HABER

Ulaştırma Bakanı'na ağır itham!

Yeni Şafak Gazetesi bugünkü baskısında Binali Yıldırım hakkında ağır ithamlarda bulundu.

Ulaştırma Bakanı'na ağır itham!
İşte Yeni Şafak'ın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hakkındaki o haberi:
TAV'a 800 milyon dolara satılan İDO, özelleştirilmeden 6 ay sonra belediyeden görmediği ilgiyi Ulaştırma Bakanı Yıldırım'a bağlı Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü'nden gördü. TAV'ın İDO'su 'süper genelgeyle' değerini üçe katlarken şehiriçi ve şehirlerarası yolcu taşıma ayrıcalığına sahip oldu.
2011 başında TAV'a 800 milyon Dolara satılan İDO, belediye elinde görmediği 'ilgiyi' ilginç biçimdc özelleştirmeden sadece 6 ay sonra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a bağlı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nden gördü. Mart'ta yapılan özelleşme sonrası Eylül'de Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün özel bir genelgesiyle sınırsız imtiyaza kavuşan TAV'ın İDO'su daha önce sadece denizde gemilerle yolcu taşıyabilirken "süper genelge yetkisiyle" beraber, denizde-karada - şehir içinde yolcu taşıma yetkisine bir nevi bedavaya kavuştu.
**40 LIMANDA 40 TERMİNAL**
Genelgeyle 40 limanda 40 terminal işlctme hakkına da kavuşan TAV'a tanınan imtiyazların Istanbul Büyükşehir Belediyesini de en az 1.5 Milyar Dolar kaybetmesine neden oldu. İDO ihalesinde çarpıcı gelişme. Istanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak çalışırken, sadece deniz ulaştırma yetkisi olan ÎDO, 800 milyon Dolar'a özelleştirme sonrasında "ultra imtiyazlarla" donatıldı. Havaş'ı da bünyesinde tutan TAV'ın 8(K) milyon Dolar'lık ihale bedeliyle 30 yıllığına işletme hakkı alan TAV'ın İDO'su, ihaleden sadece 6 ay sonra Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün özel genelgesiyle değerini üçe katladı.
**İBB 1.5 MİLYAR $ KAYBETTI**
TAV'a gemi ile yolcu taşıma yetkisinin yanı sıra 40 limanda 40 ayrı terminal kurarak, şehir içinde de yolcu taşıma yetkisi vererek, şirket değerini 3 kat arttıran genelgeyle, Istanbul Büyükşchir Belediyesi'nin de en az 1.5 milyar Dolarlık kaybına neden olduğu anlaşıldı.
Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı 2011/15 YOLCU başlıklı genelge IDO'yu alan TAV'a 'ultra imtiyaza" yol açtı. "Kombine Taşımacılık" adı altında Denizyolu-karayolu, karayolu-denizyolu tüm taşımacılık faaliyetlerinde yetkilendirilen TAV, Türkiye'de limanların bulunduğu 40 ayrı ilde taşımacılık yapmak için Terminal açma yetkisine kavuştu. 3 sayfalık genelgenin 4. Maddcsinde, "taşımada kullanılacak taşıtların söz konusu marinanın iskele ve limanlarda bu işe elverişli alan tahsisi yapması şarttır" ifadeleriyle TAV, nerede liman varsa o illere yeni terminal açma yetkisine kavuştu.
Minibüs, otobüs, taksi ve toplu ulaşımı saf dışı bırakarak 'tekel' hakkı veren genelgede "Belli bir zaman tarifesine uymaksızın, deniz yolu taşıma aracının kalkış ve varış saatlerine göre, aynı taşıtla yolcu grubunun herhangi bir yerleşim yerinden alınarak marina, iskele ve limanlara götürülmesi" ifadelcriyle şehir içi ulaşım hakkı da TAV'a verilmiş oldu.
**İDO'YU ÇOK İYİ BİLİRLER**
İDO Ihalesi ve sonrasında gelen Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün genelgesiyle en fazla İstanbul Büyükşehir Belediyesi!nin zarara uğradığmı belirten belediye kaynakları ise genelgenin neden daha önce çikarılmadığını anlamaya çalışıyor. Genel Müdürlüğü'nün genelgesiyle TAV'a verilen imtiyazın boyutlarını en fazla Ulaştırma Bakanı Binali Yıldmm'ın bilebileceğini söyleyen aynı kaynaklar, "Ulaştırma Bakanı Yıldırım, özelleştirmeyle TAV'ın işletmeye başladığı İDO'yu en iyi bilen isimlerden biri. 3 Kasım 2002 seçimleriyle birlikte AK Parti'den millervekili olmadan önce İDO Genel Müdürlüğü koltuğunda oturuyordu. Kendisine bağlı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün bu genelgesinin kimin işine yaradığını sonuçlarınm da ne olacağını en iyi kendisi bilir" ifadelerine yer veriyor.
**ŞEHİRLERARASI FİRMALARA DARBE**
Ulaştırma Bakanlığı'nın genelgesiyle Şehirlerarası otobüs firmaların da bir darbe daha vurulmuş oldu. Otobüs firmalarını bitirmeye yönelik bir karar, TAV elindeki İDO'ya sadece şehir içi değil, aynı zamanda şehirlerarası yolcu taşıma yetkisi de vermiş oldu. Kararla birlikte sadece minibüs, taksi işletmecilerinin değil, aynı zamanda otobüs işletmecilerinin de olumsuz etkileneceğini belirten otobüs işletmecileri, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Kara ulaştırması Genel Müdürlüğü Genelgesi'nin 'kabul edilemez' olduğunu belirtiyor."
![]()

En Çok Aranan Haberler