Çalışanların belli başlı durumlarda dinlenme hakkına sahip olduğu söylenebilir. Yani farklı durum ve koşullara bağlı olarak çeşitli ücretli izin hakları kullanılabilir. Bu bağlamda özellikle kaç farklı ücretli izin türünün mevcut olduğunun merak edildiği görülür. Dolayısıyla ücretli izin türleri ile bu dinlenme haklarının süreleri hakkında kapsamlı bilgiler sunulmalıdır. Böylelikle İş Kanunu'nun ilgili maddesi kapsamında yer alan temel kuralların keşfedilmesi mümkün olur.
Çalışan kişinin iş yerindeki çalışma süresine veya mevcut koşullara bağlı olarak ücretli izin hakkı ortaya çıkar. Bu bağlamda "Ücretli izin ne demek?" sorusu 4857 sayılı İş Kanunu'na bağlı olarak işçilere verilen bir çeşit dinlenme hakkı şeklinde yanıtlanabilir. Ücretli izin hakkının farklı çeşitleri mevcuttur. Bu izin türleri genelde dinlenme hakkının ne amaçla ya da hangi duruma bağlı olarak kullanıldığına göre değişiklik gösterir. Dolayısıyla ücretli izin türlerinin öğrenilmesi ve bu hakların hangi kurallar çerçevesinde kullanıldığının keşfedilmesi gerekir.
İş yerinden yazılı onay alınması sonucunda kullanılabilen ücretli izin hakları şu şekildedir:
Bir çalışanın ücretli izin süresinin kaç gün olacağı belli başlı kurallara göre belirlenir. Özellikle kişinin hangi ücretli izin türünü kullanılacağına bağlı olarak kaç gün boyunca dinlenme hakkına sahip olacağı ortaya çıkar. Bu bağlamda ücretli izin türlerine göre dinlenme süresinin kaç gün olduğu aşağıdaki gibi belirtilebilir:
Ücretli izin türleri arasında ön plana çıkan yıllık dinlenme hakkının nasıl kullanıldığı sıklıkla araştırılır. Bu doğrultuda ilk olarak yıllık ücretli izin hakkının mevcut iş yerinde en az 1 sene çalışılması durumunda kazanıldığı söylenmelidir. Bununla birlikte koşullara göre 14, 20 veya 26 gün olarak kullanılabilen yıllık ücretli izin süresinin bölünmesi mümkündür. Ancak bu durumda mutlaka işverene bilgi verilmesi gerekir.
Asgari ücretle çalışan bireylerin yıllık ücretli izin sürelerinin mevcut iş yerindeki çalışma sürelerine göre belirlendiği söylenmelidir. Yani iş yerinde minimum 1, maksimum 5 yıl çalışan bir kişi 14 gün yıllık izin alabilir. İş yerinde minimum 5, maksimum 15 yıl çalışan kişilerin yıllık ücretli izin hakları ise 20 gündür. Bununla birlikte aynı iş yerinde 15 seneden daha uzun bir süredir çalışan bir bireyin 26 gün yıllık ücretli izin hakkına sahip olduğu belirtilmelidir.
Bedelli askerlik ücretli izin konusu askere gidecek kişiler tarafından sıklıkla araştırılır. Bedelli askerlik yapacak olan erkek çalışanlar iş sözleşmelerini sonlandırarak ücretsiz izne çıkabilir. Ancak bu durumda ücretli izin hakkı oluşmaz.
Ücretli öğretmenlik yapan bireylerin mazeret izni alma haklarının mevcut olmadığı söylenmelidir.
Yıllık ücretli izinden vazgeçilme hususuna iki ayrı duruma bağlı olarak yanıt sunulabilir. Yıllık ücretli izin hakkını ücrete dönüştürmek isteyen kişilerin mevcut iş yerlerinden ayrılmaları beklenir. Bu izin hakkını kullanmayan kişilerin süreleri ise sonraki senelere devreder.