HABER

Üçlü toplantıya "Weimar Üçgeni" örneği

Türkiye, Almanya ve Fransa arasında en üst düzeyde "üçlü bir toplantı" yapılacak olması ilgi uyandırdı. Başbakan Recep Erdoğan'ın Alman ve Fransız liderleri ile yapılması öngörülen "üçlü toplantı" formatının yeni olmadığına dikkat çekiliyor. Almanya, Fransa ile Polonya arasında "Weimar Üçgeni" adı ile uzun bir süreden beri en üst düzeyde üçlü buluşmalar yapılıyor. Almanya ve Fransa Büyükelçilikleri sözcüleri, toplantının bu yılın ilk yarısında yapılmasının öngörüldüğünü, ancak ayrıntılarının henüz belli olmadığını da ifade ederken planlanan buluşma için "Türkiye ile en üst düzeyde diyaloğu sürdürme isteğinin bir işaretidir" denildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile "üçlü bir toplantı" yapacağı açıklamasının yankıları sürüyor. Almanya ve Fransa Büyükelçilikleri sözcüleri, toplantının bu yılın ilk yarısında yapılmasının öngörüldüğünü, ancak ayrıntılarının henüz belli olmadığını da ifade ettiler. Bu arada, "üçlü toplantı" için örnek olarak Almanya, Fransa ve Polonya arasında yapılan "Weimar Üçgeni" toplantılarına dikkat çekiliyor.
Türkiye, Almanya ve Fransa arasında en üst düzeyde "üçlü bir toplantı" yapılacak olması ilgi uyandırdı. Toplantı için "ilke kararı"nın bulunduğunu ancak gündemi ve ayrıntılarının henüz kararlaştırılmadığı belirtiliyor. Toplantının Almanya'da yapılacağı duyumlara karşın diplomatic kaynaklar, Almanya'nın bir "opsyon" olduğunu kaydetti.

-"EN ÜST DÜZEYDE DİYALOĞU SÜRDÜRME İSTEDİĞİNİN İŞARETİ"

Bu arada, Alman Büyükelçiliği Sözcüsü Klemens Semtner ANKA'ya yaptığı açıklamada "Bu tür bir toplantı düşündüldüğünü doğrulayabilirim. Toplantı için en beklenebilir zaman çerçevesi de 2008 yılının ilk yarısında ancak diğer ayrıntılar henüz kararlaştırılmadı" dedi.
Benzer bir açıklama, Fransız Büyükelçiliğinden geldi. Fransız Büyükelçiliği Sözcüsü Bertrand Buchwalter da, ANKA'ya üçlü toplantının bu yılın ilk yarısında yapılması için bir ilke kararının bulunduğunu ancak ayrıntıların henüz ortaya çıkmadığını belirterek "Türkiye ile en üst düzeyde diyaloğu sürdürme isteğinin bir işaretidir" şeklinde konuştu.

-POLONYA ÖRNEĞİ

Öte yandan, Türkiye, Almanya ile Fransa arasında planlanan toplantı formatının yeni bir şey olmadığı, örneklerinin bulunduğu belirtililerek Almanya, Fransa ile Polonya arasında "Weimar Üçgeni" adı ile uzun bir süreden beri yapılan buluşmalara dikkat çekildi.
Polonya'nın demokrasiye geçişine destek amacıyla 1991 yılında Almanya'nın Weimar kentinde başlatılan Almanya, Fransa ile Polonya arasındaki üçlü toplantılar sürdürülüyor.
Türkiye ile Fransa arasında sorunların yaşandığının, ikili ilişkilerin "karmaşık" olduğunu ifade eden diplomatik kaynaklar, "Bu sorunların hafifletilmesini ve ikili ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik tüm çabaların olumlu karşılandığı"nı kaydettiler.

-AĞIRLIKLI KONU TÜRKİYE'NİN AB SÜRECİ

Toplantının gündeminin henüz kesinleşmediği belirtilmekte birlikte Türkiye'nin AB sürecinin başlıca bir konuyu oluşturacağı ifade ediliyor. Türkiye'nin AB hedefi konusunda Almanya'nın ve Fransa'nın yaklaşımları arasında farklılıkların bulunduğuna işarete ediliyor.
Almanya'daki koalisyonun büyük ortağı Hrıstiyan Demokrat Partisi'nin Türkiye için "imtiyazlı ortaklık" talebine karşın hükümetin Türkiye'nin AB müzakerelerinden yana bir yaklaşım benimsenmiş bulunuyor.
Bir diplomatic kaynak, Merkel'in başındaki hükümetin resmi tutumunu değerlendirirken "Alman hükümeki, ucu açık bir süreçten yana. Buna tam destek veriyor" diye konuştu.
Ancak Fransız hükümetinin, Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmesinden sonra Türkiye'nin AB ile sadece "imtiyazlı ortaklığı" dışlamayan başlıklarda müzakerelerin açılmasına onay verdiğine, AB'ye tam katılım anlamına gelen fasıllarda müzakerelerin yapılmasına karşı çıktığına dikkat çekiliyor.

-BÖLGESEL SORUNLAR

Planlanan "üçlü toplantı"nın gündeminde ayrıca üç ülkenin yakından ilgilendiği bölgesel sorunların da yer alacağı, üç liderin çok sayıda ortak ilgi alanının bulunduğu belirtiliyor. Liderlerin Ortadoğu, Irak, İran, Orta Asya ve Balkanlar konularında görüş alış verişinde bulunmaları bekleniyor. (ANKA)
(CN/ZG)

13:20 11/01/2008
"

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler