ANKARA (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yapılan sözleşmeyi esas göstererek devlete sattığı elektriğin fiyatını düşürmeyi reddeden 4 Yap-İşlet-Devret (YİD) santralinin kuruluş aşamasındaki teşvik, vergi, gümrük ve muhasebe kayıtlarını mercek altına aldı.
Edinilen bilgiye göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, YİD modeliyle yapılan ve devlete pahalı elektrik satan 4 santral için son kez masaya oturacak. Alım garantilerinden dolayı büyük bir ekonomik yük altına giren Enerji Bakanlığı, eteğindeki taşları hazırlattığı 6 farklı raporla dökmeye hazırlanıyor. Ova, Trakya, Uni-Mar ve Doğa santralleriyle uzun süren pazarlıkların olumsuz sonuçlanması üzerine bakanlık, elindeki kozları oynamaya hazırlanıyor. Hidroelektrik Santralleri'nden (HES) 2 cente aldığı elektriği, bu YİD'lerden 14-16 cent aralığında alan ve 2019'a kadar da alım garantisinden dolayı almaya devam edecek olan devlet, fiyatları düşürmemekte direnen 4 santrale son bir çağrıda bulundu.
Önümüzdeki günlerde bu santrallerin yetkililerini son kez masaya çağıracak olan Enerji Bakanlığı, uzlaşma sağlanamaması durumunda, Devlet Denetleme Kurulu, Sayıştay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu, Gümrük Müsteşarlığı, Hazine ve Maliye müfettişleri tarafından yapılan inceleme raporlarını ortaya koyacak.
Santrallerin kuruluş aşamasındaki teşvik, vergi, gümrük ve muhasebe kayıtlarında usulsüzlük yapıldığını tespit eden bakanlık, santrali yapan firmaların başka alanlardaki işlerini inceledi ve bu tespitlerini de raporlara ekledi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise, bu sorunu mutlaka Haziran ayına kadar çözme kararlılığında olduklarını ve sözü geçen santrallere karşı ellerinin çok güçlü olmasına rağmen uzlaşıdan yana tavır koyduklarını belirtti.
Öte yandan, edinilen bilgiye göre bakanlık, daha önce basında yer aldığı gibi bu santrallere el konulması taraftarı değil. Alımın durdurulması seçeneğini değerlendiren bakanlık, buy-out, yani 'santrallerin bedeli karşılığında geri alınması' seçeneğini de bir alternatif olarak değerlendiriyor. Ancak bakanlık, santrallere el konulması ya da alımın durdurulması durumunda tahkimle karşı karşıya kalıyor. Santraller tarafından açılacak bu tahkim davalarını da göze alan bakanlığın, tahkimde ödenmesi muhtemel paranın YİD'lerin anlaşma sürelerinin bittiği tarih olan 2019'a kadar alınacak olan elektrik bedelinden daha az olması nedeniyle, bu seçenekten de korkmadığı belirtiliyor.
Enerji Bakanlığı, uzun bir süredir bu santrallerden sağlanan elektriğin kamuya maliyetini düşürmek için santral sahipleriyle görüşmeler yapıyordu. Birçok santral sahibiyle anlaşmaya varan ve fiyatı düşüren bakanlık, anlaşma yapılamayan bu 4 santrale birer yazı göndererek, masaya oturma kararı almaları için 15 Ocak'a kadar süre vermişti. Santrallerden görüşme için olumlu cevap alan bakanlığın, gelecek haftalarda santral sahipleriyle son bir görüşme yaparak sonuca göre harekete geçeceği öğrenildi.