Bursa’nın manevi dinamiklerinden Muhammed Üftade Hazretleri’ne ait eşyaların bulunduğu 500 yıllık iki sandık açıldı. 500 yıllık Üftade Dergahı’nda sandıklarda saklanan Üftade Hazretleri’ne ait kaftan, seccade, pantolon, takke, sikkeler, makam ve çile kemerleri, tekkeye ait orijinal objeler, Kabe-i Şerif örtüsü, ipek ve kadife duvar levhaların restorasyon ve konservasyon işlemi 3 kişilik uzman ekip tarafından laboratuar ortamında yürütülüyor. Üftade Hazretleri’nin emanetleri restorasyon işlemlerinin tamamlanmasıyla sergilenmesi planlanıyor.
Bursa’nın manevi dinamiklerinden Muhammed Üftade Hazretleri’nin 500 yıllık emanetleri gün yüzüne çıkarılıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uludağ eteklerindeki Üftade Dergahı, camisi ve çilehanesini restore ediyor. Belediye, sandukalardan çıkan 500 yıllık eşyaları da onarımdan geçiriyor. Restorasyonu yapan güzel sanatlar uzmanları, depodan çıkan sandıklardaki bakımsız emanetleri görünce büyük şaşkınlık yaşadı. Hz. Üftade’nin emanetleri, daha önce Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (SAS) Hırka-i Şerifi’ni restore eden Güzel Sanatlar Uzmanı Levent İnan, sanat tarihçisi Hülya Demirhan ve Güzel Sanatlar Uzmanı Esra Çetin tarafından özel laboratuarda restore ediliyor. Dergahta sandıkta saklanırken hasar gören ve parçalanan çok kıymetli emanetlerdeki zararlılar dijital mikroskopla bariz şekilde görüldüğünü belirten Levent İnan, "Emanetlerin hepsi belgelenip künyelenecek. Eserlerin ön temizlikleri yapıldıktan ve ana işlemleri yapıldıktan sonra formları kazandırılıp müze ortamında sergilenecek hale getirilecek. 64 farklı obje burada koruma altına alındı. Kabe örtüsünden ipek ve kadife duvar levhasına, sikkelerden takkelere, Üftade Hazretleri’nin giydiği pantolondan kaftana, makam ve çile kemerlerinden seccadeye, asalardan kılıçlara 64 parça obje tamir edilecek. Bu onarımları tamamen doğal malzemelerle yapıyoruz. Hiçbir kimyasal kullanmıyoruz.” diye konuştu.
LABORATUVARIN YERİ AÇIKLANMIYOR
Eserlerin üzerindeki tozlar büyük bir titizlikle alınıyor. Tarihi emanetlerin restore edildiği laboratuarın yeri ise güvenlik gerekçesiyle açıklanmıyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, laboratuardaki işlemlerin hassasiyetle yürütüldüğünü söyledi. 5 ay sürecek değerli eşya onarımlarının tamamlanmasıyla 2011 sonunda külliyenin hizmete alınacağını belirten Altepe, "Tamir edilen seccadedeki işlemeler, kaftanın düğmelerindeki kat kat el işçiliği, seccade kenarlarındaki altın tel işlemeleri, muhteşem Kabe örtüsü, kadife ipek duvar süsündeki muhteşem hat yazısı, keten ve pamuktan yapılan kıyafetlerdeki el işçiliği, fotoğraflanıyor, desenler kağıtlara çıkarılıyor. Kutsal miras ortaya çıkarmak için bu laboratuarda güzel bir çalışma yapılıyor. Muhammed Üftade Hazretleri, Aziz Mahmut Hüdai Hazretleri’nin hocası oluyor. Bursa’nın manevi dinamiklerinden. O dönemin yaşam tarzı, tekkedeki objeler ve o günün yaşantısı tüm aksesuarlarıyla burada bulunuyor. Bir sandığın içine atılmış 500 yıllık birikim. Hepsi paçavra şeklindeydi ve onlar şimdi birer ziynet gibi nakış nakış işlenecek, göz nuru dökülecek." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz