HABER

Uçmanın diğer adı: Yamaç paraşütü

Yamaç paraşütü sporu, kuşlarla gökyüzünde dansetmenin en kolay, en kısa ve en ucuz yolu olarak büyük rağbet görüyor. Uygun eğimli bir yamaca serilen paraşüt, pilotun koşuya başlamasıyla havayla dolup kanat şeklini alıyor ve pilotu taşımaya başlıyor. Pilotun koşuya 3-5 metre daha devam etmesiyle havalanıyor ve yamaçtan süzülerek konforlu ve emniyetli bir uçuşa başlıyor. Uçuşlar, pilotun tecrübesine bağlı olarak saatlerce-kilometrelerce sürebiliyor.

Uçmanın diğer adı: Yamaç paraşütü

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yamaç paraşütü, 1980 yılı başlarında bazı Fransız sporcular tarafından uçak paraşütü ile yamaçlardan yapılan ilk denemelerle ortaya çıktı ve daha sonra materyal ve dizayn ihtiyaçları doğrultusunda günümüzdeki şeklini kazandı. Alternatif hava araçlarına oranla fiyat, ebat ve eğitim avantajları ile çok kısa zamanda çok fazla gelişti ve böylece uçmak, marjinalliğin dışına çıkarak herkesin yapabileceği bir spor veya hobi haline geldi.

SPORA RESMİ STANDART

Bir yamaç paraşütü pilotunun standart eğitim sonrası tek yapacağı, bir sırt çantasında taşıdığı kanatlarıyla yola çıkmak. Avrupa'da bu sporun geniş kitlelerce yapılmaya başlanmasıyla birlikte, malzeme üretimi, eğitim ve pilotaj konularında kesin kriterler belirlendi ve sporun tüm aşamaları resmi standartlar içine sokuldu.

Türkiye ise yamaç paraşütü sporu ile 1990 başlarında aktif olarak tanışarak, bu spora çok elverişli iklim ve tabiatı ile kısa zamanda yabancı pilotları kendine çekmeye başladı. Özellikle, Muğla'nın turistik Fethiye İlçesi'ndeki Ölüdeniz'de bulunan Babadağ, dünyanın en önemli pistlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ancak, Türkiye'de yamaç paraşütü sporunun resmen tanınmaması ve hiçbir destek görmemesi yüzünden, bu alanda ve genel olarak sportif havacılıkta sahip olunan büyük potansiyelin çok azı kullanılabiliyor.

POPÜLER UÇUŞ BÖLGELERİ

Türkiye, yamaç paraşütü sporuna çok elverişli tabiat ve iklim özellikleri ile kuzey yarımkürenin en popüler uçuş bölgesi konumunda. Özellikle Fethiye-Ölüdeniz, her yıl dünyanın dört bir yanından gelen binlerce pilotu ağırlıyor. Burada, nisan-ekim ayları içerisinde 25 binin üstünde uçuş gerçekleşiyor. Bir çok yabancı okul, eğitimlerinin büyük kısmını Fethiye-Ölüdeniz'de tamamlıyor.

Bunun dışında, 1. Dünya Hava Olimpiyatları Yamaç Paraşütü yarışmalarının yapıldığı Denizli-Pamukkale, İstanbul yakınlarındaki Çatalca-Ormanlı, Nevşehir-Kapadokya, Adıyaman-Nemrut Dağı, Bolu-Abant Gölü, Gökova-Sakargeçidi ve Bodrum-Ören en popüler uçuş bölgeleri durumunda.

UÇUŞ SEZONU

Ilıman bir iklime sahip olan Türkiye, yamaç paraşütü bakımından oldukça verimli enlem çizgisinde yer alıyor. Türkiye'de senenin her mevsimi uçuş yapılıyor. Kış aylarında da Erzurum-Palandöken, Bursa-Uludağ, Kayseri-Erciyes, Kastamonu-Ilgaz, Bolu-Kartalkaya gibi popüler kayak merkezlerinde ve İstanbul-Ormanlı, Fethiye-Ölüdeniz bölgesinde uçuşlar gerçekleşiyor.

En Çok Aranan Haberler