DÜZCE (İHA) - Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu üyesi ve Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, 2008 fındık ürünü için Türkiye Mahsulleri Ofisi ile Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (FİSKOBİRLİK) işbirliği yapması gerektiği belirtildi.
UFK Yönetim Kurulu Üyesi ve Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kaslıoğlu, konsey tarafından belirlenen bazı çözüm önerileri ile ilgili olarak basın toplantısı düzenledi. Karslıoğlu, bu yıl ki fındık ürününe devlet müdahalesi olmaması gerektiğini belirterek, "Devlet müdahalesi olmaksızın lisanslı depoculuk sistemi devreye girinceye kadar sezon başında yaşanan arz baskısını azaltmak ve piyasada mevcut olan emanetçilik sisteminin olumsuzlukları ortadan kaldırmak gerekecektir. Bu sezon üreticileri yeni uygulanacak bu sisteme yönlendirmek amacı ile TMO'nun depolarına Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olanlardan, teslim ettikleri ürün karşılığında kendilerine verilecek makbuz senedine istinaden Tarım Kanunu Tarımsal Destekleme Araçlarını kapsayan 19. maddenin 'f' bendine göre avans verilebilir. Bu avans 1. standart bölge için kilo başına 2 YTL, 2. standart bölge için 1.50 YTL olarak uygulanabilir. Bu uygulama ile TMO'nun 300 bin ton fındığı emanete almasının devlete maliyeti sadece avans olarak verdiği 525 milyon YTL'nin faiz depolama ve işletme giderleri olacaktır" dedi.
Nurettin Karslıoğlu, sistemin başarılı olabilmesi için TMO ve FKB'nin ortak hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, "TMO'nun, Fiskobirlik ile 2008 yılı alım döneminde birlikte hareket etmesi depo ve alım organizasyonlarını devreye sokup sistemin finansman kaynağı sezon öncesinde hazine tarafından aktif hale getirilmesi gerekir. Önerilen bu sistem Tarım Kanunu'nun Tarımsal Destekleme Amacı ve İlkelerini içeren 18'inci maddesi ile uyuşmaktadır" dedi.
Karslıoğlu son olarak, sonuç olarak şunları söyledi; "Arz fazlasının devlet tarafından fiyat verilerek alınması halinde bunun hazineye toplam maliyeti 1. varsayımda 1 milyar 582 bin YTL ile 1 milyar 884 bin YTL arasında olacaktır. 2. varsayımda ki yöntemin uygulanması halinde ise bu maliyet 1 milyar 762 bin YTL civarında olacaktır. Oysa UFK önerisi dikkate alınırsa bu maliyet 245 milyon YTL ile sınırlı kalacaktır. Devlet eli ile geçmiş yıllarda uygulanan sadece fiyat verme yöntemi ile gerçekte üreticinin sadece yüzde 20'si faydalanmıştır. Oysa bizim önerdiğimiz avans sisteminden üreticinin tamamı faydalanacaktır. Bu sistemle arz fazlasının piyasadan çekilmesi devlete az yük getirirken piyasa hem miktar hem de fiyat bazında istikrar getirmiş olacaktır. Bu sistem orta ve uzun vadede Türk fındığının iç ve dış piyasada tamamen pazarlanmasına büyük katkı sağlayacaktır."