KADIN

Ülkeler, Kentler, Yemekler ve Balıkesir Kaymaklısı

Bırakınız farklı kentler arasındaki etkileşimi, ülkeler arasında bile inanılmaz alışveriş var

Ülkeler, Kentler, Yemekler ve Balıkesir Kaymaklısı

Geçmişte yemek alışkanlıklarında, rituellerinde ,yemek yapımında kullanılan malzemelerde ,yani kısacası yemeklere ait tüm özelliklerde yerellik egemendi.Günümüzde ise Global Köy de yemek kültüründe ( veya kültürlerinde) farklı coğrafyalar arasında çok büyük bir iletişim var.

Bırakınız farklı kentler arasındaki etkileşimi, ülkeler arasında bile inanılmaz alışveriş var bu konuda ; örneğin İtalyan spagetti veya pizzlarını artık evimizin mutfağında , Çin yemeklerini ocağımızdaki WOK da ,İsviçre Fondüsünü masamızın ortasında oturttuğunuz özel aparatlarında hazırlıyor ve büyük bir zevkle atıştırıyoruz.

Ülkemiz ise bu konuda kentler ve bölgeler arası çeşitlilikle dikkat çeker. Gerçekten farklı kentlerin birbirinden çok farklı beslenme alışkanlıkları ve yeme içme kültürü kimi zaman şaşırtıcı ölçüde değişik özellikler sergiler. Bu olgu yiyeceklerin isimlerinde de kendini gösterir, genel olarak kent isimleriyle aynı adı taşıyan bu yiyecek isimler nerdeyse sayılamayacak kadar çoktur; Adana Kebabı, Antep Baklavası, Kars Kaşarı, Tekirdağ Köftesi, Urfa Lahmacunu, Diyarbakır karpuzu, Balıkesir kaymaklısı, Tokat kebabı , Konya etli ekmeği, Giresun pidesi, Ankara tavası, Ayvalık sepet peyniri, Siirt kaburgası, Edirne ciğeri, Beyşehir kurusu ,İzmir Boyozu ,Tire Kebabı, Trabzon hamsi çeşitleri ve diğerleri..

Bu çeşitliliğin tarihi, sosyal, coğrafi pek çok sebebi var ise de, bu tarafı konumuz harici . Biz şimdi bunların yöre dışında pek bilinmeyen birini, Balıkesir Kaymaklısı’nı önce bir güzel tarif edelim, sonrada afiyetle mideye indirelim.

Çok lezzetli, aynı zamanda da umulandan daha hafif bu spesifik tatlıyı deneyin, inanın her fırsatta hazırlayacak ve özel konuklarınıza ikram etmek için sabırsızlanacaksınız.

Balıkesir Kaymaklısı

Malzemesi

Taze manda kaymağı (600 Gr)
Şeker (600 Gr)
Yumurta (5 Adet)
Süt (yarım kilo)
Limon (yarım)
Un
Tereyağ

Elenmiş un, yumurta ve sütle yoğurulur. ”Kulak Memesi” tabir edilen kıvama gelince uygun bir kabın içinde bir saat bekletilir.Sonra iri bir ceviz ölçüsündeki hamur topakları olabildiği kadar ince açılır. 30-40cm çapındaki yufkalar sacda, yoksa bir tavada rengi hafifçe dönüp çıtır bir hale gelinceye kadar kızartılır. Kızarmış yufkalar birkaç parçaya bölünüp el ile su serpilip hafifçe yumuşatılır, önceden eritilmiş tereyağıyla sıvanmış iki ayrı tepsiye eşit olarak yerleştirilir. Tepsilerin üzerlerine ,eritilmiş, çok sıcak olmayan iki kaşık tereyağ dökülür. Tepsiler kızgın fırında 20 25 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra bir kenarda soğumaya bırakılan tepsilerden birindeki yufkaların üzerine daire şeklinde eşit aralıklarla birer kaşık, tam ortaya ise diğer kaymak parçalarına göre biraz daha büyük bir kaymak topu yerleştirilir. Diğer tepsideki kızarmış yufkalar ise bir bütün halinde kaymaklı yufkanın üzerine yerleştirilir,böylece kaymaklar arada kalmış olur. Hazırlanmış şeker şerbeti ılık iken yufkaların üzerine kepçe yardımıyla dikkatle dökülür. Serin bir yerde kaymaklı tepsimiz 4 saat bekletilir.

Veee.

Servise sunulur…

Haydi afiyetle..

Saim Kurul
saim.kurul@mynet.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler