Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, "Ulaşım ağları, zamanında, son 10 yılda yapılan hızla yapılmamıştır, çok ihmal edilmiştir" dedi.
Baş, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Kocaeli'nin Türkiye'nin önemli bir sanayi şehri olduğunu belirterek, ilin coğrafi olarak da kavşak noktasında bulunduğunu söyledi.
Kocaeli'nin İstanbul'a yakın olması dolayısıyla trafik yoğunluğuna sahip olduğunu ifade eden Baş, dar alanda nüfusun yoğunlaşması ve sanayinin önemli bir kısmının burada olmasının ulaşımı yoğunlaştırdığını kaydetti.
Baş, bölgede ciddi anlamda ulaşım çalışması yapıldığını belirterek, hızlı büyümenin karşısında yapılan çalışmaların yeterli olmadığını anlattı. Ulaşım ağlarının, zamanında, son 10 yılda yapılan hızla yapılmadığını dile getiren Baş, bunun çok ihmal edildiğini vurguladı.
Son 10 yılda ulaşım noktasında sadece Kocaeli'de değil, ülke çapında çok büyük bir atılım olduğunu vurgulayan Baş, "Hem karayolunda hem de demiryolunda bir gelişme var. Kocaeli'nin özellikle İstanbul-Ankara ve İstanbul-Anadolu'yu bağlayan demiryolu, Kocaeli'nin merkezinden geçer. Demiryolları, şehir büyüdüğünde ili ikiye bölen bir perde olur. Daha sonra ondan karşıya geçmek için ayrıca bir maliyete ihtiyacımız olur. Otoyollar içinde aynı şey geçerli" diye konuştu.
-YHT çalışmaları-
İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) çalışması nedeniyle Köseköy-İstanbul arasındaki trafiğin durdurulduğunu hatırlatan Baş, buradaki çalışmanın 1 yıl içerisinde tamamlanmasının planlandığını bildirdi.
Yahya Baş, bu çalışma içerisinde kavşak sorunlarının da giderileceğini ifade ederek, yapılan hattın yanında üçüncü bir hatt daha yapma kararı aldıklarını söyledi.
Yapılacak hattın hem konvansiyonel olarak hem de yük trenleri tarafından kullanılacağını dile getiren Baş, söz konusu hattın, denize bakan tarafta yapılacağı için sanayicinin isteklerine yanıt vereceğini düşündüklerini anlattı.
Baş, liman açısından da önemli bir konuma sahip olan Kocaeli'deki limanların, modern ihtiyaca karşılık verecek ölçüde olmadığını dile getirerek, "Limanlar, daha çok kurumsal ihtiyaca göre yapılmıştır, bu şekilde 34 liman var. Aslında istenilen bunların 5-6 noktada toplanıp, modern ve daha büyük olmasıdır. Bundan sonraki aşamada bakanlık olarak hedefimiz bu. Eğer limanları 5-6 noktada toplama imkanı olsaydı, demiryolu bağlantısı da çok kolay olacaktı. Yeni yapılacak üçüncü hattımızı bu amaçla kullanacağız. Bu hattan isteyen sanayicimize gerekli bağlantıyı sağlamak konusunda imkan sağlanacak" şeklinde konuştu.
Marmaray hattının Gebze'ye gelmiş olmasının İstanbul-Kocaeli arasını kısaltacağını ifade eden Baş, hattın çok fazla bir işinin kalmadığını, çalışmaların beklenen sürede tamamlanmasını beklediklerini kaydetti.
-Kuzey Marmara Otoyolu-
Yahya Baş, Dilovası-Gebze karayolu hattının tıkanma noktasına gelen bir ağ olduğunu dile getirerek, Kuzey Marmara Otoyolu'nun bu yoğunluğa çözüm sağlayabileceğini bildirdi. Kocaeli'nin kuzeyini kapsayan bölümün henüz ihale edilmediğini belirten Baş, ilgili yerin yap-işlet modeli ile işe talip bulunduğu zaman ihale edileceğini, gelecek yıl ihalenin yapılmasını umut ettiklerini kaydetti.
Kocaeli'nin Karamürsel ve Gölcük ilçelerinin bulunduğu güney kesiminde otoyolların planlamalarının yapıldığını dile getiren Baş, 2013 yılında ilgili kısımlar için uygulama planına geçileceğini söyledi.
Baş, ilgili planın Yalova'ya bağlanacağını vurgulayarak, "Bu otoyolun yapımına ne zaman başlanacağını bilmiyorum ama 2013 yılında uygulama planlarına başlayacağız. Onların ihalesi yapılacak 2013 yılında. İnşallah o gerçekleşirse sahildeki yolumuz da rahatlar" dedi.
Muhabir: Kadir Yıldız
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz