HABER

Ücretsiz izin dilekçesi örneği: Ücretsiz izin dilekçesi nasıl yazılır?

Ücretsiz izin hakkı hem iş yeri sahiplerini hem de o iş yerinde çalışan kişileri yakından ilgilendiren bir konudur. İş yeri sahipleri olası bir ekonomik kriz anında maliyetleri kısmak için yanında çalışan kişilere ücretsiz izin önerisinde bulunabilir. Öte yandan çalışan personeller ailevi veya özel nedenlerden kaynaklı ücretsiz izne çıkmak isteyebilir. Bu iznin kullanılabilmesi için dilekçe yazılması gerekir. Peki, ücretsiz izin dilekçesi örneği nedir, nasıl yazılır?

Ücretsiz izin dilekçesi örneği: Ücretsiz izin dilekçesi nasıl yazılır?

4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında hem işverenlerin hem de çalışan personellerin ücretsiz izne çıkma hakları vardır. İşverenler ekonomik krizin iş yerine yansıttığı olumsuz durumları gidermek için işçilerine ücretsiz izne çıkmalarını teklif edebilir. Ancak işverenlerin bu öneriyi işçilerine zorunlu bir şekilde kabul ettirme hakları yoktur. İşçilerde aynı şekilde bazı sebeplerden dolayı ücretsiz izne çıkma teklifinde bulunabilir. Bu izin talebinin yazılı olarak verilmesi büyük önem taşır.

Ücretsiz izin dilekçesi nasıl yazılır?

İş yeri sahibi ile o iş yerinde çalışan kişinin aralarında yapmış olduğu iş akdinin bir süreliğine askıya alınması olayı, ücretsiz izin olarak tanımlanır. Bu izin hakkı hem işçilere hem de iş yeri sahiplerine tanınan bir haktır. Her iki tarafta makul ve geçerli sebepler sunarak ücretsiz izin hakkını kullanabilir. Ücretsiz izne çıkan bir personelin izin kullandığı süre boyunca maaşı ödenmez. Ayrıca sigorta prim ödemesi de askıya alınır.

İşçilerin ücretsiz izne çıkma talebini yazılı bir biçimde işverene bildirmesi gerekir. Bu bağlamda ücretsiz izin dilekçesi örneği merak edilir. Ücretsiz izin dilekçesinde belli başlı bilgilerin mutlaka yer alması gerekir. Ücretsiz izin dilekçesinde zorunlu olarak bulunması gereken bilgiler ise şu şekildedir:

  • Ücretsiz izin talebinde bulunan personelin ismi ve soy ismi
  • TC Kimlik numarası
  • İş yerinde çalıştığı pozisyon
  • Görevi
  • İşe başlama tarihi
  • Ücretsiz izne çıkacağı tarih
  • Ücretsiz iznin biteceği tarih
  • Ücretsiz izin bitimi işe başlayacağı tarih
  • Ücretsiz izne çıkma sebepleri
  • Dilekçe kâğıdının en alt sağ kısmına isim soy isim ve imza atılır. Ayrıca adres ve telefon bilgileri de yazılır.

Ücretsiz izin onayını kim verir?

Ücretsiz izin süresi bazen haftaları kapsayabileceği gibi bazı durumlarda aylarca sürebilir. Bu süre ücretsiz izin hakkını kullanmak isteyen tarafın sunduğu sebeplere bağlı olarak belirlenir. Ayrıca sunulan sebeplerin mutlaka kanıtlanır türden olması gerekir. İşveren ile işçi arasında ücretsiz izin ile ilgili yapılan anlaşmanın yazılı olması büyük önem taşır. Bu yüzden hangi taraf bu hakkı kullanmak istiyorsa ücretsiz izin dilekçesi yazması gerekir. Bu dilekçe iş yeri tarafından uygun görüldüğü takdirde personel daire başkanlığına gönderilir ve rektörlük makamına iletilir. Dilekçe onaylandığında işçi ücretsiz izin hakkını kullanılır.

En Çok Aranan Haberler