YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ulaştırma Bakanlığı Bütçesi, Tbmm Plan Bütçe Komisyonu’nda

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul’a yapılacak 3. havalimanının Karadeniz kıyısında, Yeniköy ile...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul’a yapılacak 3. havalimanının Karadeniz kıyısında, Yeniköy ile Akpınar köyleri arasında, 90 milyon metrekarelik bir alanda yapılacağını belirterek, “Eski kömür ocaklarının olduğu yerde 100 metrelik çukurlar var, onlar doldurulacak ve orası bir modern havalimanı haline gelecek” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 2013 bütçesi TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor. Komisyona bir sunum yapan Bakan Yıldırım, 2013 yılı için Bakanlık merkez ve bağlı kuruluşlarının bütçe teklifinin toplamının 19 milyar 182 milyon TL olduğunu, şehir içi metro yatırımları da dahil olmak üzere toplam yatırımlara ayrılan miktarın 8 milyar 366 milyon TL (8.5 milyar dolar civarında) olduğunu söyledi. Bu ödeneğin yıl içinde yapılan ödenek artışları ile çok daha yüksek meblağlara ulaştığını kaydeden Yıldırım, 2013 yılı için Bakanlık merkezi ile bakanlığa bağlı ilgili, ilişkili kurum ve kuruluşların yatırım ve diğer harcamaları ile birlikte bakıldığında toplam bütçe büyüklüğünün 35 milyar TL’ye ulaştığını ve bunun da 14 milyar 436 milyon TL’lik bir kısmının doğrudan yatırım hizmetlerine ayrıldığını söyledi. Yıldırım, “Yani 2002 yılındaki 100 milyon 150 bin TL’lik yatırımdan, ertesi sene 306 milyon TL’lik yatırıma ve bugün 2002-2003’e göre mukayese edilemeyecek oranlarda 25-80 kat artışlarla 8 milyar 366 milyon TL’ye ulaştığımızı görüyoruz” dedi.

İktidarları öncesinde yatırım programında yer alan ve yıllarca sürüncemede kalan, bir türlü bitirilemeyen projelerin üzerlerine yeni projeler de ilave ederek, genel bütçe yanında alternatif finansman yatırım kaynaklarını, yap-işlet-devret gibi modelleri devreye sokarak birçok projeyi tamamlamış bulunduklarını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

“Bildiğiniz gibi üzere ulaştırma yatırımları yüksek finansman ihtiyacı yanında, fiziki olarak zorlukları, çeşitli öngörülemeyen sürprizleri ile uzun yıllar alan projelerdir. Örneğin birçok engellerle karşılaştığımız Ankara-İstanbul Hızlı Demiryolu, Marmaray projesi gibi büyük demiryolu projelerinde ise son aşamaya geldik. Avrupa’da 6’ıncı, dünyada ise 8’inci. Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğine geçen ülke olmamız elbette tesadüf değildir. Ankara-Eskişehir hattından sonra, yapım itibariyle dünyanın en hızlı, en ekonomik Yüksek Hızlı Tren güzergahı olan Ankara-Konya hattı tamamen Türk mühendis ve girişimcilerinin, Türk işçilerinin alın ve akıl teriyle inşa edildiği ve hizmete verildiği bir projedir. Halkımızın yarım asırlık YHT hayali bu projelerle gerçek olmuştur. Şimdi de İstanbul’u, Bursa’yı, Yozgat’ı, Sivas’ı, İzmir’i, Bilecik’i, Sakarya’yı, Kocaeli’ni, Afyon’u, Uşak’ı Manisa’yı hızlı trene kavuşturmak için yoğun şekilde çalışıyoruz.”

Sadece 6 ilini bölünmüş yol ile birbirine bağlayan Türkiye’den, bugün 74 iline bölünmüş yol götüren bir Türkiye’ye gelindiğini belirten Yıldırım, “İnşa ettiğimiz bölünmüş yol uzunluğu 16 bin kilometreye ulaştı. Yapılan bu bölünmüş yolların yakıt ve zaman tasarrufu katkısı yıllık toplamı 14.4’i bulmuştur. Ayrıca sağladığı konfor ve can güvenliğinin bedeli maddi olarak değerlendirilemez, ölçülemez” dedi.

"92 ÜLKEDE TAM 192 NOKTAYA UÇUYORUZ"

Havayolundaki gelişmelere de değinen Yıldırım, “2003 yılında yurt dışında 60 noktaya uçuyor iken, bugün yurt dışında 92 ülkede tam 192 noktaya uçuyoruz. Nokta sayısı itibariyle dünyada ilk 10 ülkesi arasına girdik. AB’de 3., dünyada 10. sıraya yükselmiş bir havacılığımız var” dedi.

Bakan Yıldırım, denizcilikle ilgili de, “Denizcilikte 22.5 milyon DWT’luk filo kapasitesi ile dünyada 15. sıraya geldik, Kara Listedeki denizciliğimiz 5 yıldır artık beyaz listede yer alıyor” dedi.

Telekomünikasyon sektörünü tam rekabete açtıklarını ifade eden Yıldırım, “Şimdi sektörde 645 lisans ve 406 işletmeci faaliyet göstermektedir. 2003’de 23 milyon GSM abone sayısı bugün 68 milyona ulaşarak yaklaşık 3 katına çıkmıştır. Genişbant erişim yoktu, şimdi 20 milyon civarında abone var. 3G abonesi 40 milyona ulaştı. İletişim alt yapısını internet kullanıcı sayısında dünyada 12. inci Avrupa’da 5. sıraya yükselttik” dedi.

Üçte ikisi dağlık ve engebeli olan Türkiye’de, coğrafi zorluklara ve iklimsel şartların olumsuzluğuna sığınmadıklarını belirten Yıldırım, “Tünel yaptık, viyadük yaptık, demiryolu yaptık, bölünmüş yol yaptık, havalimanları, deniz limanları yaptık, liman yaptık, fiber kablo döşedik, uydu fırlattık. Büyük Atatürk’ün hedeflerine, talimatlarına uyduk, Türk milletine ve çalışanımıza daime güvendik bu anlayışla çalışmalarımızı sürdürdük” dedi.

Ülke insanını layık olduğu yaşam seviyesine çıkarmaya ve AB standartlarına uygun, modern bir ulaştırma ve haberleşme hizmeti ile tanıştırmaya gayret ettiklerini belirten Bakan Yıldırım, “Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen her şey bitti demiyoruz. Demiryolunda, Karayolunda, Havayolunda, Denizcilikte ve Haberleşme sektörlerinde, Uzay ve Havacılık alanında daha çok yapacak işimiz olduğunu biliyoruz. Ülkemizi, 2023’e Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yılında dünyanın ilk 10 ülkesi arasına sokmak için daha fazla çalışmak zorunda olduğumuzu biliyoruz” dedi.

“2013’TE 111 PROJEYİ BİTİRECEĞİZ”

2013 yılında 114 devam edileceğini ve 111 projenin 2013’te tamamlanacağını belirten Yıldırım, aynı yıl 102 adet de yeni projeye başlayacaklarını açıkladı. Son 10 yılda ulaştırma yatırımlarının toplam 192 milyar TL’ye ulaştığını belirten Yıldırım, bunun yaklaşık 37 milyar TL’sinin özel sektör yatırımı olduğunu söyledi.

İSTANBUL’A 3’ÜNCÜ BOĞAZ KÖPRÜSÜ

İstanbul’a yapılacak 3’üncü boğaz köprüsü hakkında da bilgi veren Bakan Yıldırım, “Bunun diğerlerinden farkı ortasında tren yolunun geçecek olmasıdır. Dolayısıyla bu köprüyle birlikte boğaz üzerinde üçüncü köprü de inşa edilmiş olacaktır. Özellikle transit trafiğe hizmet edecek 3’üncü köprü ve bağlantılı yollar Türkiye’nin doğu-batı aksındaki bağlantısını daha da güçlendirecektir” dedi.

3’üncü köprü ile bir yılda 1 milyar 450 milyon enerji tasarrufu 335 milyon dolar işgücü tasarrufu olmak üzere ekonomik fayda hedeflendiğini de belirten Yıldırım, köprünün bin 875 metre demiryolu geçişi içerdiğini bildirdi.

İSTANBUL’UN 3. HAVALİMANININ YERİ

Bakan Yıldırım İstanbul’a yapılacak 3’üncü havalimanı ile ilgili olarak da, “Bugünlerde ihaleye çıkıyoruz. Dünyanın en büyük projelerinden biri olacak” dedi.

Komisyon üyelerinin havalimanının yerini sormaları üzerine Yıldırım, “Karadeniz kıyısında, Yeniköy ile Akpınar köyleri arasında, 90 milyon metrekarelik bir alanda yapılacak. Eski kömür ocaklarının olduğu yerde olacak. Oralarda 100 metrelik çukurlar var, onlar doldurulacak ve orası bir modern havalimanı haline gelecek” dedi.

Bakan Yıldırım’ın sunumunun ardından bir konuşma yapan CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Bakan Yıldırım’ın bakanlıkta üçüncü dönemi olduğunu hatırlatarak, “Adınız İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olarak geçmiştir. Kaybedeceğiniz kesin olan İzmir’den değil hiç olmazsa kazanma şansınızın yüksek olduğu İstanbul ya da başka bir ilden aday olmanızı özelikle belirtiyorum” dedi.

Bunun üzerine BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Başkanlık sisteminde dışarıdan bakan atanıyor” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler