İSTANBUL (İHA) - Ülker Gıda'nın 2 miyar dolarlık bisküvi sektöründe yüzde 54 payla birinci olduğu bildirildi.
HSBC Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan Ülker Gıda Şirket Raporu'nda bisküvi sektörü ve Ülker Gıda ile ilgili bilgiler verildi. Raporda, Ülker Gıda'nın Türkiye'nin en önde gelen gıda üreticilerinden Ülker Grubu'nun bisküvi üretimi alanında faaliyet gösteren bir şirketi olduğu, şirketin Şubat 2004 tarihinde grubun bir başka bisküvi üretim şirketi olan ve halka açık olarak işlem gören Anadolu Gıda ile birleşerek İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem görmeye başladığı, bisküvi sektörünün mevcut büyüklüğünün yaklaşık 2 milyar dolar olarak tahmin edildiği, ancak kayıt dışı üreticilerin sayısının çok olması tahminlerde sapma oluşturduğu, Ülker Gıda'nın yüzde 54 Pazar yapı ile sektörün lideri konumunda bulunurken ikinci sıradaki Eti'nin Pazar payının yüzde 30 civarında olduğu belirtildi.
SEKTÖRE İLGİ ARTIYOR
Bu ortamda şirketlerinin birçoğu ihracata yönelerek Arap ülkeleri, Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri ve Afrika ülkelerinden gelen yüksek talebi değerlendirmeye çalıştığı, ancak karlılıklarda da belirgin bir düşüş yaşandığı hatırlatılan raporda, "Mevcut ortamda ise Türk ekonomisindeki mevcut ve geleceğe yönelik olumlu sinyaller bisküvi sektörüne yönelik beklentileri yeniden tetiklemeye başlamıştır. Düşük tüketim oranının (Avrupa'daki kişi başı 13-15 kg/yıla karşılık Türkiye'de 3-5 kg/yıl) artacağına ve güvenilir gıda konusunda artan tüketici bilincinin kayıtdışı üretimi sona erdirerek kaliteli ürün talebini artıracağına dair beklentiler önemli iş gruplarının ilgisini bisküvi sektörüne çekmektedir. Ayrıca Irak ve İran pazarları da bisküvi ihracatı için büyük potansiyel oluşturmaktadır. Bu nedenle 2004 yılı içinde Sabancı Grubu Piyale markası ile Koç Grubu da Divan markası ile pazardan pay alma mücadelesi içine girmiştir. Halihazırda pazarda faaliyet gösteren Saray ve Sagra'nın yanısıra Yaşar Holding ve Doğan Holding'in pazara olan ilgileri de basına yansımaktadır. AC Nielsen tarafından yapılan ve 2004 yılının ilk 5 ayında bisküvi - kek pazarının miktar bazında yüzde 12 civarında büyüdüğüne işaret eden bir araştırma da sektördeki bu hareketlenmeyi belirgin bir şekilde ortaya koymaktadır. Pazara giren yeni oyuncularla birlikte artan rekabetin kısa-orta vadede sektörü yeniden şekillendireceğini tahmin ediyoruz" denildi.
EKONOMİK PERFORMANS VE BÜYÜME
Raporda Ülker Grubu ve Ülker Gıda ile ilgili de bilgi verilirken, Ülker Grubu'nun, yaklaşık 17 bin çalışanı ve 1000'in üzerinde ürünü ile Türkiye'nin önde gelen gıda şirketlerinden biri olduğu belirtilen raporda, "Bisküvi, çikolata, kakao, endüstriyel yağlar, margarin, işlenmiş nişasta ve ambalaj pazarlarında lider konumda olan Ülker Grubu, kek, şekerleme ve meyve suyu pazarlarında ise ikinci şirket durumundadır. Grup ayrıca mali hizmetler ve teknoloji sektörlerinde de iştiraklere sahip bulunmaktadır. Ülker Gıda ise Ülker Grubu'nun bisküvi ve gofret üreten şirketidir. Şirket, grubun bisküvi üreten bir diğer şirketi olan ve halka açık olarak işlem gören Anadolu Gıda ile Şubat 2004 tarihinde birleşerek halka açılmıştır. Ülker Gıda Topkapı-İstanbul, Gebze, Ankara ve Karaman'da bulunan 4 fabrikada üretim yapmaktadır" değerlendirmesi yapıldı.
2001 kriziyle birlikte tüketimde görülen gerileme ve şeker fiyat politikalarına bağlı olarak üreticilerin yaşadığı maliyet sorunları nedeniyle yaklaşık 900 bin ton/yıl kurulu kapasiteye sahip olan sektörde kapasite kullanım oranının yüzde 50'lere kadar gerilediği belirtilen raporda, "Kriz sırasında ayrı şirketler olarak faaliyet gösteren Anadolu Gıda ve Ülker Gıda da pazardaki konumlarını korumalarına rağmen kar marjlarında belirgin bir gerilemeyle karşı karşıya kalmıştır. Anadolu Gıda'nın 2001 öncesinde zaman zaman yüzde 20 seviyelerini aşan operasyonel kar marjı kriz sonrasında yüzde 2'ye kadar gerilemiştir. Birleşme sonrasında açıklanan ve enflasyona göre uyarlanmış ilk mali tablolarına göre Ülker Gıda'nın 2003 yılı konsolide satış gelirleri 1.193 milyar dolar olarak gerçekleşirken FVAOK'ı 29 milyon dolar, net karı ise 31 milyon dolar seviyesinde kalmıştır" ifadeleri kullanıldı.
FİNANSAL GÖRÜNÜM
Ülker Gıda'nın Anadolu Gıda ile birleştikten sonra yayınladığı ilk mali tablolarında 2003 yılına ait enflasyona göre düzenlenmiş sonuçlarını hem konsolide edilmiş hem de konsolide edilmemiş bazda ayrı ayrı açıkladığına işaret edilen HSBC Yatırım Menkul Değerler raporunda, "Özellikle birer maliyet merkezi olan pazarlama şirketlerinin konsolide edildiği mali sonuçlarda karlılığın belirgin bir şekilde düşük olması, Ülker Gıda'da pazarlama giderlerinin sahip olduğu ağırlığa ilişkin önemli bir gösterge sayılabilir. Diğer taraftan 2001 ekonomik krizi öncesinde zaman zaman yüzde 20 seviyelerini aşan Anadolu Gıda'nın operasyonel kar marjının krizle birlikte yüzde 2'lere kadar gerilemesi, Ülker Gıda'nın da benzer şekilde karlılığında düşüş görülmesi, krizin sektör üzerinde oluşturdulmaktadır. Bu nedenle 2004 yılğu olumsuz etkilerin önemli birer kanıtıdır. Sektördeki artan rekabet ortamında yeni ürün oluşturmada oldukça başarılı olan Ülker Gıda'nın ürün portföyünü genişletmeye yönelik çalışmalarını hızlandıracağı ve bir miktar Pazar payı kaybetse de yüksek hızla büyümesi beklenen pazarda hakim konumunu koruyacağını düşünüyoruz. Yoğun pazarlama faaliyetleri nedeniyle Ülker Gıda'nın kar marjlarındaki baskının devam edeceğini tahmin etmekle birlikte, Anadolu Gıda ile birleşmenin karlılık üzerindeki olumlu etkisinin ve tüketimde beklenen artışla birlikte kapasite kullanım oranında görülecek artışın yine de karlılığına katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz" değerlendirmesi yapıldı.
Mevcut bilgiler ışığında Ülker Gıda'nın FVAOK'ının 2004 yılında yüzde 50 artışla 45 milyon dolar, 2005 yılında ise yüzde 15 artışla 51 milyon dolara ulaşacağının tahmin edildiği raporda, "Diğer taraftan yüksek bir konsolide borç pozisyonu taşıyan (2003 yıl sonu itibariyle 159 milyon dolar, 03/2004 itibariyle 152 milyon dolar) ve buna bağlı olarak TL'nin 2003 yılında izlediği güçlü seyirden olumlu etkilenen şirketin net karının TL'nin önümüzdeki dönemlerde değer kaybedeceği varsayımına dayanarak bir miktar baskı altında kalması da olasıdır" denildi.
DEĞERLEME VE YATIRIM TAVSİYESİ
Ülker Gıda'yı değerlerken kullanılan yurt dışı benzerleri ile karşılaştırma metodu, şirketin F/K, FD/satışlar ve FD/FVAOK çarpanları bazında benzer şirketlere göre yüzde 113 gibi oldukça büyük bir oranda primli işlem gördüğüne işaret edilen raporda, "Bu analiz metodu sonucunda Ülker Gıda için 456 milyon dolarlık bir hedef değere ulaşıyoruz. Diğer taraftan Ülker Gıda'yı değerlerken kullandığımız bir diğer metod olan indirgenmiş nakit akımları analizi ise şirket için 464 milyon dolarlık bir değere işaret etmektedir. İki değerleme yöntemine eşit ağırlık vererek ve şirketin tam konsolidasyona dahil etmediği ve toplam 45 milyon dolar olarak değerlediğimiz iştirak paylarını da ekleyerek Ülker Gıda için hedef değerimizi 505 milyon dolar olarak belirliyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Anadolu Gıda'nın birleşme öncesi hisse fiyatının birleşme oranına göre düzeltilmesi durumunda Ülker Gıda hisse senedinin birleşmeye ilişkin haberlerin yayılmasıyla birlikte son bir yılda İMKB 100'ün yaklaşık 5 kat üzerinde getiri sağladığının gözlemlendiği belirtilen raporda, "Düzeltilmiş fiyatlara göre Ülker Gıda hisse senedi, birleşmeye yönelik haberler ve özellikle şirketin iştirak portföyüne ilişkin yorumlarla birlikte son bir yılda İMKB 100'ün yaklaşık 5 kat üzerinde getiri sağlamıştır. Ancak Cola Turka'nın şirketin iştirak portföyünde yer almadığına dair yapılan açıklama ve finansal sonuçlar açıklandığında görülen düşük karlılık sonrasında hisseye ilginin bir miktar azaldığı dikkat çekmektedir" yorumu yapıldı.
Raporda, "Özellikle birleşme sonrası Ülker Gıda'nın sahip olacağı iştirak portföyüne yönelik beklentiler ve Ülker Grubu'nun geçen yıl meşrubat pazarına sürdüğü ve
büyük başarı kazanan Cola Turka ürününün Ülker Gıda'nın iştirakleri arasında olup olmadığına yönelik yorumlar hisse senedine yönelik ilgiyi canlı tutmuştur. Ancak bu ilgi, Ülker Gıda'nın Cola Turka'nın iştirak portföyünde yer almadığına dair açıklaması ve finansal sonuçlar açıklandığında görülen düşük karlılık sonrasında bir miktar azalmıştır. Ülker Gıda halihazırda 849 milyon dolarlık piyasa değeri ile hedef değerimizin oldukça üzerinde işlem görmektedir. Mevcut görünüm ve beklentilerimizin bu yüksek primi desteklemediğini düşünüyor ve Ülker Gıda için önerimizi 'sat' olarak belirliyoruz" ifadeleri kullanıldı.