Ülke kelimesinin kökeni Moğolca ve Farsçaya dayanır. Moğolcada "pay ettirmek" anlamına gelen "üli-" fiilinden türeyen "ülige" kelimesi Türkçeye ülke olarak geçmiştir. Ülke sözcüğü aynı zamanda Farsça "ūlke" kelimesiyle de benzerlik gösterir. Ülke kelimesi günlük yaşamda kullanılan kelimeler arasında yer alır. Ülke ile ilgili bazı birleşik kelimeler ve birleşik fiiller de mevcuttur. Ülke kelimesinin tanımı Türk Dil Kurumuna göre ise şu şekilde yapılmıştır:
Ülke ile aynı anlamı ifade eden kelimeler de en az ülke kadar önemli sözcüklerdir. Ülkenin eş anlamlısı olan kelimeler yazılış ve okunuş olarak ülkeden farklılık gösterir. Ülke ile anlamdaş olan sözcükler cümle içinde ülke yerine kullanılabilen sözcüklerdir. Eş anlamlı kelimeler birbirleri yerine kullanılabilen kelimeler olarak bilinir. Memleket ve diyar olarak da ifade edilen ülke sözcüğünün eş anlamlıları da cümle içinde aynı anlamda kullanılır. Ülke kelimesinin eş anlamı olan sözcükler yazılış ve okunuş olarak birbirinden farklılık gösterir. Eş anlam deyince ilk akla gelen durum anlam olarak aynı olan kelimelerin yazılış ve okunuş olarak farklı olmalarıdır. Ülke kelimesinin eş anlamı olan kelimeler:
Türkçede bazı kelimelerin birden fazla eş anlamlısı bulunur. Ülke kelimesi de eş anlamlısı pek çok bulunan kelimelerden birisidir. Ülke kelimesi yerin en çok kullanılan eş anlamı ise memleket kelimesidir. Memleket sözcüğünü ülke yerine birçok alanda görmek mümkündür. Ülke eş anlamlısı kelimelerle örnek cümleler şu şekilde sıralanabilir: