Brüksel - Düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu (UKG), Türkiye'nin direnişçiler dahil Irak'ta tüm aktörler üzerindeki nüfuzunu kullanarak ulusal uzlaşma sağlanmasına yardımcı olmasını istedi.
Merkezi Brüksel'de bulunan UKG tarafından yayımlanan "Baker-Hamilton'un Ardından: Irak'ta Ne Yapmalı" raporunda, Irak Çalışma Grubunun önerileri değerlendirilerek karşı tezler ileri sürüldü.
Irak'ta yeni bir stratejiye ihtiyaç duyulduğunun ABD yönetimi tarafından "yavaş adımlarla benimsendiği" anlatılan raporda, ABD Kongresi bünyesinde Demokrat ve Cumhuriyetçi üyelerden oluşan Irak Çalışma Grubunun sunduğu önerilerin bütünüyle desteklenmesi gereken birçok yenilik içermesine rağmen, "yeterince radikal değişim öngörmediği ve tespit edilen sorunlara uygun çözümler getirmediği" ifade edildi.
"Yeni rota belirlenmeden önce Irak'la ilgili durum tespitinin dürüstçe yapılması gerektiği" vurgulanan raporda, "içi boşaltılmış, ölümcül derecede zayıflatılmış, Irak devletinin silahlı militanlarının, mezhep temelli örgütlerin ve kısa vadeli çıkarlarını ülkenin uzun vadeli çıkarlarının üstünde gören siyasetçi sınıfının av sahası haline geldiği" dile getirildi.
"Türkiye, direnişçiler dahil Irak'taki tüm aktörler üzerindeki nüfuzunu kullanıp ulusal uzlaşma sağlamalarını kolaylaştırmalı" denilen raporda, Türkiye'den "Irak Kürdistanı'yla barışçıl ekonomik ve siyasi ilişkilerini geliştirmeyi sürdürmesi" de talep ediliyor.
UKG, ABD'ye yönelik çağrısındaysa Orta Doğu'ya yönelik stratejinin değiştirilmesini ve bölgenin zorla yeniden şekillendirilmesi niyetinden vazgeçilmesini öneriyor.
Raporda, "ABD, Irak'ı bölge ülkelerine model göstermekten ve terörizmle savaşta yeni bir cephe olarak tanımlamaktan kaçınmalı. Suriye ve İran'la doğrudan ve sürdürülebilir diyaloğa girerek her iki ülkenin Irak'ın ve bölgenin geleceğinde meşru çıkarları bulunduğunu kabullenmeli" ifadelerine yer veriliyor.