BURSA (İHA) - Mart ayı ihracat rakamlarını açıklayan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreteri İbrahim Okur, uzun bir aradan sonra hazır giyim ve konfeksiyonda yüzde 9 oranında artış sağlandığını söyledi.
Mart ayında UİB olarak 1 milyar 498 milyon dolar ihracat yapıldığını belirten Okur, hazır giyim ve konfeksiyonda uzun bir aradan sonra birlik olarak yüzde 9 oranında artış sağladıklarını kaydetti. Tekstil ve yaş meyve sebzede yüzde 15'lik artış gözlendiğini ifade eden Okur, taşıt araçları ve yan sanayide 1 milyar 327 milyon dolarlık ihracatla yüzde 6 artış yakalandığını dile getirdi. Mart ayındaki KDV indiriminin ihracatçılara moral olduğunu ifade eden Okur, "Mart ayında geçen yıla oranla yüzde 6'lık bir artış sağladık. Bu yıl uzun bir aradan sonra hazır giyim ve konfeksiyonda artış kaydettik. Tüm olumsuzluklara rağmen ihracatçılarımız fedakarca mücadele ediyor. Amerikan pazarında bir kaybımız vardı, böylece o kaybı kapatmış olduk. Türkiye'de bir toparlanma var" dedi.
İhracat rakamları hakkında değerlendirmelerini sürdüren Okur, "İlk 3 aylık bazda geçen yıla göre yüzde 1'lik bir artış oldu. Türkiye genelinde UİB olarak tekstilde yüzde 6'lık değer artışı yaşanırken, UİB olarak yüzde 14'lük değer artışı kaydettik. 2006 yılında ihracatçı birlikleri arasında 2. sıradaki yerimizi pekiştirdik. Bursa ili olarak da İstanbul'un ardından aynı yerde ikinci sırada bulunuyoruz. Mart ayında ihracat yapan ilk 3 sektör, taşıt araçları yan sanayii, hazır giyim ve konfeksiyon ile demir ve demir dışı metaller yer aldı. 5 birlik bazında toplam 169 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. İtalya, Almanya, İngiltere, Fransa ve İspanya en çok ihracat yapılan ülkeler arasında ilk 5 sırada yer aldı" diye konuştu.
Mart ayında 19 bin 645 adet gümrük beyannamesi düzenlendiğini ve 229 adet kayıt belgesi hazırlandığını açıklayan Okur, kendilerine 4 bin 179 adet müracaat geldiğini bildirdi. Nisan ayında yapılacak faaliyetler hakkında da bilgi veren Okur, "Biz Balkan ülkelerine de ihracat yapmak istiyoruz. Ancak Balkan ülkeleriyle tarihi bağlantılarımız ters orantılı. Ama biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 31 Mayıs-4 Haziran tarihleri arasında Makedonya'da 'Türk İhraç Ürünleri Fuarı' düzenleyeceğiz. Pazarlarımızı çeşitlendirmek istiyoruz. Uzaklarda pazar ararken burnumuzun dibindeki pazarları göremez olduk. Bunun için ilk adımımızı Makedonya'da atacağız. Buradaki çevre ülkelerdeki iş adamlarını da çağırarak ilişkilerimizi geliştireceğiz" şeklinde konuştu.
İhracattaki sıkıntılara da temas eden Okur, her ay sıkıntıya yol açan meselelerin devam ettiğini belirterek şunları söyledi:
"Dış ticaret açığı devam ediyor. Dış ticaret açığı artış hızı yüzde 42'lere ulaştı. Sektör temsilcileri zor durumda. İhracat yapanlar ithalatı da yapıyor. Biraz mantıklı düşünmek gerekir. Sadece hükümetten önlem almasını beklememeliyiz. İhracatçılarımız da dikkatli olmalı. Bursa'da tekstil ve hazır giyimde sıkıntılar had safhaya çıktı. Vergi ve enerji yükü çok ağır. Bir an önce önlem alınarak meseleler çözülmeli."