olarak bulunduruluyor.

En Çok Aranan Haberler