Meşhur bir antik kent olan Aspendos, ülkemizde Antalya ilinin Serik ilçesinde bulunan Belkıs Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. M.Ö. Akaların yaptırdığı düşünülen bu antik kentin içerisinde bulunan amfi tiyatroda Romalılar'ın izleri olduğu konusunda herkes hemfikir. Ünlü coğrafyacı Strabon ve Pamponrus Mela, kentin Agruslularca kurulduğunu yazsalar da bu konu hakkında net bir şey söylemek bir hayli güç
Adıyaman ilinin, Kâhta ilçesinde bulunan ve içinde Kommagene Krallığı'nın bir antik kentini barındıran milli parkımız her yıl turistler tarafından ilgiyle ziyaret ediliyor. Nemrut Dağı ve Kommagene Kralı Antiochos'a ait Tümülüs ve kutsal alanların yanı sıra, üzerinde suratlar bulunan dev heykeller parkın ana hatlarını oluşturuyor.
UNESCO tarafından dünya mirası olarak koruma altına alınan Pamukkale, ülkemizde Denizli sınırları içerisinde oluşmuş doğal bir yer olarak biliniyor. Kaplıcalar, teraslar ve travertenleri kaplayan kent, Ege Bölgesi'nin Menderes Nehri vadisinde bulunuyor. Eski Hierapolis kenti 2700 metre uzunluğunda, beyaz bir kalenin üzerine kurulmuş.
Fethiye'de bulunan Kayaköy hayalet şehrinin mistik ve ürkütücü görüntüsü birçok insan tarafından ilgi çekici olarak görülüyor. Dar sokakları ve özgün mimarisi ile özel bir havası bulunan hayalet şehrin her sokağında rivayet edilmiş birçok ürkütücü hikayenin olduğu biliniyor.
Tarsus'da bulunan Ashab-ı Kehf Mağarası'nda gerçekleşen 'Yedi Kardeşler ya da Yedi Uyurlar'ın hikayesi birçok dinde farklı olarak gelişmiş olsa da mekan her zaman aynı yerde. Hikayelerin ortak yanıysa bu yedi uyuyanların halklarını terkedip uzunca süre uykuya dalmalarıdır. İslamdaki hikayeye göreyse halka sırtını çeviren ve kaçarken bir mağaraya sığınan 7 kardeş 300 yıl sonra uyanır.
Mağara'dan çok 'Çökük' olarak adlandırılan tarihi ve kültürel mirasımız ülkemizde Mersin, Silifke-Narlıkuyu sınırları içinde bulunuyor. Doğal yollarla oluşan bu mağaralarının içinin mistikliğinin yanı sıra birçok medeniyet burada kendi dinleri adına anıt yaparak kültürel miras bırakmış. Bunlardan en büyük örnek Paulus'un Meryem Ana için yaptırdığı kilise.
Ülkemizde İzmir'in Selçuk ilçesi sınırları içerisinde bulunan Efes antik kenti, popüler olduğu yıllarda Romalılar'a ait Yunan Antik Kenti olarak biliniyordu. Klasik Yunan döneminde İyonya'nın 12 şehrinden biri olduğu bilinen Efes'in kuruluşunun Cilalı Taş Devri yani M.Ö. 6000 yılına dayandığı düşünülüyor. Efes antik kenti 1994'de UNESCO tarafından listeye alınmış 2015'de dünya mirası olma konusunda tescil edilmişti.
Dünyanın en eski kentlerden biri olarak bilinen Göbeklitepe bugünkü Şanlıurfa sınırları içerisinde bulunuyor. Dünyanın en eski yaşama ve tapınma yerlerinden biri olan Göbeklitepe birçok tursitin yanı sıra arkeolog tarafından da ziyaret ediliyor.
Göbeklitepe: İnsanlık Tarihi, Türkiye’de Değişecek
Nevşehir'de bulunan Göreme Açık Hava Müzesi doğal yollarla oluşmuş tarihin en büyük yerleşimlerinden biri. Kapadokya'nın en önemli kollarından biri olan Göreme Açık Hava Müzesi her yıl birçok turiste ev sahipliği yapıyor. Göreme Açık Hava Müzesi'nde daha sonradan yapılmış kilise, manastır, şapel, yemekhane, mutfak gibi yaşam alanları da mevcut.
Yüzyıllar boyunca Trabzon'da süren Rum İmparatorluğu'nun mirası ve Trabzon'un gözde tarihi mekanlarından olan Sümela Manastırı, Maçka ilçesinin Altın Vadi sınırlarında yer alıyor .Deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikteki eski Rum Ortodoks manastırı olan Sümela'nın tam adı Panagia Sumela (Παναγία Σουμελά) veya Theotokos Sumela olarak biliniyor. Manastırın MS 365-395 tarihleri arasında inşa edildiği rivayet ediliyor.