YURTHABER

Bursa
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

UİB’in ihracatı yüzde 6 arttı

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, yeni yılın ilk ayında geçen yıla göre...

UİB’in ihracatı yüzde 6 arttı

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, yeni yılın ilk ayında geçen yıla göre yüzde 6’lık bir artışla 1 milyar 647 bin dolar ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.

Şankaya, 2012 yılı Ocak ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendiren Şenol Şankaya, 2011 yılı itibariyle Türkiye’nin tarihindeki en yüksek dış ticaret açığını verdiğini kaydederek, “Dış açık 105,9 milyar dolar oldu. Geçen yıl ihracat yüzde 18,5 artarken, ithalat yüzde 29,8 arttı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 56 ile 2000 yılından bu yana en düşük orana geriledi. Oysa bu oran 2008 yılında yüzde 65,4’e kadar çıkmıştı.” dedi.

“DOLARDA İDEAL SEVİYEDEYİZ”

Buna karşılık yeni yılla birlikte piyasalarda pozitif bir havanın oluştuğunu, yılbaşından beri İMKB’nin yüzde 13, TL’nin de dolar karşısında yüzde 6 değerlendiğini kaydeden Şankaya, Amerika Merkez Bankası (FED)’nın parasal genişleme paketlerinin de bu olumlu rüzgarda önemli rol oynadığını söyledi.

Merkez Bankası’nın piyasayı yakından takip ettiğini ve piyasa yapıcılara yerinde ve etkili mesajlar verdiğini dile getiren Şankaya, 2011 yılının son iki ayında dolar merkezli dövizde yaşanan dalgalanmanın durulduğunu ve TL paritesinin 1.75-180 aralığına geldiğini söyledi. Bu seviyenin sürdürülebilir üretim ve ihracat için uygun olduğunu kaydeden Şankaya, doların bu seviyelerde ufak hareketliliklerle istikrar kazanmasının önemli olduğunu ifade etti. Şankaya, aşağı yönlü sert bir hareketin ihracata büyük bir darbe vuracağını, bu gelişmenin geçen yıl büyük bir patlama yaşayan ithalatı daha da kamçılayacağını ve 100 milyar doları aşan dış ticaret açığının daha da artmasına yol açacağını söyledi.

“AVRUPA KRİZİNE KARŞI İLAÇ YENİ PAZAR”

AB bölgesindeki bu gelişmeye karşılık, 2010 ve 2011’de Türkiye’nin ihracatta başlattığı yeni bölgelere açılma politikasının derinleşerek sürdürülmesi gerektiğini anlatan Şankaya, “Türk ihracatçısı, Afrika, Asya ve hatta Amerika kıtasına açılmaya devam etmeli. Avrupa uçurumun kıyısından dönse dahi toparlanma uzun yıllar alacağı için Türkiye hızlı büyümesini destekleyecek yeni ihracat pazarları bulmak zorunda.” diye konuştu.

Hükümet’in yeni teşvik sistemi üzerinde çalıştığını hatırlatan Şankaya, yeni kanunu heyecanla beklediklerini ifade etti.

Şankaya, UİB yeni yılın ilk ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6’lık bir ihracat artışı gerçekleştirdiğini dile getirdi. UİB ihracatının bu yılın Ocak ayında 1 milyar 647 milyon 620 bin dolara ulaştığını vurguladı.

Yıllık bazda ise UİB yüzde 15’lik bir ihracat artışı başarısı göstererek 21 milyar 495 milyon 207 bin dolar seviyesine tırmandığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler