Gelişen teknolojiye paralel olarak inşaat malzemelerinin de şekil, cins ve tabiat değiştirdiğini belirten Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu kullanımı yasak olan kerpicin, içine katılacak bazı güçlendiricilerle inşaat sektöründe kullanımını özendireceklerini söyledi. Uygulamanın Türkiye'de bir ilk olacağını belirten Uğurlu, “İnsanlar bazen konforu sağlıklarına tercih ediyorlar. Kerpicin inşaat malzemeleri arasından çıkarılması bunun göstergesi. Kerpiç, kil oranı yüksek balçığın kalıplanarak güneşte kurutulması ile elde edilen çiğ tuğlanın adıdır. Özellikle taş malzemeye ulaşmanın güç olduğu yerleşim merkezlerinde tercih edilmiştir. Bünyesinde bulunan toprak mineralleri sebebiyle insanın statik elektriğini yok eder.” dedi.
Aynı zamanda mimar olan Uğurlu, kerpicin gelişme süreci içinde deneme-yanılma sistemiyle, deprem bölgelerinde fazla tercih edilmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bugün Karaman ve Konya’nın ova köylerinde kullanılan kerpiç evler ile Çatalhöyük’te binlerce yıl önce yapılan evler çok büyük benzerlik göstermektedir.”
İç Anadolu’da kerpicin güvenle kullanıldığını dile getiren Uğurlu; Karaman, Konya, Kayseri, Niğde ve Aksaray’da kerpicin, yakın zamana kadar evlerde, sivil mimarlık yapılarında kullanılan en önemli malzeme olduğunu belirtti. Uğurlu, Karaman’ın tarihi dokusunu koruyan Tapucak Mahallesi'nde evlerin tamamına yakınının genellikle iki katlı olarak kerpiçten yapıldığını belirterek, “Karaman’da, diğer İç Anadolu yerleşimlerine nazaran bir değişiklik yapılmıştır. Levanten tabir edilen gayrimüslim evleri başka yerlerde taştan inşa edilirken, Karaman’da bu evler, su basman denilen seviye ile zemin katlar taştan, diğer katlar kerpiçten yapılmıştır. Böylelikle çok başarılı sivil mimarlık örnekleri meydana getirilmiştir. Kerpicin, gelişen teknoloji ve malzeme kimyası ile yeniden yorumlanması gerektiğine inanıyoruz.” dedi.
Şu anda mevcut mevzuatın kerpiçi eski şekli ve formuyla kullanmayı yasakladığını, fakat içine katılarak malzemelerle güçlendirilebileceğini anlatan Uğurlu şöyle devam etti:
“Kerpiç, geleneksel usulde iyice özendirilmiş balçığın içine kesmik (samanın hayvanın yemediği bölümü) katılarak ahşap kalıplara dökülmesiyle yapılır. Önce gölgede, sonra güneşte kurutulur. Ana ve kuzu şekilleri vardır. Ana kerpiç 20x40x50 ölçülerinde büyük bir bloktur. Kuzu, bunun dörtte biri ebatlarındadır. Çamur, kil oranı yüksek olmak kaydıyla önce ayakla iyice çiğnenerek özleştirilir. Tezgene ile alana taşınır ve kalıptan kaydırılıp çıkarılır. Kerpice katılacak bazı güçlendiricilerle Türkiye’de ilk olacak bir uygulamayı başlatmayı düşünüyoruz. Tapucak Mahallesi’nde, taşıyıcı sistemi çağdaş malzeme ile güvenceye alarak, bölgü ve dolgu duvarlarda orijinal malzemeyi yani kerpici kullanmayı özendirmeye çalışacağız.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz