YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ulaşım Plancısından 'Antalya’da Raylı Sisteme Ihtiyaç Yok' Görüşü

Ulaşım plancısı Erhan Öncü, Antalya’da 2030 yılına kadar raylı sisteme ihtiyaç duyulmadığını iddia etti.Antalya’da bir...

Ulaşım Plancısından 'Antalya’da Raylı Sisteme Ihtiyaç Yok' Görüşü

Ulaşım plancısı Erhan Öncü, Antalya’da 2030 yılına kadar raylı sisteme ihtiyaç duyulmadığını iddia etti.

Antalya’da bir süredir çalışmaları devam eden Ulaşım Mastır Planı tamamlandı. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin nisan ayı toplantısında görüşülmesi beklenen planın Antalya’nın 2030 yılına kadar olan ihtiyacına cevap verebilecek şekilde hazırlandığı belirtiliyor. Planda Antalya için raylı sistem öngörülmüyor.

Antalya Kent Konseyi İmar ve Planlama Çalışma Grubu’nun düzenlediği toplantıda çalışmasını yürüttüğü planla ilgili sunum yapan ulaşım plancısı Erhan Öncü, Antalya’nın 2030 yılına kadar raylı sistem bir yolcu sayısına ulaşmasını beklemediklerini söyledi. Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) saatte 15 bin yolcusu olmayan yerlere raylı sistem yapılmasına izin vermediğini hatırlatan Öncü, “Yaptığımız çalışmalarda, Antalya’da yolculuk değerlerinin 2030 yılında 3 bin 500 ile 9 bin arasında kaldığını gördük.” dedi.

Antalya’da yaşayanların yolculuk özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 8 bin 820 hanede 27 bin 617 kişiye ulaşarak anket çalışması yaptıklarını, trafik ve otopark sayımları ile ihtiyaçları belirlediklerini anlatan Öncü, “Antalya’da Kasım 2011 itibariyle günde 1 milyon 431 bin yolculuk ortaya çıkıyor. Yarım milyon kişi yaya olarak yolculuk yapıyor. Yüzde 67'si de araçlı yolculuklar. Bir günde kişi başına yapılan toplam yolculuk sayısı 1,37 çıkıyor. Yolculukların paylaşımına baktığımızda ise yüzde 31'inin toplu taşıma olduğunu görüyoruz. Yüzde 15’ni de servis araçları oluşturuyor. Otomobille yolculuk oranı yüzde 21 civarında. Kötü olan göstergelerden bir tanesi bisiklet ulaşımının yüzde 1 olması.” diye konuştu.

Antalya’da yolculukların yüzde 47'sini işe gidenlerin oluşturduğunu, yüzde 33’ünün ise okul yolculukları olduğunu ifade eden Öncü, “Antalya’da insanlar okul ve iş dışında yolculuk yapmıyorlar. Bu oran yüzde 80'i oluşturuyor.” dedi.

Türkiye’de raylı sistemlerle ilgili genelde yanlış planlamalar yapıldığını ve bu işletmelerin büyük zararlar ettiğini savunan Öncü, şunları söyledi: “Örneğin Antalya’da saatte 18 bin kişi taşıyacak raylı sistem yapmışız, ama 2 bin 500 kişi taşıyoruz. İstanbul’da saatte 80 bin kişi taşıyacak metrolar yapılmış, 10 bin kişi taşıyorlar. Türkiye’deki raylı sistemlerin hepsi aslında otobüslerle taşınabilecek yolculuklardır. Antray’ın yolcularına baktığımızda, başladığında 10 bin düzeyindeydi. Hatların düzenlenmesi, besleme hatlarının konulmasıyla 60 binlere kadar çıktı. Besleme hatları kapatılınca sayı günlük 40 bine düştü. Yani zirve saatte 2 bin yolcu taşıyor demek. Yapılan fizibilitesine göre ise günde 90 bin yolcu taşıyacak, 2020 yılında ise bu rakam 230 binlere çıkacaktı. Borçlarını ödeyip kara geçmesi ise 16. yılda. Antray şu anda kendi işletme giderlerini karşılamayacak düzeyde.”

Öncü, Expo 2016 nedeniyle Aksu hattında bir metro yapılabileceğini, Lara ve Konyaaltı aksında ise otobüs şeritleri oluşturulmasının daha doğru olacağını ileri sürdü.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler