YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ücretsiz sema ve bir bardak çay

Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği kurulduğu 2003 yılından bu yana sema yapıyor.

Zafer Akpınar - Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği üyelerinin, Karabaş-i Veli Kültür Merkezi'nde her akşam sunduğu sema gösterisini bugüne kadar yerli ve yabancı bir milyondan fazla kişinin izlediği bildirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği kurulduğu 2003 yılından bu yana sema yapıyor.

Dernek, yeniden restore edilen yüzlerce yıllık Karabaş-i Veli Kültür Merkezi'nde de 2005 yılından itibaren her akşam ücretsiz sema gösterisi sunuyor.

Şu anda sema yapan 45 semazen, işçi, memur, simitçi, aşçı, tornacı, kuyumcu gibi farklı mesleklerden olsa da oluşturulan gönül birliği çerçevesinde her akşam kültür merkezinde toplanıp, Mevlevilik kültürünü yaşatmaya çalışıyor.

Her akşam yerli ve yabancı yüzlerce kişinin sema gösterisi izlediği kültür merkezinde, yüzyıllar öncesinin manevi havası yaşatılıyor. Çay ve kahvenin yudumlandığı, hoş sohbetlerin yapıldığı merkeze gelenler, tasavvuf müziği eşliğinde sema gösterisini izleyerek, zaman zaman tarihi bir yolculuğa çıkıyor, bazen de günün stresini yorgunluğunu atma fırsatı buluyor.

-MİSTİK ATMOSFERDE SEMAYI 1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ İZLEDİ-

Dernek Başkanı Cafer Altay, bu işten para kazanmadıklarını belirterek, ''Burada gönül birliği kurduk. Her akşam sema gösterisi sunuyoruz ve bunu 1 kuruş para almadan yapıyoruz'' dedi.

Kültür merkezindeki semayı bugüne kadar yerli ve yabancı 1 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiğini kaydeden Altay, şöyle konuştu:

''Kışın merkez içinde, yaz aylarında ise bahçesinde adım atacak yer kalmıyor. Türkiye'nin dört bir yanından ziyaretçiler, mistik bir atmosferde sunulan semayı izlemeye geliyor. Manevi havayı yaşıyorlar. Özellikle yurt dışından yoğun misafirlerimiz geliyor. Çanakkale Kara Savaşları'nın 96. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Çanakkale'ye gelen Avustralyalı milletvekilleri özellikle merkeze sema izlemeye geldiler. Çok da memnun ve etkilenmiş şekilde ayrıldılar.''

-''ÜCRETSİZ ÇAY''-

Altay, kültür merkezinde sundukları hizmetlerin tamamının ücretsiz olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Ücretsiz olması ayrı bir ilgi çekiyor. Ülkeye gelen turistler, böyle bir ortamda sema izlemek için ücret ödüyorlar. Bu konuda Güney Kore'de yazılan bir kitap getirdiler. Kitapta buradaki semayı anlatıyorlar ve çayın ücretsiz olduğunu belirtiyorlar. Kültür merkezine nasıl gidileceğine dair krokiyi bile çizmişler, kültür etkinliğinin ücretsiz izlenebildiğini vurgulamışlar. Bırakın semayı, gösteriyi, çayın ücretsiz olduğunu vurgulamaları çok ilginç. Demek ki buradan tarif edilemez duygularla ayrılmışlar. Bazen turistler, çayı içtikten sonra ne kadar ödeyeceğini soruyor. Biz de para geçmiyor. Biz gönül dostlarıyız ve misafirperveriz.''

Cafer Altay, ayda bir Gelibolu'ya gidip sema gösterisi sunduklarını ve bu programa yoğun katılım olduğunu belirterek, yurt içi ve dışından yoğun talep aldıklarını, ancak semazenlerin meslekleri nedeniyle il dışı programları yapamadıklarını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler