HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Udi Nevres Bey'i Dinlemek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından organize edilen "Türk Musikisinin Saz Virtüözleri" programı çerçevesinde 14 Nisan 2007 Cumartesi günü saat 19: 00'da Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi'nde "Udi Nevres Bey" başlıklı bir açıkoturum ve mini konser düzenleniyor.

Udi sanatkâr müzikolog Mehmet Bitmez'in düzenlediği açıkoturuma konuşmacı olarak İhsan Özgen ve Mutlu Torun katılırken Mehmet Bitmez ve öğrencileri "9 Ud Bir Arada" başlığıyla ud ziyafeti verecek. Seda Gökkadar Gülbeyaz'ın mini konseri eşliğinde İstanbul Sazkâr Topluluğu'nun da yer alacağı etkinlikte Mehmet Bitmez (ud), Furkan Bilgi (kemençe) Turgut Özüfler (Kanun), Ahmet Toz (Ney), Furkan Resuloğlu (tanbur), Volkan Ertem (viyolonsel) kendi sazlarıyla geceye renk katacaklar.

Udi Nevres Bey, 1873 yılında Malatya'nın Yeşilyurt (Çırmıhtı) kazasında doğdu. Babası fakir bir demirci idi. Nevres küçük yaşta iken babası İstanbul'a bir paşa konağına çalışmaya gitti. Bir süre sonra öksüz kalan Nevres'in yetiştirilmesini babasının yanında çalıştığı paşa üstlendi. Nevres ortaöğretimini tamamladıktan sonra Bab-ı Âli'de memur olarak çalışmaya başladı ve Kadıköy'e yerleşti. Bu dönemde İstanbul'da birçok musiki derneği ve dönemin zenginleri konak ve yalılarında ünlü müzisyenleri bir araya toplayarak fasıl düzenlerlerdi.

Nevres'in ûdî olarak ünü 1908 yılından önce yayılmaya başlamıştı. Tanburî Cemil ile tanıştıktan sonra ünü daha da yaygınlaşmaya başlayan Nevres'in ilk davet edildiği fasıl, o dönemin meşhur musiki muhiplerinden Prens Sait Halim Paşa'nın yalısında icra edilmiştir. Günün şartlarına göre temiz giyinmeye özen gösteren Ûdî Nevres Bey; ciddi, disiplinli, gururlu, aşırı hassas ve içine kapanıktı. Müzikle ilgili en küçük hataya bile tahammülü yoktu. Bu nedenle kötü müziğe ve en küçük falsoya hemen tepki gösterirdi. Çalgısını asla para kazanmak için kullanmazdı.

1914-18 yılları arasında Almanya'ya giderek müzik bilgisini artırmıştır. O çok yönlü bir Osmanlı münevveriydi; yurda döndükten sonra Anadolu'yu dolaşarak halk türküleri derlemiştir. Nevres Bey, birçok taşplak doldurmuş, yirmi civarında Rumeli Türküsü derlemiştir.

En Çok Aranan Haberler