HABER

"Üçlü yapı terör örgütünü konuşacak"

Ankara (AA)- Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye, ABD ve Irak arasında kurulması planlanan üçlü yapının temsilci atayarak olmayacağını, üç ülkenin ilgili birimlerinin bir araya gelip, terör örgütü PKK ile alakalı neler yapılabileceğini konuşacaklarını belirtti ve bu yapının içinde Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yer alıp almayacağının Bağdat'ın tercihi olduğunu bildirdi.

Babacan, NTV'de terör örgütü PKK ile mücadele ve bu çerçevede Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimle ilişkiler ve ABD'deki başkanlık seçimlerine ilişkin soruları yanıtladı.

Babacan, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani'nin Türkiye ile ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığı yönünde yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine, Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimle doğrudan diyaloğa geçmiş durumda olduklarını söyledi. Bağdat'ta aylar önce temaslar kurulduğunu ve sonra da devam ettirildiğini anımsatan Babacan, sadece yüz yüze değil farklı kanallarla kurulan bir iletişim bulunduğunu kaydetti.

"Önemli olan Irak'ın nereye doğru gittiğini kestirip, ülkenin iç siyasi yapısını dikkate alarak, terör örgütü PKK ile mücadele için bu yeni tabloyu nasıl kullanabiliriz, PKK'yı izole etmek için neler yapabiliriz, bunlar üzerinde çalışmak" diyen Babacan, geçen yıl 17 Ekim'de ilk Irak tezkeresi çıktığında Orta Doğu ve Avrupa'da yoğun temaslar yaptıklarını, Bağdat'ta da merkezi hükümetin açık desteğini aldıklarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kasım ayındaki Washington ziyaretinde de PKK'nın resmen ortak düşman ilan edildiğini hatırlattı.

Babacan, dolayısıyla terör örgütü PKK'yı yalnız bıraktırma politikasında geriye kalan unsurun kuzeydeki yönetim olduğunu belirterek, son dönemde buradan alınan sinyallerin aslında bunlardan çok da memnun olmadıkları ve bir şeyler yapabilecekleri yönünde olduğunu, bu mesajları değerlendirdiklerini, arazide çok somut bir adımın ise henüz görülmediğini bildirdi.

Kendi kontrolleri altında olduğunu söyledikleri bölgeden Türkiye topraklarına saldırılar olmasına kimsenin göz yummaması gerektiğini ifade eden Babacan, "Bundan sonra yoğun ama sessiz bir diplomasi trafiği devam edecek, bizim tarafımızdan çok da fazla açıklama duymayacaksanız" dedi.

Bakan Babacan, bu trafik çerçevesinde bölgesel yönetimin üst düzey yetkilisi Neçirvan Barzani'nin ziyaretinin söz konusu olup olmadığı sorusuna karşılık olarak da görüşme seviyesi konusunda açıklama yapmak istemediğini ancak hiçbir ihtimali de dışarıda tutmak istemediğini kaydetti. "Bu tamamen ilişkilerin gelişimine ve onların yaptıklarına bağlı" diyen Babacan, somut adımlar görmek istediklerini ve önümüzdeki dönemde bu trafiğin yoğunlaşacağını, sonuç alınıp alınmadığına bakacaklarını belirtti.

Olası bir askeri işbirliği ile ilgili soru üzerine de Babacan, diplomaside çok fazla yöntem bulunduğunu, önemli olanın doğru zamanda doğru yöntemle hareket etmek olduğunu kaydetti. "Irak'ın genelinde istikrar ne kadar çabuk sağlanırsa bu bizim de çıkarımıza" diyen Babacan, terör örgütü ile alakalı sorunların ortadan kalkmasının ilişkileri farklı bir boyuta taşıyacağını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Babacan, kuzey Irak'tan ve Irak yönetiminden yapılan açıklamaların çok farklı olduğuna dikkati çekilerek, bunların hangisine güvenmek gerektiğinin sorulması üzerine, Irak'ın kendi içinde çok ciddi sorunlar yaşayan bir ülke olduğunu, henüz kendi içlerinde önemli birçok anlaşma konusunda uzlaşı sağlayamadıklarını, seçimlerin yapılamadığını hatırlattı. "Dolayısıyla şu anda karşınızdaki kendi içinde ciddi sorunlar yaşayan bir ülke, muhatabınız oturmuş, derli toplu politikalar üreten bir ülke değil" diye konuşan Babacan, yerel yönetimle Bağdat ilişkilerinde de dönem dönem sorunlar yaşandığını kaydetti.

Babacan, bu nedenle zaman zaman kafa karıştıran açıklamalar olabileceğini, önemli olanın temaslar sonucu ne sonuç elde edileceği olduğunu ifade etti.

En Çok Aranan Haberler