Yıldız Holding bünyesinde bulunan Ülker Bisküvi, ana faaliyet alanı unlu mamuller üretimine odaklanacak. Bu çerçevede bisküvi, çikolata ve kek kategorisi tek elde toplanacak. Yeni yapılanma dâhilinde İdeal Gıda, Fresh Cake, Birlik, AGS üretim şirketleri ve Atlas satış şirketi Ülker Bisküvi ile; Atlantik satış şirketi de Ülker Çikolata ile birleştirilecek. Ardından Ülker Çikolata’nın hisseleri Ülker Bisküvi tarafından satın alınacak.
Ülker Bisküvi, ana alanı unlu mamuller üretimine daha fazla eğilmeyi planlıyor. Şirket, 2010’dan bu yana faaliyet alanına girmeyen iştirakleri ve yatırımları elden çıkarıyor. Bu adımlarla rekabet gücünü artırmayı, tüketicilere ve hissedarlarına fayda yaratmayı hedefliyor.
İdari ve mali anlamda bütünlüğe önem veren Ülker Bisküvi, bisküvi, çikolata ve kek kategorisini tek elden yönetecek bir yapı oluşturmayı amaçlıyor. Bu minvalde ilk olarak Fresh Cake, Birlik, AGS üretim şirketleri ve Atlas satış şirketi Ülker Bisküvi ile birleştirilecek. Aynı şekilde Atlantik satış şirketi ile birleştirilecek olan Ülker Çikolata’nın hisselerinin yüzde 92’si Ülker Bisküvi tarafından satın alınacak.
Ülker Bisküvi, Ülker Çikolata’nın 900 milyon liraya hak ve vecibeleri ile satın alınmasına dair yazıyı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na gönderdi. Birleşme kararı ile ilgili açıklamalarda bulunan Yıldız Holding Üst Finansal Yöneticisi (CFO) Cem Karakaş, işlemlerin tamamlanmasının ardından ortaya çıkacak şirketin sene sonu itibari ile 2,5 milyar lira ciro elde edeceğini dile getirdi.
Yeni yapılanmaya temel olan vizyonun bisküvi, çikolata ve kek kategorilerine odaklanmak olduğunu belirten Karakaş, “Böylece kurumun rekabet gücünü artıracak, atıştırmalıkta kuvvetlenecek, inovasyon fırsatlarını daha iyi değerlendireceğiz. Birleşmenin getireceği ölçek ekonomisinden yararlanmanın yanında sabit giderlerde ve tedarik zinciri ile kanal maliyetlerinde verimliliği mümkün kılmayı amaçlıyoruz. Tüketici ihtiyaçlarına daha etkin cevap verebilmeyi arzu ediyoruz.” dedi.
Birleşmenin ardından istihdamda daralma olmayacağını vurgulayan Karakaş, yeni uygulama ile sabit giderlerin ilk etapta 10-12 milyon liraya, tedarik maliyetlerinin de kat kat ineceğini ifade etti.
Karakaş, Ülker Çikolata’nın Ülker Bisküvi’nin çatısı altına girdiğini dolayısıyla halka açılmasının söz konusu olmayacağını da aktardı.
Ülker Bisküvi’nin mali ve idari yapısının sadeleştirilmesi bağlamında geçen sene lojistik şirketi Netlog, gümrükleme işlerini yapan Dünya Gümrükleme, ambalaj şirketi Tire Kutsan ve BİM hisselerinin bir bölümü portföyden çıkarılmıştı. 2011’de de BİM’in hisselerinin tamamı ile Besler Gıda, Sağlak GYO, PNS Pendik Nişasta, Hero Gıda hisselerinin elden çıkarıldı.
Bisküvi, çikolata ve kek kategorilerinin bir araya getirilmesinin ardından da sadeleştirme çalışmaları devam edecek. Nihai olarak Ülker Bisküvi markası altında Biskot ve Çikolata faaliyet yürütecek.
JAPON NİSSİ İLE MAKARNA ORTAKLIĞI
Öte yandan Ülker, Japon Nissi ile makarna alanında ortaklığa hazırlanıyor. Yıldız Holding CFO’su Cem Karakaş, bu minvalde çalışmaların devam ettiğini, 1 ay zarfında konunun netleşeceğini bildirdi. Üretimi kapsayacak ortaklık yüzde 50 yüzde 50 olacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz