HABER

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, görevinden ayrıldı

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, görevinden ayrıldı

ANKARA (İHA) - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım görevini bıraktı. Görevde bulunduğu 4.5 yıllık dönemde ulaştırma ve iletişim alanında önemli hizmetlere imza atmanın huzur ve güvenini yaşadığını söyleyen Bakan Yıldırım, "Açıkçası yaptığım hiçbir işten pişman değilim" dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 19 Kasım 2002 tarihinde başladığı bakanlık görevini 8 Mayıs 2007 itibariyle bıraktığını bildirdi. 4.5 yıllık Ulaştırma Bakanlığı döneminde iletişim ve ulaştırma alanında önemli hizmetlere imza atmanın huzur ve güvenini yaşadığını söyleyen Yıldırım, görevde bulunduğu süre içinde iletişim ve ulaştırma sektöründe yaptığı hizmetleri şöyle sıraladı:

"İletişim sektöründe tekelleri kaldırdık. Türk Telekom'u 2004 yılında blok hisse devrini yaparak sektörü serbestleştirdik. Evrensel Hizmet Kanunu ile kurulan fon sayesinde iletişim hizmetlerine kaynak sağladık. Elektronik İmza Kanunu ile kamu hizmetlerini çağa uydurduk. Telefon dinleme sorununu gidermek için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nı kurduk. Tüm istihbarat birimleri veri taleplerini yasal zeminde temin edebiliyorlar.

Göreve geldiğimizde 23 milyon olan GSM abone sayısı bugün itibariyle 54 milyona yükseldi. Çevirmeli internet sisteminden Geniş Bant Hızlı İnternet Dönemini başlattık. Sektördeki 55 milyon telefonu kayıt altına aldık. 4 milyon internet abonesi dönemimizde 20 milyona, 3 milyon bilgisayar sayısı ise 8 milyona çıktı. Numara Taşınabilirliğinin önünü açtık. 3. Nesil GSM Lisans İhalesi'ni başlattık.

HIZLI TREN DÖNEMİ BAŞLADI Yaklaşık 50 yıldır ihmal edilen demiryolları 4.5 yıllık görev sürem içinde yeniden canlandı. 100 yıllık Marmaray Projesinin temeli atıldı ve 2010 yılı sonunda açılacak. Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin Ankara-Eskişehir etabı tamamlanarak deneme seferlerine başlandı. 2009 yılında Ankara-İstanbul Hızlı Tren hattı çalışmaya başlayacak. Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu hattı seferlere başladı. Ankara-Konya Hızlı Tren hattı ise 2 yıl sonra tamamlanacak ve Konya-Ankara mesafesi git-gel 2.5 saate inecek.

Böylelikle demiryollarına 4.5 yılda 7 milyon YTL yatırım yapıldı.
Denizcilik geride bırakılan 4.5 yılda altın dönemini yaşadı. ÖTV kaldırıldı deniz taşıt mazotu yüzde 65 oranında indirildi. Kruvazör turizmi ile Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısı 330 binden 1 milyar 11 bine yükseldi. 2002 yılında 37 gemi inşaa tersanesi varken bugün bu rakam 59'a yükseldi. Yap-İşlet-Devret Modelleri ile birçok liman hizmete açıldı.

Havacılık sektörü ile 4.5 yıl içinde Türkiye kanatlanarak uçtu. THY'nin yüzde 51'i halka arz edildi. Uçak bilet fiyatları rekabet ortamı sağlanarak ucuzlatıldı. Böylelikle uçak ile seyahat imtiyazlı olmaktan çıktı hizmet oldu. 5 milyon vatandaşımız ilk defa bizim dönemimizde uçakla tanıştı".

Bakan Yıldırım, görevde bulunduğu süre içinde Ulaştırma Bakanlığı'nın hizmetleri için kamudan 28 katrilyon lira kaynak aldığını bu kaynakları hizmet için kullanırken, finans sektöründen sonra ulaştırma ve haberleşme sektörünün 28 katrilyon liralık en çok yerli ve yabancı sermaye çeken sektör olduğunu bildirdi. Yıldırım, Bakanlığına bağlı kurumların 22 trilyon lira kar ederken, yerli ve yabancı sermayeden gelen kaynak ile birlikte ulaştırma sektöründen hazineye 50 trilyon liralık ödeme yapıldığını kaydetti.

Tüm bu başarıları ulaştırma ve iletişim sektöründe çalışan 120 bin personeli ile birlikte yaptığını söyleyen Bakan Yıldırım, personeli ile vedalaşırken gözyaşlarını tutamadı. Yıldırım, "Bu ülkenin kalkınmasında, çağdaş ve uygarlık seviyesine çıkması için benimle birlikte çalışan 120 bin arkadaşıma şükranlarımı sunuyorum, teşekkür ediyorum" dedi.

"GELECEĞE İLİŞKİN ŞAHSIMLA İLGİLİ PLAN YAPMAM" Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldırım, görevini yerine kimin devredeceği sorusuna, "Bilmiyorum. Sayın Başbakanın takdiridir. Eminim uygun bir arkadaşı atayacaktır" dedi.

Bir gazetecinin, "Görevde bulunduğunuz süre içinde 'çok zorlandım' dediğiniz iş nedir ve geriye dönüp baktığınızda 'şimdi olsa böyle yapmazdım' dediğiniz bir iş var mı?' şeklindeki sorusuna Yıldırım, "Soru zor ama cevap kolay olacak. Zor hemen yapılır imkansız biraz zaman alır. Biz bu anlayışla çalıştık. Açıkçası yaptığım hiçbir işten pişman değilim. Görev süremi dolu dolu geçirdiğime inanıyorum. Benden sonra görevi devralacak arkadaşların ulaştırma ve iletişim sektöründe başlattığımız atılımı devam ettirmeleri en büyük arzumdur" dedi.

Gazetecilerin, 4.5 yılın özeleştirisini sormaları üzerine Yıldırım, "Zamanı daha etkin kullanabilir ve daha fazla proje gerçekleştirebilirdi. Ancak bunun için mevzuat uygun değildi. Bunun için de bir düzenleme yaptık ama yetiştiremedik" diye cevap verdi.

Bir gazetecinin, 'Anayasa gereği görevinizden ayrılıyorsunuz ama koltuğumu kısa bir süreliğine devrediyorum düşüncesi var mı? Partinizin ve tekrar sizi görebilecek miyiz?' sorusuna Yıldırım, "Arkadaşlar ben geleceği ilişkin şahsımla ilgili plan yapmam. Ülkenin neresinde ne görev olursa olsun bunu seve seve yaparız. Çünkü bu işler hesap kitapla olmaz" dedi.

"Bundan sonra çok vaktiniz olacak, ilk ne yapacaksınız?" sorusuna ise Yıldırım şöyle cevap verdi:

"Çok vaktim olacağı konusunda senin kadar emin değilim. Önümüzde önemli bir 2.5 ay var. Bu süre içinde milletimizle iç içe olacağız. Halkımıza 4.5 yılın hesabını vereceğiz. Milletimizin talimatları doğrultusunda yeni döneme kendimizi hazırlayacağız. Başka bir gündemimiz yok".

Basın mensupları ile de güzel ve hüzünlü günler geçirdiğini belirterek helalleşen Bakan Yıldırım, 4.5 yıllık görev süresiyle Cumhuriyet tarihinin en uzun süre görev yapmış Ulaştırma Bakanı olduğunu ifade etti.

Bakanlık personelinin yoğun ilgisi ve alkışları arasında toplantı salonundan ayrılan Yıldırım, bir süre personel ve basın mensupları ile sohbet ettikten sonra eşyalarını toplamak üzere Bakanlık makamına geçti.

En Çok Aranan Haberler