YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uefa'nın Türk Takımlarına Men Cezası Vermesi...

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) eski yönetim kurulu üyesi Avukat Yunus Egemenoğlu, UEFA'dan Avrupa kupalarından 1...

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) eski yönetim kurulu üyesi Avukat Yunus Egemenoğlu, UEFA'dan Avrupa kupalarından 1 yıl men cezası alan Beşiktaş ve Bursaspor'un derhal CAS'a başvurması gerektiğini söylerken, Bursaspor'un davayı kazanma ihtimalini çok yüksek gördüğünü söyledi. Egemenoğlu, kulüplerin artık mali disipline önem vermeleri gerektiğine de dikkati çekti.

Yunus Egemenoğlu, UEFA tarafından Beşiktaş, Bursaspor ve Gaziantepspor'a Avrupa kupalarından 1 yıl men cezası vermesini İHA'ya değerlendirdi. Ceza kararının bir bölümünü kendisinin de beklediğini belirten Egemenoğlu, bu cezaların UEFA'nın kulüp lisans sistemindeki yeni uygulamalarının ilk adımlarını gösterdiğini kaydetti.

UEFA'nın 1999 yılında kulüp lisans sistemini kurduğunu hatırlatan Egemenoğlu, "Sayın Şenes Erzik'in de bu sistemin kurulmasında çok büyük etkileri vardı. 1999'dan itibaren 53 üye ülkenin Avrupa'da oynayacağı maçlarda UEFA kriterleri diye bilinen sisteme uymayan kulüpleri Avrupa'daki liglere almıyorlardı. 2010 yılında fark ettik ki, 53 ülkeden 6 ülke bu sistemi kendi ülkelerinin liglerinde uygulamaya koymamış. 6 ülkeden biri bizdik ve bu ülkeler de maalesef en alttaki ülkelerdi. 2010 yılında Türkiye'de geçerli olan ulusal kulüp lisans sistemini koyduk. Amaç, kulüplerin altyapılarının geliştirilmesi, kalitelerinin arttırılması mali denetimlerinin gelmesi, kulüp iflaslarının önlenmesiydi. UEFA, buna çok önem veriyordu. 2010 yılında da biz adaptasyonu sağladık. Hazırladığımız statüden dolayı UEFA'dan teşekkürler aldık, örnek gösterildik. Geçen sene Mayıs ayında UEFA'nın çok önemli kararı oldu. Nyon'da yapılan toplantıda UEFA Yönetim Kurulu tarihi bir karar aldı. UEFA Yönetimi dedi ki; kulüp lisans sistemi uygulaması bizim için çok önemli, olmazsa olmazımız, daha da katılaştırıyoruz. 3 yeni madde getirdi. Bugün bizim kulüplerimizin canını yakan maddelerdi bunlar. Bunlardan biri sürekli takipti. Eskiden her sene Mart ayında yapılan başvuruyla senede bir defa hesaplar kontrol ediliyordu. Onu kaldırdılar ve 3 kontrol dönemi koydular. 30 Haziran ve 30 Eylül'ü de koydu. İkincisi, geleceğe yönelik mali bilgiler verilmesi zorunluluğu koydu. Bu iki maddeyi hemen uygulamaya soktu. 2013'te yürürlüğe girecek 3. madde ise gelir gider dengesiyle ilgili. Biz bunları kulüplerimize bildirdik. Bu konuda UEFA'nın ne kadar ciddi olduğunu anlattık. O tarihlerde lisans almak için başvuran kulüplerimize gerekli incelemeleri yaptık ve lisansları hak ettiler" dedi.

"LİSANS ALDIKTAN SONRAKİ DÖNEMLERDEKİ İHLALLERDEN DOLAYI DİSİPLİNE SEVK EDİLDİLER"

Geçen yıl Mayıs ayında UEFA'nın Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde lisans almış kulüplerle ilgili incelemeler başlattığını kaydeden Egemenoğlu, "İncelemenin sonucunda lisans almış 11 kulüple ilgili soruşturma başlattı. Acıdır, bu 11 kulübün içinde 3 de Türk kulübü vardı; Beşiktaş, Bursaspor ve Gaziantepspor. UEFA'da bu işlere bakan mali kontrol paneli var. Başında eski Belçika Başbakanı bulunuyor. Bu danışman niteliğinde bir kurul. Türkiye'ye geldi. Kulüplerin kayıtlarını inceledi. Bu incelemenin ardından 3 kulübümüz disipline sevk edildi. Kulüplerimiz, lisans alırken olan eksikliklerden değil, lisans aldıktan sonraki dönemlerdeki eksikliklerinden dolayı disiplin kuruluna sevk edildiler. Sonrasında arka arkaya cezalar geldi. Disiplin müfettişleri ilk verilen cezaları yumuşak buldular ve UEFA Tahkim Kurulu'na itiraz ettiler. Kulüplerimiz de cezaları ağır buldukları için itiraz ettiler. Para cezalarını indirdiler ancak ertelemeleri kaldırdılar" diye konuştu.

"BURSASPOR'UN CAS'TA KAZANMA İHTİMALİ İNANILMAZ YÜKSEK"

Beşiktaş ve Bursaspor, derhal CAS'a itiraz etmeleri gerektiğini anlatan Yunus Egemenoğlu şöyle devam etti:

"Avrupa ligleri başlamadan ihtiyati tedbir talebinde bulunmaları lazım. Bursaspor'un itirazında ihtiyati tedbir kararı alma ihtimali yüksek. Çünkü, Bursaspor'da tek ihlal var. Bursaspor, Mbesuma isimli futbolcuyla ilgili borcunu karardan önce faiziyle birlikte ödemiş. Portsmouth Kulübü kayyumda. Bursaspor Kulübü, sundukları dosyalarda bilançolarda şu anda artı değerde. 600 bin pound istenirken 300 bin Euro çıkmış. Kulüp kayyumda, bilançolar da artı değerde. Başka ihtilaf da yok. Bursaspor'a bu cezanın verilmemesi lazımdı. Bursaspor'a verilen ceza UEFA'nın statü maddesine aykırı. Bursaspor'a verilen cezayı bir hukukçu olarak hayretle karşıladım. Kesinlikle hukuka aykırı. Bursaspor'un CAS'a başvurması halinde davayı kazanma ihtimalini inanılmaz yüksek görüyorum"

"BEŞİKTAŞ'TA ÇOK FAZLA İHLAL VAR"

Beşiktaş'ın UEFA'daki durumunun farklı olduğunu anlatan Egemenoğlu, "Beşiktaş'ta birden fazla aykırılık var. Beşiktaş'a verilen ilk ceza kararından sonra disiplin müfettişlerinin itiraz edebileceğini tahmin etmiştim. Çünkü, çok fazla ihlal vardı. İhtilaf konusu borçlarla ilgili CAS'taki dava bittikten sonra 30 gün ödeme süresinde ödeme yapılmamıştı. 30 Eylül'de kontrol edildiğinde o tarihte de ödemeler yapılmamıştı. Doğal olarak UEFA'nın düzenlemelerine aykırı bir durum vardı" ifadelerini kullandı.

"UEFA YENİ UYGULAMASININ İLK ADIMLARINI GÖSTERİYOR"

UEFA Kulüp Lisans Sistemleri'nin bütün kulüplerin büyük önem vermesi gereken ciddi bir konu olduğunu ifade eden Yunus Egemenoğlu, "UEFA'nın bakış açısı şu; futbol ailesine muaccel (vadesi geçmiş) borcun olmayacak. Kulüplerimizin artık şunu anlamaları gerekiyor, UEFA kriterleri diye bilinen kulüp lisans sistemleri artık çok ciddi bir olay. UEFA'nın birinci sıraya aldığı bir konu. UEFA İstanbul'da yaptığı genel kurulda kendi statüsünü değiştirdi. Eski Belçika Başbakanı'nın başında olduğu mali kontrol kuruluna ceza verme yetkisi tanıdılar. Hukuk kurulu haline getirdiler. UEFA yeni uygulamasının ilk adımlarını gösteriyor. UEFA, 1999'da çıktığı yolda artık kulüp iflaslarını önlemek, mali Fair-play'i sağlamak adına tavizsiz. Kulüplerimiz kendi mali yapılarını düzeltmek zorundalar, aksi takdirde UEFA kendi liglerinde böyle kulüpleri istemiyor. UEFA'nın bu yeni uygulamalarıyla ilgili kulüplerimizle birçok defa toplantılar yaptık, UEFA'dan lisans sisteminin başındaki insanları getirdik. Nelere dikkat edilmesi gerektiğini biz anlattık, Avrupa'daki uygulamalarını izah ettik. Konunun öneminin altını çizmeye çalıştık. Bir devir bitiyor, Türk kulüplerinin şunun farkına varmaları gerekiyor; artık mali disiplin şart. Bu aynı yeşil sahadaki oyunun kuralı gibi olmazsa olmaz haline geldi. Ekonomilerini toparlamak zorundalar. Borçsuzluğa geçmek zorundalar. İngiltere'de kulüpler federasyona online olarak bağlılar. Transfer ve futbol alacaklarını anlık olarak izliyor. İngiltere'de katıldığım seminerde UEFA geliştirdiği yeni programla bütün kulüpleri online sistemle kendine bağlayacak. Anlık takibe geçecek" şeklinde sözlerini tamamladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler